• 2021. január 17., vasárnap

A járvány pszichológiai hatásai


2020.04.02

Sok szempontból különleges a mostani koronavírus-járvány. Nemcsak azért, mert egy eddig ismeretlen vírus menetel végig a világon, korábban elképzelhetetlen számban kényszerítve otthonaikba és karanténba emberek százmillióit. Nemcsak azért, mert még a legodaadóbb orvosi kezelés ellenére is tízezrek halnak meg. Nemcsak azért, mert az általa okozott közvetlen és közvetett gazdasági károk mértéke beláthatatlanul és felfoghatatlanul nagy.Amostani helyzet azért más, mert a járvány olyan időszakban érkezett, amikor a világ ideges, nyugtalan és kifáradt a hosszú évek óta tartó megoldatlan, és nem egy esetben megoldhatatlannak látszó feszültségek miatt. A terrorizmus, a klímaválság, a háborúk, a migrációs krízis, a felborult világrend, az ezek nyomában járó politikai-ideológiai változások olyan nagy nyomást helyeznek sokakra, amit nehéz elhordozni. 

Megsokszorozza a problémák észlelt súlyát, hogy talán ez az első alkalom a történelemben, amikor a digitális korszak „jóvoltából” olyan közel kerülnek hozzánk a bajok, hogy akár bele is roppanhatunk anélkül, hogy közvetlenül érintettek lennénk. A közösségi média egyszerre áldás és átok ilyen helyzetben. Jó, mert gyorsan és hatékonyan eljuthatnak hozzánk a lényeges információk, melyek életmentőnek bizonyulhatnak. Átok, mert sok hamis hír, egyszerű tudatlanságból vagy éppen tudatos gonoszságból eltorzított információ is megtalál bennünket, ami meggyengíti a járvány elleni egyéni és közösségi védekezésünk erejét. 
A mostani járvány azért különleges, mert az emberek pszichés immunrendszere az elhúzódó és megoldatlan világméretű feszültségek, valamint a közösségi média ezeket felerősítő hatására kritikus mértékben meggyengült.

A járványok általában jól definiálható pszichés következményekkel járnak. A betegség terjedésével együtt jár az általános szorongás szintjének növekedése, a megfertőződéstől való félelem. Aggodalmat kelt, hogy hogyan fog történni az ellátásunk alapvető élelmiszerekkel, szolgáltatásokkal. 

Ezek ellen a leghatásosabb ellenszer a gyors, pontos és megbízható tájékoztatás. Ha az így kapott információk alapján meg tudjuk jósolni, mi vár ránk, milyen eszközökkel védekezhetünk, és hogyan segítenek ebben bennünket az illetékes hatóságok, nyugodtabbá válunk. Ugyanakkor nem véletlen, hogy ilyenkor különösen nem szeretnénk kiszolgáltatottá válni, sorsunk irányítását még inkább a kezünkben akarjuk tartani, ezért egyéni előnyökre akarunk szert tenni, akár a többi embertársunk rovására is. Láthattuk, a járvány hírére pánikszerű felvásárlásba kezdtünk, nehezen fogadtuk el a „maradj otthon” üzenetét, egészen addig, amíg nem éreztük, hogy amit lehetett, megtettük magunkért és családunkért, „biztonságban” vagyunk. 

Az emberek közötti fizikai távolságtartásnak több fokozatát is megtapasztalhattuk: 1,5-2 méter távolság a sorban, az önkéntes otthonmaradás, az elkülönítés, a karantén. Ezek közös jellemzője, hogy kisebb-nagyobb mértékben korlátozzák az egyén szabad térbeli mozgását. Ez fokozódó frusztrációval járhat együtt, ami feszültséget, dühöt, haragot generálhat. Megfigyelték, hogy a bezártságot sokan tudatmódosítók alkalmazásával enyhítik: ki alkohollal, ki drogokkal. Az izoláltság, a tétlenség, az unalom nagyon rossz hatással van a magányosság érzésére, sokan depressziós epizódot élnek át miatta. Sokan vannak közöttünk, akik eleve szorongásra, depresszióra hajlamosak, esetleg ilyen pszichiátria kórképpel diagnosztizáltak. Ők ilyen időkben még inkább veszélyeztetettek. 

Tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, családtagjainkkal – ezúttal persze nem személyesen. Olvassunk, nézzünk filmeket, hallgassunk zenét, tanuljunk, kertészkedjünk, foglaljuk el magunkat. Csak azzal foglalkozzunk, amire van ráhatásunk (mit főzzünk ebédre), amire nincsen (meddig fog még tartani a járvány), azt engedjük el. És legfőképpen: vigyázzunk magunkra, így vigyázunk legjobban másokra is!

Fábián Tamás
pszichológus


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A pozitív gondolkodás jótékony hatásai Gyógyhír Magazin

A tolerancia dicsérete Gyógyhír Magazin

Társas sütkérezés Gyógyhír Magazin

Pihenés a járvány után Gyógyhír Magazin

Az otthoni tanulás mentális terhei Gyógyhír Magazin

Se kutyája, se macskája Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények