• 2021. január 17., vasárnap

Veszteség és gyász: így élik meg gyerekeink a koronavírus-járványt


2020.04.20

A koronavírus-járvány a gyermekeink életére is rányomja a bélyegét: sokuk számára ez a szomorúság, a csalódások és a veszteségek ideje. 


Forrás: pikist.com


Vizsgák, tanulmányi beszámolók, sportversenyek és sok más izgalmas kötelezettség, ami a gyerekeket várakozással töltötte el, most sorra meghiúsulnak, vagy másképp alakulnak, mint tervezték – írja a webmd.com egészségügyi ismeretterjesztő portálon megjelent cikkében dr. Hansa D. Bhargava. Az ilyen típusú veszteségeket a gyerekek a gyász szakaszaihoz hasonlóan élhetik át. Először tagadják a helyzet valóságát, remélve, hogy az mielőbb megszűnik, majd ennek a reakciónak a helyét átveszi a harag és a csalódás érzése – sok gyerek most épp ezen megy keresztül. Aztán eljöhet a szomorúság, sőt a depresszió időszaka is.

 

A nehéz helyzetek megedzenek?

Szülőként nagyon nehéz látni, ahogy a gyerekek szenvednek. Ilyenkor az első reakciónk az lehet, hogy megpróbáljuk megtalálni a „helyreállítás” módját. De lehetséges, hogy ez esetben a helyes szülői magatartás az, ha engedjük, hogy a gyermekeink megtapasztalják a veszteséget, és átéljék a fájdalmat? – teszi fel a kérdést a gyermekek egészségvédelmével foglalkozó szakember. Lehet, hogy ez a tapasztalat segíti őket erősebbé, ellenállóbbá és nyitottabbá válni?

Valójában azok a gyerekek, akik valamilyen nehézségen mennek át, megtanulnak alkalmazkodni, és rugalmasabbak lesznek. Megértik, hogy nem alakul mindig minden a tervek szerint, és képessé válnak arra, hogy elfogadják a változásokat. Például, ha a szülők elveszítik a munkájukat, vagy válásra kerül sor, a gyerekeknek alkalmazkodniuk kell az új helyzethez, hiszen számtalan dolog van, amit nem tudnak önállóan megtenni, vagy amihez nem jutnak hozzá egyedül. Ezek az élethelyzetek nem könnyűek. De ha a dolog napos oldalát nézzük: alkalmat adhatnak arra, hogy a gyerekek megszerezzék a túléléshez szükséges „eszközkészletet”, fejleszthetik alkalmazkodókészségüket, és ráébreszthetik őket arra, hogy az élet bizony nehézségeket is tartogat.

hirdetés

Veszteségből nyereség

Szülőként hogyan segíthetünk a gyerekeknek, hogy könnyebben átvészeljék a jelenlegi időszakot? Először is próbáljuk megérteni, hogyan érzik magukat, és beszélgessünk velük arról, mi mindent tehetnek az elmaradt dolgok helyett – javasolja Bhargava. Hozzuk szóba azt is, hogy mi a teendő, ha a helyzet olykor rosszra fordul, és veszteségeket élünk át. És beszélgessünk annak az előnyeiről, hogy most több időt tölthetünk együtt. Élvezzük a sétákat, a közös filmnézéseket, a társasjátékokat, mindazt, amit amúgy csak ritkán tehetünk meg, mert mindig mindannyian csak rohanunk a dolgaink után. És ne feledjük a virtuális találkozók örömét a barátokkal és rokonokkal.

A veszteségek csökkentésére jó ötlet lehet, ha mondjuk az iskolai vizsgákat követő hivatalos ünnepség helyett szűk körű családi vagy baráti „bizonyítványosztó” partit rendezünk – tanácsolja a szerző. Ez nem lesz hivatalos középiskolai szertartás, de egy jelentős életszakaszt lezáró ünnep lesz a fontos emberekkel; és azzal a tudattal töltheti el a gyerekeket, hogy ennek a válságos időszaknak az átélésével is bölcsebbek és erősebbek lettek.

 

Bizonytalanság és szorongás

Fábián Tamás pszichológus szerint a koronavírus okozta helyzet váratlanul és felkészületlenül ért mindannyiunkat. „Egyik pillanatról a másikra megváltoztak az életünk keretei, a napi rutinjaink, amelyek korábban a stabilitás, a kiszámíthatóság és a biztonság érzetét kölcsönözték számunkra anélkül, hogy ennek feltétlenül tudatában lettünk volna. Paradox módon mindez akkor is igaz, ha rosszul ment a sorunk: ahhoz is alkalmazkodtunk valahogy, így ismerőssé, kiszámíthatóvá vált számunkra. Gyerekeink is hasonló cipőben járnak. Ők is tétován próbálgatják az új helyzethez való alkalmazkodás lehetőségeit. Természetesen a különböző életkorú gyerekek másképpen élik meg az új körülményeket, ám ami közös, hogy akarva-akaratlanul figyelnek bennünket, mit teszünk, hogyan reagálunk mi, a szüleik. De mivel mi magunk sem vagyunk járatosak a »hogyan kezeljük jól a járványt és következményeit« témakörben, érzékelik, hogy itt most valami alapvetően ismeretlen és kiszámíthatatlan dologgal állunk szemben, amire mi, felnőttek sem igazán tudjuk a választ. Érthető, ha félelem, szorongás keríti hatalmába őket.”

 

Tárjuk fel érzéseinket a gyerekek előtt

Nem tudjuk megtéveszteni a gyerekeinket határozottnak tűnő kijelentéseinkkel, ha megérzik mögötte a bizonytalanságunkat – állítja a pszichológus. Ezért – javasolja –, jobb, ha feltárjuk saját gondolatainkat és érzéseinket, és megmutatjuk, mi hogyan kezeljük a stresszt, hogyan állunk neki megoldani olyan problémákat, amelyekre nincsenek kész sémáink. Ha elleshetik tőlünk a módját, hogy hogyan jutunk el oda, hogy végül urai legyünk a helyzetnek, rendezzük a gondolatainkat, kordában tudjuk tartani a rossz érzéseinket, akkor valami jó dolgot adunk át a gyerekeinknek.

Fábián Tamás szerint Hansa D. Bhargava írása a járványveszély miatt átalakult élethelyzetünk egy fontos, eddig kevéssé tárgyalt aspektusára hívja fel a figyelmet. „Érdekes az a központi gondolata, hogy a veszteségélményből táplálkozó negatív lelki hangoltság hasonlatos a gyász során megélt érzésekhez. Valóban nehéz egy szülő számára tétlenül szemlélni, hogy gyermeke rossz, nyomasztó érzéseket legyen kénytelen megélni, de egyetértek azzal, hogy a krízis átélése, bár rövidtávon szenvedéssel jár, hosszabb távon hasznára lehet a gyermeknek az oly nélkülözhetetlen életkészség-készlet megszerzésében. Pszichológiailag megalapozottak azok megoldási javaslatok, amelyeket a szerző felsorol, és némelyik ötletét kifejezetten szellemesnek találom.”

 

A magukra hagyott gyerekek veszélyeztetettebbek

„Ugyanakkor nem tudom elhallgatni, milyen nehéz szívvel gondolok azokra a gyerekekre, akik nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint azok a rendezett körülmények között élő társaik, akik (feltehetően) modellként szolgáltak az írás megszületésekor – teszi hozzá Fábián Tamás. – Vajon hogyan élik meg veszteségeiket a magukra hagyott, elhanyagolt vagy bántalmazott gyerekek? Vajon van-e, lesz-e valaki, aki segít nekik ennek a gyászfolyamatnak a végigvitelében? Az ő lelkükben és elméjükben vajon milyen nyomot fognak hagyni ezek a hetek, hónapok? A váratlan, elkerülhetetlen külső csapások (pl. természeti katasztrófák, háborúk, halálos áldozatokat követelő járványok stb.) sok érintett életében hosszú távú nyomot hagynak, sokan közülük a poszt-traumás stressz szindróma (PTSD) tüneteit mutatják, és tartós terápiára szorulnak.” 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Így teheti vírusmentessé a tanévkezdést Gyógyhír Magazin

„Már megint a neten lógsz!?” Gyógyhír Magazin

Tenyérnyi gyermekek Gyógyhír Magazin

A csoda néha idő előtt érkezik Gyógyhír Magazin

Otthon maradni a babával… vagy inkább ne? Gyógyhír Magazin

Vigyázzunk a gyermekeinkre! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények