• 2021. január 28., csütörtök

Ne orroljon érte!


2020.03.04

Reggel didergés, délben árnyékkeresés, a nap zárásaként pedig a fűtött szoba. Kora tavasszal elég egy hirtelen hőmérsékletingadozás, egy hidegfront, egy tüsszentés a buszon, vagy ha nem rétegesen öltözünk fel – és máris esélyt adunk a náthának. Ilyenkor sokan megtapasztalják az orrdugulás és az orrfolyás kellemetlenségeit.Az orrdugulás jelenségét valószínűleg mindenki ismeri. Van, akinek azért dugul el az orra, mert allergiás valamelyik növényre vagy virágporra, mások a macskaszőrt hibáztatják, a poratkákat, a levegő szennyezettségét, a legtöbben pedig a reggeli ébredés kényelmetlen – és természetes – mellékhatásának tartják. 

Mitől alakul ki az orrdugulás?
Az orrüreg fontos feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása és tisztítása, melyhez nagy nyálkahártya-felületre és kiterjedt érhálózatra van szükség. De vajon mi zárja el az orrban a levegő útját? Többek közt az, ha ennek az erekben bővelkedő nyálkahártyának egy gyulladás hatására jelentősen megnő a térfogata, megduzzad. A duzzanat pedig természetesen gátolja a levegő útját – magyarázta lapunknak korábban dr. Tímár Tibor fül-orr-gégész. 

Az orrváladékot azért kell fellazítani, eltávolítani, hogy megelőzzük a másodlagos betegségeket, például a középfül- vagy arcüreggyulladást. Hatóanyagos szereket maximum 7-10 napig szabad használni, de ma már kapható olyan készítmény is, amely természetes eredetű, egyben érösszehúzó hatású is. Így tehát egyszerre érvényesül a tengervíz kíméletes tisztító hatása – melynek segítségével távoznak a kórokozók – 
és a duzzanatcsökkentés.

A tengervizes orrspray-k használatakor a váladék könnyen távozik és közben az orrnyálkahártya is ép, hidratált marad. A tartósítószer-mentes készítmény gyorsan, pár perc elteltével hat, és órákon át segít. Az orrspray praktikus, hiszen bármilyen testhelyzetben használhatjuk, egyenletesen oszlik el, és nem folyik le a garatba – sorolta a szakorvos. Csecsemők és kisgyermekek esetében kiválóan alkalmas az orrszívás/orrfújás megkönnyítésére, mert fellazítja a váladékot.

Az orrjáratot elzárhatja orrpolip, orrdaganat, elferdült orrsövény, megnagyobbodott orrgarati mandula, sőt gyermekeknél akár idegen test is.

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Tiszta orral könnyebb a gyógyulás Gyógyhír Magazin

Így győzzük le a megfázást Gyógyhír Magazin

Hogy kaphatjuk el a megfázást? (És hogy kerüljük el?) Gyógyhír Magazin

Téli bajaink Gyógyhír Magazin

Miért pont télen támad a megfázás és az influenza? Gyógyhír Magazin

Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények