• 2020. augusztus 15., szombat

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?”


2020.02.02

A látásromlás az életkor előrehaladtával óhatatlanul bekövetkezik, hiszen a szemlencse – hasonlóan a test más szöveteihez – veszít rugalmasságából, alkalmazkodó képességéből. A szemészeti panaszok 40 éves kor felett kezdenek egyre gyakoribbá válni – ami miatt indokolt is beiktatni életünkbe a rendszeres szűrővizsgálatokat – ám jelentős részben rajtunk is múlik, hogy mennyire válik súlyossá látásunk romlása!Az „öregszeműség” – szakkifejezéssel presbiópia – mindenkit utolér, hiszen alapvető oka a szemlencse rugalmasságának az életkor előrehaladtával tapasztalható csökkenése. A szem csak rövid ideig képes rövid távra fókuszálni, megnő az olvasáshoz, munkavégzéshez szükséges távolság, fényigény.

Más a helyzet az idősebb korban előforduló szembetegségekkel, amelyek már feltétlenül orvosi ellátást igényelnek. Ezek elkerülésére, kialakulásuk késleltetésére van esélyünk; szemünk egészsége szorosan összefügg testi egészségünkkel. 

A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás bizonyítottan növeli a leggyakoribb időskori szembetegségek – a szürkehályog, a zöldhályog, a makuladegeneráció – előfordulásának, súlyosságának valószínűségét. Kijelenthető ezért, hogy az egészséges életmóddal, rendszeres mozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással nemcsak a testünk, de azon belül a szemünk épségét, egészségét is sokáig megőrizhetjük, korunk előrehaladása ellenére is.

A leggyakoribb időskori szembetegségek
Szürkehályog:
A szemlencse elhomályosodása, mely az életkor előrehaladtával fokozódik. Csak műtéttel orvosolható.
Zöldhályog: Jellemző a fokozott belső szemnyomás, illetve a látóideget érintő keringési rendellenesség. Állapottól függően szemcseppel, lézeres vagy műtéti kezeléssel orvosolható.
Makuladegeneráció (AMD): A „száraz” változatnál a retina egy része elvékonyodik, elhal, közepén a fotoreceptorok elpusztulnak. A „nedves” változat esetén új erek nőnek az érhártyán a sárgafolt felé, ami vérzéssel, vízvisszatartással jár. Gyógyítása injekciókúrával lehetséges.

Hollauer Tibor


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin

Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin

Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája