• 2020. augusztus 07., péntek

Hat egyszerű praktika aranyér ellen


2019.12.07

Nem szívesen beszélünk róla, pedig sokakat érint. Minden második-harmadik ember találkozott már az aranyérbetegség tüneteivel, a férfiaknál kétszer olyan gyakran fordulnak elő a tünetek, mint a nőknél, és az idősebbeknél is gyakoribb. Enyhébb esetekben csak kisebb kellemetlenségeket okoz, súlyosabb esetekben azonban fájdalommal jár, és vérzés is felléphet.Aranyeret mindenki kaphat, aki székrekedéses vagy erőltetetten székel, esetleg sokáig üldögél a vécén. Hajlamosító tényező az ülőmunka és a mozgásszegény életmód, a túlsúly is növelheti a kockázatát, és állhat a hátterében májbetegség, vagy gyulladás a végbélben. Nők esetében a terhesség vagy a szülés is előhozhatja. Viszonylag egyszerű lépésekkel azonban sokat tehetünk a tünetek megelőzése vagy enyhítése érdekében. Hat ilyet gyűjtöttünk össze:

1. Együnk rostban gazdag élelmiszereket!
Ezek elősegítik az emésztést, a lágyabb székletet. A leghatékonyabban hüvelyesek – bab, lencse, borsó stb. –, teljesértékű gabonák – árpa, zab(pehely), barnarizs –, zöldségek – articsóka, kelbimbó, brokkoli –, gyümölcsök – alma, körte, banán – fogyasztásával juthatunk sok rosthoz. 

2. Igyunk elegendő vizet! 
Ez fontos az egészséges bélmozgás fenntartásához, így – a rostos étrenddel kombinálva – rendben tartja az emésztést, és kisebb eséllyel alakul ki székrekedés. Ráadásul az egész szervezetünk meghálálja, ha lehajtjuk azt a napi 6-8 pohár vizet.

3. Mozogjunk! 
A rendszeres mozgás segíti a bélmozgást, ha ücsörgés helyett végezzük, enyhíti az altesti véredényekre háruló nyomást is. Persze nem mindegy, milyen mozgásfajtát választunk: a nehéz súlyok emelése ronthat is a helyzeten. Maradjunk a könnyed, egész testet megmozgató sportoknál, mint az úszás, a jóga vagy a gyaloglás.

4. Csak módjával szedjünk hashajtót! 
Ha szükség van emésztést segítő szerekre, lehetőleg ne olyat válasszunk, amik stimulálják beleinket vagy szimulálják a normális fiziológiás folyamatokat. Egyes hashajtók például a bélfalakat késztetik összehúzódásra, és ez a nyomás aranyér esetén könnyen visszaüthet. Válasszunk természetes szereket, amik szervezetünkkel összhangban dolgoznak.

5. Ne tartogassuk! 
Ha nem megyünk az illemhelyre akkor, amikor jön az inger, csak növeljük az érzékeny területre ható nyomást, ami ronthat a helyzeten. Ha jön a székelési inger, ne várjunk! 

6. Kerüljük az erőlködést! 
Itt is a nyomás a kulcskérdés. Ha erőlködünk a vécén ülve, túl nagy nyomást fejtünk ki a végbél környékének véredényeire, ami hozzájárul megduzzadásukhoz. 

A megelőző praktikák alkalmazása akkor is segíthet, ha már kialakult egy enyhébb mértékű aranyérbetegség – pláne, ha a patikákban, akár vény nélkül is kapható gyógyhatású krémet is használunk. Súlyosabb esetben azonban – kizáródott, vérző, fájdalmas aranyér – célszerű szakorvoshoz fordulni. Azt is tartsuk észben, hogy az aranyeres panaszok súlyosabb betegségek, például májbetegség kísérőtünetei is lehetnek, az aranyérszerű vérzés hátterében pedig akár béldaganat is állhat, ezért indokolt lehet az urológiai vizsgálat.

Ballai Vince


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Székrekedés idős korban Gyógyhír Magazin

Az időskori székrekedés kezelése Gyógyhír Magazin

Puffad? Ég a gyomra? Rossz az emésztése? Gyógyhír Magazin

Ami minden 5. embert érint Gyógyhír Magazin

Beleinkben rejlik az egészségünk – így vigyázzunk rá! Gyógyhír Magazin

Epés megjegyzések Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája