• 2021. január 28., csütörtök

Hogy kaphatjuk el a megfázást? (És hogy kerüljük el?)


2020.02.01

Ha megfázásról vagy nátháról beszélünk, általában nem egyfajta betegségről van szó, hanem azonos tüneteket produkáló betegségcsoportról, mivel egy sor vírus okozhatja ugyanazokat a tüneteket: bedugult orr, köhögés, kaparó torok, fejfájás, borzongás, rossz közérzet, esetleg láz.Ezért van az, hogy hiába esünk át egy fertőzésen, a többi hasonló vírus ellen még nem lesz védettségünk, és egész életünkben újra és újra elkaphatjuk látszólag ugyanazt a náthát, évente akár 2-3 alkalommal is. 

De hogyan is kerülhet szervezetünkbe a kórokozó?
Érintéssel – ez a leggyakoribb. Ilyenkor a kezünk révén, a beteg orrváladékának apró kis fertőzött darabjaival juthat be a vírus, ami akár két órán keresztül is fertőzőképes marad. Ha egy náthás beteggel kezet rázunk, majd azzal a kezünkkel szájunkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz nyúlunk, akkor mi is megfertőződhetünk. Persze nem kell feltétlenül kezet fognunk, elég lehet az is, ha csak megérintünk egy olyan felületet (pénztárpult, kilincs, kapaszkodó a buszon), amit korábban egy beteg fogott. A vírus ezeken a felületeken is órákig élet- és fertőzőképes maradhat.

Belégzéssel. Ilyenkor a vírus apró folyadékcseppekben utazik, melyek kilégzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel jutnak ki a beteg szervezetéből. Ha túl közel állunk, és ezek a cseppecskék bejutnak légútjainkba, esetleg a szemünkbe, máris nagy eséllyel megfertőződünk. 

Így kerülhetjük el a fertőzést
A fertőzés megelőzése ennek megfelelően elsősorban rendszeres és alapos szappanos kézmosással történhet. Mossunk kezet főzés, étkezés előtt, és akkor is, ha mi vagyunk a betegek, pláne, ha beleköhögtünk, tüsszentettünk a tenyerünkbe vagy kifújtuk az orrunkat! Köhögésnél, tüsszentésnél használjunk zsebkendőt, ennek hiányában inkább prüszköljünk könyökhajlatunkba, hogy elkerüljük a fertőzött folyadékcseppek, váladékdarabok szétszórását. 

Még nem fertőzöttként kerüljük a betegek közelségét. Hiába mondja azt egy beteg ismerősünk, hogy már jobban van, ha csak kicsit is lázas, még nagy eséllyel fertőző. 

Tartsuk tisztán orrnyálkahártyánkat is! Ez szervezetünk első védvonalai közé tartozik, itt akadnak fenn a porszemek, a levegőben lévő egyéb szennyező anyagok, az ezekhez tapadt kórokozók, vírusok. A legpraktikusabb, ha valamilyen sós oldatos orrspray-t alkalmazunk. Ezek, ha elég gyakran és bőségesen használjuk, elősegíthetik az itt fennakadt szennyeződések, kórokozók eltávolítását, és a nyálkahártyát gyengéden nedvesítve hasznosnak bizonyulhatnak akkor is, ha már elkaptuk a fertőzést.

Ballai Vince


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Tiszta orral könnyebb a gyógyulás Gyógyhír Magazin

Így győzzük le a megfázást Gyógyhír Magazin

Ne orroljon érte! Gyógyhír Magazin

Téli bajaink Gyógyhír Magazin

Miért pont télen támad a megfázás és az influenza? Gyógyhír Magazin

Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények