• 2021. január 20., szerda

Hőhullámok hátán


2020.03.07

Igazságos a sorstól és a gének játékától, hogy a legnagyobb belső változás akkor érkezik, amikor az ember a külső kihívásoknak megfelelt? Egy mai negyvenes-ötvenes éveiben járó nő jó eséllyel már nemcsak a céljait tudja, de az oda vezető utakat is megtalálta, lassan végigjárta, a szembejövő akadályokat átugrálta.Nemcsak a magánéletében, de a szakmájában is erre az időre teljesedik ki, hősiesen helytállva az újabb és újabb feladatokban. De vajon a frissen érkezett helyzettel is meg tud-e majd birkózni, vagy az átalakulás szele viharokat okoz? Nincs rá egységes válasz, de megpróbáljuk megfejteni a testi-lelki hátteret.A változókor nem tabu többé – olvasom a szalagcímet a világhálón és a folytatást: „Madonnától Oprah-ig, Julie Walterstől Kim Cattrallig (aki Samantha szerepét alakította a Szex és New York című sorozatban) egyre több sztár kezd őszintén vallani arról, hogy őket is elérték a kellemetlen tünetek, és megoldási javaslatokat kínálnak a sorstársaiknak.” 

Egy másik hír arról értesít, hogy a változókor Gwyneth Paltrow-t is elérte. A Vasember 47 éves sztárja személyes videóban osztotta meg rajongóival, hogy jelentkeztek nála a klimax első tünetei. „Hirtelen nagyon ideges lettem, azt éreztem, egyik napról a másikra kezd megváltozni a testem és az elmém” – mesélte a színésznő.

Őszintén a nőiességről 
„Fáradt voltam, ideges és tanácstalan” – írja egy hölgy az egyik internetes fórumon. „A hőhullámokat nagyon nehezen viseltem, az alvászavartól pedig teljesen kikészültem. A munkahelyemen stresszes és ingerlékeny lettem, végül egy pszichológus segített, akitől megtanultam a legfontosabbat: nem szabad szégyellni a problémákat, a klimax nem betegség!”

A változókor a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes éveik vége felé kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek: a hőhullámok, az alvászavarok vagy a fáradékonyság mellé hangulatingadozás, ingerlékenység vagy éppen sírásrohamok is társulhatnak. Nem elég, hogy a változókor 10-15 évig is eltarthat, még a kellemetlen tünetekkel is meg kell vívnia mindenkinek a maga a csatáját, amit nem minden nő visel jól sem testileg, sem pedig lelkileg!

Kor és nem kór
A klimax görög eredetű szó, jelentése csúcs, tetőfok. Miként jelölheti pont ez a szó a változókor kihívásokkal teli életszakaszát? Ha visszatekintünk eddigi életünkre, talán megszámolni sem tudjuk, hányszor értünk aktuális teljesítőképességünk tetőfokára, testi-lelki csúcsteljesítménnyel. Most pedig itt egy mérföldkő, és ahogyan elkezdjük ezt a szakaszt, az meghatározza majd további életünk minőségét is. Vannak, akik valóságos érzelmi hullámvasútra ülnek most fel – a párkapcsolati problémák, a gyermekek kirepülése a biztonságot jelentő fészekből, a munkával kapcsolatos félelmek mázsás súlyként nehezedhetnek rájuk. A belső vívódás azonban csak felerősíti a menopauza kellemetlen tüneteit, próbáljuk elkerülni, akár szakember segítségét is igénybe véve!

Dózsa-Kádár Dóra 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás? Gyógyhír Magazin

A korosodás útjai – miért öregedik mindenki másképp? Gyógyhír Magazin

Változókor – változó megítélés? Gyógyhír Magazin

Csökkentse a menopauza tüneteit! Gyógyhír Magazin

Egészséges csontok 50 év felett is Gyógyhír Magazin

Étkezés változó korban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények