• 2020. augusztus 15., szombat

Miért fontos a magnézium?


2020.03.03

A magnézium a szervezet számos fiziológiai folyamatához nélkülözhetetlen ásványi anyag. Elengedhetetlen az idegrendszer, a szív és az izomzat megfelelő működéséhez.



A magnézium hatására nő az érfalak rugalmassága és javul a szívizom összehúzó képessége. Számos enzimet aktivál és részt vesz a nukleinsav-szintézisben. Fontos szerepet játszik a csontok mineralizációjában, az anyagcserefolyamatokban, az idegrendszer ingerületátviteli folyamataiban, valamint az izom összehúzódásnál. Fokozza a fizikai teljesítőképességet, oldja az izomgörcsöket és a stresszt. Bizonyítottan fájdalomcsillapító hatása is van. Intenzív fájdalom alatt csökken a magnézium szintje az agyban, a rendszeres migrénes roham pedig gyakran társul általános magnéziumhiánnyal. Ezért fejfájás esetén is érdemes az átlagosnál több magnéziumot bevinni.

Gyakran indokolt a magnéziumpótlás
Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással nehéz kielégíteni az átlagos szükségletet. Kifejezetten indokolt lehet a magnézium pótlása külső forrásból számos esetben. Ezek közé tartozik a terhesség, a fokozott fizikai vagy szellemi terhelés, stresszes életmód, izomgörcsök, szívelégtelenség vagy -ritmuszavar, magas vérnyomás, érelmeszesedés, migrén, csontritkulás és a diabétesz. Protonpumpagátlók tartós szedése is indokolttá teszi a magnéziumpótlást.

Ezen esetekben érdemes napi 300-400 mg magnéziumot szedni aszpartát, orotát, karbonát, oxid vagy citrát formájában. Mivel felszívódása ion formában történik, lehetőleg étkezéstől, illetve minden más étrend-kiegészítőtől és vitaminkészítménytől függetlenül, 2-3 óra eltéréssel vegyük be. Veseműködési zavar esetén azonban kontraindikált a magnézium szedése, ebben az esetben mindenképp konzultáljon kezelőorvosával! Normál veseműködés esetén túladagolása nem lehetséges, azonban napi 3-5 mg magnéziumsó bevitele ozmotikus hasmenést okoz.

Természetes magnéziumforrás:
  • Zöld leveles növények, mint például a spenót, sóska, mángold és kelkáposzta
  • Olajos magvak, mint a tökmag, napraforgómag, dió, mandula, kesudió és fenyőmag
  • Ásványvíz
  • Hüvelyesek (szójabab, bab, lencse, sárgaborsó)
  • Halak, mint a makréla, lazac és tonhal
  • Teljes kiőrlésű gabonák (tönkölybúza, rozs)
  • Tej és tejtermékek

dr. Zahorán Éva • szakgyógyszerész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Táplálkozás a sejtek védelmében Gyógyhír Magazin

Természetes módon az öregedés ellen Gyógyhír Magazin

Vértezzük fel szervezetünket antioxidánsokkal! Gyógyhír Magazin

Egész évben C-vitamin! Gyógyhír Magazin

A kutatók sem feledkeznek meg a C-vitaminról Gyógyhír Magazin

Élet-erő Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája