• 2020. július 10., péntek

Mitől leszünk betegek illetve hogyan őrizhetjük meg egészségünket?


2020.02.05

A biológiai egészség a szervezet azon képessége, hogy zavartalanul elviseli  az élet során jelentkező fizikai, szellemi terheléseket, és ellenáll a fertőzéseknek, betegségeknek. A XX. század második felében kiegészült a definíció úgy, hogy a teljes értékű egészségen a modern élet fokozódó tempójához, gyors változásaihoz való alkalmazkodóképességet is értjük.Az egészséges állapot nem tartható fenn bizonyos parányi jótevők nélkül. Az emberi szervezet a születés pillanatától kezdve mint egy nagyszámú és összetett mikrobiális közösségnek tekinthető: minden egyes testi sejtre kb. 10 baktériumsejt jut.

Sokan a baktériumokat a fertőzésekkel, betegségekkel asszociálják. Szervezetünk képes felismerni ezeket, és ellentámadást, immunválaszt indítani a kórokozók ellen. Némely fajok jelenlétét azonban nemcsak elfogadjuk – tehát nem alakul ki jelenlétükben  immunválasz –, hanem hiányuk esetén bizonyos szervrendszerek nem működnek megfelelően.

Egyedül nem megy
Az egészséges szövetség kulcsa a megfelelő arányú mikrobaösszetétel a megfelelő helyen, ez garantálja a szerv, szervrendszer optimális működését. A bőrön, szájüregben, emésztőrendszerben, légutakban, hüvelyben megtelepedő, felületre jellemző mikro élőlénymassza folyamatos jelenléte biztosítja a normális fejlődést, anyagcserét, a kórokozókkal szembeni védelmet.

Az őshonos flóra károsodása esetén a kórokozók válnak térfoglalóvá. Ezek lemarják a hámot és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva okozhatnak gyulladásos betegségeket, kaput nyitva további fertőző törzsek (baktériumok, vírusok) számára.

Jót egyél, hogy jól legyél!
Szinte mindenkinek van ismerőse, aki emésztési panaszokkal küzd. Vagy észre sem vette a tüneteket, és már bele is csúszott egy autoimmun folyamatba... A bélrendszer felszínén megtelepedő baktériumflórát elsősorban a táplálék határozza meg. A zsíros, rostban szegény étrend felborítja az egészséges egyensúlyt. A megváltozott állapotra reagálva az immunrendszer gyulladásos anyagokat bocsát ki, amelyek károsítják a bélfal szöveteit is. A bélfal áteresztő képessége megváltozik, olyan anyagok is felszívódnak, amelyek szisztémás immunválaszt váltanak ki. A szervezetbe jutó toxinok növelik a bélbetegségek, elhízás, cukorbetegség, autoimmun és szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A Vénusz domb őrzői
A kórokozók nem tolerálják az egészséges női hüvelyben teret foglaló Lactobacillus fajok savas közegű anyagcseretermékeit. Bizonyos Lactobacillus fajok jelenléte esetén nagyon kis valószínűséggel történik koraszülés. Ezek a védelmezők ugyanis kiszorítják azokat a gyulladást okozó kórokozókat, amelyek felkúszhatnak a várandós méhüregébe.Bizonyos Humán Papiloma Vírus (HPV) törzsei rákot okozhatnak, ha a hámot lemaró gombák, baktériumok utat engednek számukra a mélyebb szöveti rétegekben lévő osztódó szövethez. Ha a Lactobacillus-flóra összetétele és mennyisége stabil, a vírusmultiplikáció esélye lényegesen kisebb.

Határon innen és túl
A belső és külső környezet közötti határfelületein megtelepedő bakériumflóra védőfunkciója nélkülözhetetlen. Ezt a változatos, sokszínű csoportot táplálni, támogatni kell. Baktériumtudatos táplálkozást, tisztálkodást részesítsük előnyben!

György Viktória
szakgyógyszerész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ön is nagyszülő? Kulcsszerepe lehet unokái boldogságában! Gyógyhír Magazin

Mit gondol a lakosság a háztartási gyógyszerhulladékokról? Gyógyhír Magazin

Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell Gyógyhír Magazin

Ezért nélkülözhetetlen a magnézium Gyógyhír Magazin

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” Gyógyhír Magazin

Az indiánok főtt tujalevelétől az aszkorbin-savig – kis C-vitamin-t... Gyógyhír Magazin