Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Az antioxidánsok gátolják az oxidációs folyamatokat, azaz védelmeznek minket a szabad gyökökkel, az oxidatív stresszel szemben. De mik is azok a szabad gyökök? Rendkívül reakcióképes molekulák, melyek szervezetünk normális lebontó folyamatai alatt, illetve külsőleges hatások, mint például dohányzás vagy sugárzás hatására keletkeznek.
Megfelelő fiziológiás körülmények között szervezetünk képes ezeket a szabad gyököket hatástalanítani. Számuk növekedésével párhuzamosan azonban növekszik az emberi szervezetre kifejtett káros hatásuk is. Többek között gyorsítják az öregedési folyamatokat, növelik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések esélyét. A velük harcoló legismertebb antioxidánsok közé tartozik az A-, C- és E-vitamin, a karotinoidok, a flavonoidok, a Q10 és a szelén.
Hogyan juthatunk hozzá az antioxidánsokhoz?
Változatos, zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában és magvakban gazdag étkezéssel több antioxidánst vehetünk magunkhoz. Kiváló források a pirosbogyós-gyümölcsök, mint például áfonya, szeder, eper vagy málna, valamint a répa, édesburgonya, szőlő, paprika, kelkáposzta, spenót és brokkoli is nagyon magas antioxidáns-tartalmú. Ne feledkezzünk meg a magvakról sem! Együnk rendszeresen diót, mandulát, mogyorót, tök- és napraforgómagot.
Egy amerikai tanulmányban hetven éven felüli nőket vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeresen epret és áfonyát fogyasztók körében a kognitív hanyatlás lassabb, akár két és fél évvel is kitolódhat.
Törekedjünk szezonális és helyi élelmiszer beszerzésére, továbbá fogyasszuk minél több ételt nyersen. A jó minőségű kávé, zöld tea, vörösbor és étcsokoládé mérsékelt fogyasztása is segít védekezni a szabad gyökökkel szemben. Próbáljuk meg úgy összeállítani az ételeinket, hogy legyen benne zöld, piros, narancs- és citromsárga színű természetes alkotórész is.
Az ubikinon érrendszerre kifejtett hatását vizsgálták 60 és 79 év közötti felnőtteken. Napi 20 mg Q10 szedésének hatására, a vizsgálati alanyok artériáinak rugalmassága 42 százalékkal javult, ami mintegy 13 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Az erek állapotában bekövetkezett javulás az oxidatív stressz csökkenésének volt köszönhető.
dr. Zahorán Éva
szakgyógyszerész
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
