• 2024. július 27., szombat

Kodály-módszer és női beat zenekar


2020.01.07

Csuka Mónika zenei tanulmányait négyéves korában kezdte. Játszik zongorán, csellón és gitáron. 1967-ben szólistaként hanglemezre énekelte a Kodály-módszer bemutató anyagát, amit Angliában és Japánban is terjesztettek. 1969-ben alakította meg Magyarország első női beat zenekarát, az idővel átalakult Beatricét. 1975–1977 között tagja a Mikrolied vokál triónak, amellyel sokat szerepelt az NDK-ban és Lengyelországban is. 1990-ben megszületett az első aranylemez, Szédülj el! címmel, melyet még számos album követett. 1991-ben alapítja meg Énekiskoláját, melynek az volt a célja, hogy a könnyűzenén keresztül megszerettesse a komolyabb zenei ismereteket is. A szerzői jogvédő hivatalban több mint 200 dal zeneszerzőjeként jegyzik.



▶ Három gyermekedből két lányod énekel. Véletlen? 

▶ Szakmájuk, diplomáik vannak, nem erre a pályára szántam őket, mert tudom, hogy ez mennyire nehéz. Minden művész szülő félti a gyerekeit a csalódásoktól, attól a rögös úttól, ami énekesként, zenészként vár rájuk. Gabi lányom az első házasságomból, Nagy Ferótól van. Ő inkább „apja lánya”, rocker alkat, erős egyéniség. Az éneklés mellett a testén dolgozik, gyönyörű alakja van, naponta 2-3 órát edz. Rendszeresen jár fellépni, retro slágereket énekel rendezvényeken. Mercédesz a második férjem lánya, neki egy, a nevét viselő zenekara is van. Napközben „rendes” munkahelyen dolgozik, komoly állása van, hisz három diplomát szerzett, mellette egy öt éves kislányt is nevel. Az unokám ba-
lettre jár, úszik, nagyon okos. 

▶ Hogy lehet az, hogy éppen a fiadnak nincs gitár a kezében?

▶ Mikor kicsi volt, egyszer azt kértem tőle, hogy énekelje vissza azt, hogy dó-ré-mi-szó, a válasz ez volt: nem. 
Ő szabályosan tiltakozott a showbusiness ellen, valószínűleg azért, mert sokszor vittem magammal, amikor dolgoznom kellett. Az utóbbi 28 évem jó részét az angyalföldi József Attila Művelődési Központban működő Énekiskolám tette ki, a fiam látta a növendékeimet felnőni, látta küzdelmeiket és sikereiket. Csendes szemlélődő maradt. 

▶ Vannak híres tanítványaid?

▶ Nem celebeket nevelek, nem is vagyok jó üzletasszony. Mondom is a szülőknek, ha azért hozzák a gyereket, hogy sztárok legyenek, akkor inkább ne. De ha azért, hogy egy jó társaságban, alkotó közösségben fejlesszem a képességeiket, akkor jöjjenek nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is. A tiszta belső hallás az alap, aminek meg kell lenni, arra teszem rá a felépítményt. És ha ehhez még szerencséjük is van, akkor jöhet a lemezkészítés. Több tanítványomnak is van CD-je. 

▶ A férjed a szerzőtársad is, amiben semmi különös nem lenne, de ő orvosként dolgozik az Újlipótvárosban.

▶ A férjemmel 35 éve vagyunk együtt és igen, belgyógyász, foglalkozásegészségügyi orvos és a Tátra utcai Rendelőben háziorvosként rendel. Ez három kőkemény szakvizsgát jelent. Egyszer azt kérdezte, hogy írhatna-e az egyik zenémre szöveget. Tudtam, hogy ír verseket, de nagyon meglepődtem, amikor egy olyan dalszöveggel állt elő, ami után éreztem, most már mindig ő lesz a szerzőtársam. 

▶ Mégiscsak furcsa, hogy egy belgyógyász dalszöveget ír.

▶ Ne gondold. Egyszer egy koncerten valaki durván „belegitározott” a fülembe, szinte megsüketültem. Elmentem 
Hacki Tamáshoz, akit füttyművészként ismert meg a közönség, de polgári foglalkozása szerint gégész. Éppen vizsgált, amikor a szomszéd szobából egy csellójáték szűrődött át. Kérdeztem Tamást, mi ez? Mire ő azt válaszolta, hogy semmi, csak a főorvos gyakorol. Tudod, az orvosok rengeteg rosszat látnak, betegségeket, fájdalmat, szükségük van valami teljesen másra, amitől gyógyul és épül az ő lelkük is.  A férjemnek fantasztikus irodalmi vénája van, neki az írás a feltöltődési lehetőség. 

▶ Minden olyan asszony, akinek gyermekei nem egy apától vannak, küzd azzal, hogyan legyen jelen az édesapa a gyereke életében. Nálatok hogy volt?

▶ Bármit is ír a bulvár, Feri (Nagy Feró) mindig benne lehetett a lányunk életében, ma is sokszor beszélgetnek. Annak idején Gabi nagyon kicsi volt, mikor elváltunk, de mindig tarthatták a kapcsolatot. Emlékszem,  amikor összeházasodtam Soós doktorral, eljött hozzánk egy látogatásra, és amikor megismerte a férjemet, akkor úgy a maga módján ezt mondta: „Na jól van, látom rendes apja lesz a gyereknek.” Így is volt, Laci akkor is előtérbe helyezte és kivételezett Gabival, amikor már megszülettek a közös gyerekeink, nehogy véletlenül kevesebbnek érezze a szeretetet. 
Ők hárman jó testvérek, nagyon büszke vagyok rájuk. A fiamra most különösen, hiszen lassan túl van az ügyvédjelölti három éven és idén, 2020-ban leteszi az ügyvédi vizsgát. Valamint vízilabdázik, kisportolt alkat ő is. Hiszek abban, hogy egyaránt fontos a fizikális és mentális erőnlét, és bízom abban, hogy a gyerekeink tovább viszik ezt a szemléletet akkor is, ha mi már nem leszünk.

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Garami Gábor: Alma-függő vagyok és 30 éve agglegény Gyógyhír Magazin

Ébresztőt kellene fújni Gyógyhír Magazin

Létay Dóra: Szeretném behívni a nagy lehetőséget Gyógyhír Magazin

Kubik Anna: Advent a Hargitán Gyógyhír Magazin

Brüll Zsófia: Egy mese mindfelett Gyógyhír Magazin

Gegely Róbert: „Unalmas pasi vagyok, nincs káros szenvedélyem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája