• 2020. augusztus 15., szombat

A szájnak „ingere”...


2020.02.05

Szerte a világon milliók életét keseríti meg a herpesz. Nagyon elterjedt betegségről van szó – egyes felmérések szerint az emberek 80 százaléka hordozza a vírust, ami időről időre kiváltja a kellemetlen tüneteket.Tíz emberből legalább nyolc hordozza az ajakherpesz kialakulásáért felelős Herpes simplex I. vírust, közülük minden negyediknél alkalmanként meg is jelennek a tényleges tünetek. A kezelés nélkül 7-10 napig tartó betegség a száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel, esetleg kisebb vérzéssel jár – magyarázta lapunknak korábban dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász. 

Feltűnő és fájdalmas
Az emberek többsége gyermekkora óta hordozza ezt a vírust, ami csak akkor okoz panaszokat, ha az immunrendszer legyengül, és a vírus aktiválódik. A kórokozó észrevétlenül fertőzi meg a szervezetet, majd akár hónapokig, évekig tünetmentesen lappangva élősködik a test idegsejtjeiben megbújva. Aki egyszer már megfertőződött, egész élete során hordozza a bajt. A herpeszes hólyagocskák amellett, hogy fájdalommal járnak, kozmetikai és pszichés problémát is okozhatnak. 

Megjelenése tipikus, a beteg először feszülő, kellemetlen érzést tapasztal, általában visszatérően, mindig egy és ugyanazon a ponton. A „herpeszesek” számára már ismerős feszülést, duzzadást hamarosan apró, fehéres-sárgás tetejű hólyagocskák megjelenése 
követi. Pontosan nem ismert, hogy milyen biológiai folyamatok idézik elő a herpesz kiújulását: kutatók összefüggésbe hozták már az immunrendszer átmeneti legyengülésével, a megszokottnál nagyobb stresszel járó élethelyzetekkel, az erős napfénnyel, a hormonműködés ideiglenes változásával, például menstruáció, vagy várandósság idején. Tény, hogy gyakoribb a tünetek megjelenése az őszi-téli időszakban, amikor szervezetünk védekező rendszere legyengül, például egy megfázás, lázas állapot után. 

Végleges ellenszere sajnos egyelőre nincs, a tünetek enyhítésére kenőcsöt, átlátszó gélt, illetve tablettát rendelnek a bőrgyógyászok. Kezeléssel, odafigyeléssel meggyorsíthatjuk a gyógyulást.

A leginkább veszélyeztetett herpeszbetegek a várandós nők, a szülés körüli időszakban fellángoló betegség ugyanis az újszülött egészségét is komolyan veszélybe sodorhatja. A nőgyógyászok olyannyira komolyan veszik a fertőzésveszélyt, hogy amennyiben az édesanyának a szülés időpontjában herpeszre jellemző tünetei vannak, hüvelyi szülés helyett inkább császármetszést javasolnak.

Jó tudni!
A napfény súlyosbítja a panaszokat, így az első tünetek jelentkezésétől kezdve a pörkösödésig kerüljük az UV-sugárzást! Védjük arcunkat magas faktorszámú naptejjel – síelés esetén is! –, illetve a megadott időközönként gondosan kenjük be az érintett területet a szakorvos által ajánlott készítménnyel. A herpesz fertőző, a nyállal könnyen terjed. Sose használjunk közösen fogkefét, poharat, evőeszközt vagy törölközőt. Felejtsük el a házi praktikákat és ne tegyünk a sebre fogkrémet, alkoholt vagy bármi mást, amiről az interneten olvasunk. 
A sport és a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás erősíti az immunrendszert, megakadályozza a herpesz előtörését. 

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ne adja szájról szájra! Gyógyhír Magazin

Koronavírus - alacsony a halálozási arány Gyógyhír Magazin

Ajakherpesz – csúnya és fáj… Gyógyhír Magazin

Afta, herpesz gyors kezelése Gyógyhír Magazin

9 ok a véraláfutás hátterében Gyógyhír Magazin

Ezért nem szabad kezeletlenül hagyni a herpeszt! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája