• 2020. augusztus 07., péntek

A fürdőgyógyászati ellátások támogatása 2020-ban


2020.03.01

Jogi meghatározása szerint a fürdőgyógyászati ellátás a rehabilitációs ellátások közé tartozik, többek között krónikus reumatológiai, ortopédiai és neurológiai kezeléseknél alkalmazzák. Egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár. Cikkünkből megtudhatja, pontosan melyek ezek az ellátások, és hogyan igényelhetők.Ajelenlegi törvényi szabályozás kilencféle tb-támogatott fürdőgyógyászati ellátást sorol fel. Ezek a következők: gyógyvizes gyógymedence (köztük a hévízi tófürdő is), a gyógyvizes kádfürdő és az iszappakolás. Szintén ebbe a körbe tartozik a súlyfürdő, a szénsavas fürdő és az orvosi gyógymasszázs; továbbá a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna és a komplex fürdőgyógyászati ellátás. A fentieken kívül támogatás kérhető még a 18 éves kor alattiak csoportos gyógyúszására, illetve a szén-dioxid gyógygázfürdő (vagyis az úgynevezett mofetta) igénybevételére.

Fontos tudnivaló, hogy a gyógyászati ellátásokért fizetendő térítési díj összege eltérő lehet. Ennek oka, hogy a fürdőszolgáltatásban a szabad ármegállapítás elve érvényesül. A társadalombiztosítási támogatás az úgynevezett közfinanszírozás alapját képező árhoz igazodik, ettől azonban a szolgáltatók eltérhetnek. 

Miként vehető igénybe a tb-támogatás? 
A szabályozás szerint ehhez több feltételnek együttesen kell teljesülnie. Először is: csak olyan gyógyászati ellátás árához jár támogatás, amelyet a vonatkozó jogszabály meghatároz. Szükséges még, hogy az erre jogosult szakorvos a jogszabályokban foglalt szabályokat betartva, vényen rendelje az adott gyógyászati ellátást. (Csak egy példa: magánrendelésen még a szakorvos sem rendelhet társadalombiztosítási támogatással kiszolgált gyógyfürdőkezelést.) Végül pedig a páciensnek olyan szolgáltatónál kell igénybe vennie az ellátást, amely az egészségbiztosítóval szerződést kötött a támogatott gyógyászati ellátás nyújtására.

Az érintettek naprakész tájékoztatására a gyógyászati ellátást nyújtó szolgáltatókat, illetve a körükben bekövetkezett változásokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közzéteszi honlapján (neak.gov.hu)., itt lehet utánanézni a friss információknak.

Papp György


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Adj vérplazmát! Az életmentés nem állhat meg! Gyógyhír Magazin

Fürdőgyógyászat – kezdődik az őszi főszezon! Gyógyhír Magazin

Májusban duplán segít, aki vérplazmát ad Gyógyhír Magazin

Fürdőgyógyászat – közeleg a téli szezon! Gyógyhír Magazin

Amit tudni kell az e-receptről Gyógyhír Magazin

Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája