• 2020. augusztus 15., szombat

Hogyan javítsuk refluxos tüneteinket?


2019.11.01

Stresszes, rohanó életmód, elhízás, nem megfelelő, zsíros táplálkozás és káros mindennapi szokásaink – ismerős? Ezek hajlamosítanak a refluxra is, ami jelentősen rontja az életvitelt, ezért mindenképpen életmódbeli változtatások és esetleg gyógyszeres kezelés szükséges.Agastrooesophagealis refluxbetegség az egyik leggyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri megbetegedés, a felnőttek 20-40 százalékának okoz alkalomszerűen tüneteket. A betegség során a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. A gyomorsav, epe, pepszin és hasnyálmirigyenzimek a nyelőcső nyálkahártyájának elváltozását okozzák, esetleg fekély is kialakulhat. Jellemző tünetei: nyelőcső-, és gyomorégés, mellkasba kisugárzó fájdalom, hányinger, fájdalmas nyelés, rekedtség, krónikus köhögés és fokozott fogszuvasodás.  A reflux krónikus betegség, melynek kezelése hosszú távú terápiát igényel. 

Életmódbeli változtatások szükségesek
A hasűri nyomás csökkentésére fokozatosan meg kell szabadulni a túlsúlytól, kerülni kell a szoros ruházat viselését. 

Az utolsó étkezésre legalább lefekvés előtt három órával kerüljön sor. Használjuk ki éjszaka a gravitáció segítségét, és emeljük meg az ágy feji végét, vagy használjunk magas párnát. Kerüljük az emeléssel járó fizikai munkát, és a hasprés fokozásával járó mozgást. Kis volumenű, napi többszöri étkezésre kell törekedni. 

Kerülendő az alkohol, a dohányzás és a savas ételek, mint például a paradicsom, a narancs, a citrom, a kivi vagy a grapefruit. Nem javasolt a koffein vagy teofillin tartalmú ételek fogyasztása sem, mint például a kávé, tea, étcsoki és kakaó. El kell hagyni az erősen csípős, fűszeres, zsíros ételeket, az ecetet, a mentolt és a szénsavas italokat is. 

Bizonyos gyógyszerek is ronthatják a reflux tüneteit, ilyen esetben a szakorvos kompetenciája, hogy mérlegelje a gyógyszerek okozta előnyt és kockázatot. A stressz egyértelműen rontja a refluxos tüneteket, ezért törekedjünk a minél kiegyensúlyozottabb mindennapokra.

A magyar lakosság körülbelül harmadánál jelenik meg hetente egyszer az étkezést követő gyomorégés, ami a mellkas irányába sugárzik ki. Amennyiben heti 2-3 alkalomnál gyakrabban jelentkezik, forduljon orvosához! 

dr. Zahorán Éva
szakgyógyszerész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Székrekedés idős korban Gyógyhír Magazin

Az időskori székrekedés kezelése Gyógyhír Magazin

Puffad? Ég a gyomra? Rossz az emésztése? Gyógyhír Magazin

Ami minden 5. embert érint Gyógyhír Magazin

Beleinkben rejlik az egészségünk – így vigyázzunk rá! Gyógyhír Magazin

Hat egyszerű praktika aranyér ellen Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája