• 2020. augusztus 15., szombat

Könnyes ügyek


2019.11.09

Viszketés, kaparó, égő érzés, a szem vörössége vagy akár a látás időleges elhomályosodása – ezek a tünetek mind szemszárazságra utalhatnak. Mi okozhatja a kellemetlen szimptómákat, és mit tehetünk ellenük?Látószervünk megfelelő működésében kulcsszerep jut a könnynek. Feladata, hogy nedvesen tartsa az érzékeny kötő- és szaruhártyát, ellássa őket oxigénnel, illetve kiegyenlítse a szaruhártya apróbb egyenetlenségeit.

A könnymirigyek működésére idegrendszeri és hangulati tényezők egyaránt hatnak. Az úgynevezett száraz szem szindróma akkor jelentkezik, ha a könnytermelés bonyolult rendszere felborul – vagyis a szükségesnél kevesebb könny termelődik, esetleg valamelyik összetevője nem a megfelelő arányban képződik. A szemünket óvó úgynevezett könnyfilm több rétegből áll.

A könnyfilm rétegei
Az úgynevezett mucinréteg egy nyálkaréteg – ez köti a sós vizet a szem felszínéhez. Stabilan tartja továbbá a könnyfilmet, és távol tartja a szem felszínétől többek között a baktériumokat. A vizes réteget alkotó oldat són és vízen kívül több más összetevőt tartalmaz, például olyan fehérjéket, amelyek segítenek megelőzni a fertőzéseket, és olyan enzimeket, amelyek lebontják a baktériumok sejtfalát, így segítve a fertőzések elkerülését. A könnyfilm felszínén elhelyezkedő lipidréteget zsírok és olajok alkotják. A lipidek megnehezítik a könny elpárolgását, és segítenek abban, hogy a könnyfilm a szem egész felszínén eloszoljon.

A szemszárazság okai…
A szindróma mögött nem ritkán olyan tényező áll, amelyet nem lehet pontosan azonosítani. Ugyanakkor sok olyan tényezőt ismerünk, amelyek kiválthatják a tünetegyüttest – ilyen például a könnytermelésnek az életkor növekedésével együtt járó csökkenése. Szintén hajlamosíthatnak a szindrómára a reumás bajok vagy egyes belgyógyászati megbetegedések, köztük többek között a diabétesz, vagy a pajzsmirigyproblémák. Kiválthatják ezen felül az autoimmun megbetegedések, bőrbetegségek, de lehet hormonális változások (például a menopauza) következménye is. Okozhatja bizonyos gyógyszerek (béta-blokkolók, altató- vagy nyugtatószerek, fogamzásgátlók) szedése, életmóddal kapcsolatos körülmények (nem megfelelő táplálkozás, monitor előtt végzett munka), káros környezeti hatások (szmog, por, oldószerek gőzei) stb.

…és következményei
Megfelelő kezelés híján a tünetek rendszerint fokozódnak, és égető fájdalmat okozhatnak, a szemvörösség állandósul. Kezdetben ez a kötő- és szaruhártya felső rétegeinek kisebb károsodását okozhatja. Nagyon súlyos esetben a szaruhártya átlátszósága csökken, így romlik a látás élessége.

Szemóvó vitaminok

A-vitamin 
Antioxidáns hatású. Fontos szerepet játszik a retina működéséhez nélkülözhetetlen fényérzékeny anyag, az úgynevezett látóbíbor felépítésében. Hiánya egyebek mellett szakaszában farkasvakságot (szürkületkor vagy gyenge világításban jelentkező látászavart) okoz.

E-vitamin
Több szerves vegyület gyűjtőneve. Egyik fajtáját, az alfa-tokoferolt az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidánsnak tartják.

Pap György


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin

Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin

Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája