• 2020. augusztus 15., szombat

Székrekedés idős korban


2020.05.06

Ötvenéves kor fölött nem ritkák az emésztési problémák, az idősebbek főként székletürítési gondokkal küzdenek. A székrekedés megnehezíti a mindennapokat, de erre a helyzetre is igaz: könnyebb a megelőzés, mint a kialakult, esetleg már szövődményes betegség gyógyítása.Az erős immunrendszerhez és a jó közérzethez nagyon fontos, hogy bélrendszerünk egészségesen működjön. A székrekedés egy figyelmeztető jel, megjelenése pedig sokféle tényezőtől függ. Befolyásolja korunk, nemünk, egészségi állapotunk (beleértve a lelki egészségünket) és egyes szokásaink – magyarázta lapunknak dr. Berki Emília háziorvos. 

A székrekedés lelki okai közé sorolható a szorongás, a tartós stressz, vezető helyen mégis a nem kiegyensúlyozott táplálkozás áll. Ahogyan múlnak az évek, az idős emberek egyre kevésbé érzik az ízeket, a rágás és a nyelés is nehezebben megy, így tehát szinte törvényszerű, hogy változik az étrendjük. Jellemzően kevesebb rostot, szénhidrátot esznek, így tehát módosul a bélflóra összetétele és működése is. Tovább ronthatja ezt a folyamatot bizonyos antibiotikumok, gyógyszerek rendszeres szedése. A csökkent fizikai aktivitás miatt lassul a bélmozgás, így tehát könnyen jelentkezhet a székrekedés. 

hirdetés

Nehéz megemészteni
A makacs székrekedés az utolsó tabutémák közé tartozik még manapság is. Milliók, elsősorban nők szenvednek tőle, ám ez a civilizációs betegség nem legyőzhetetlen – mondja a szakember. Az erőlködéssel járó székelés, a kemény széklet, hetente kevesebb, mint három székürítés, a nem teljes kiürülés érzése mind-mind figyelmeztető jelek. 

A testmozgás nemcsak javítja a fizikai erőnlétet, de fokozza a vérellátást, ráadásul megmozgatja a belső szerveket is. Természetesen az időseknek nem szabad megerőltető mozgást végezniük, a lazító, nyújtó tornagyakorlatok is nagyon hasznosak. A járványügyi intézkedések miatt most korlátozottak a lehetőségek, de egy könnyű esti vagy reggeli séta a léleknek és a testnek is felüdülés, az emésztésnek pedig nagy segítség. 

Dózsa-Kádár Dóra 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Az időskori székrekedés kezelése Gyógyhír Magazin

Puffad? Ég a gyomra? Rossz az emésztése? Gyógyhír Magazin

Ami minden 5. embert érint Gyógyhír Magazin

Beleinkben rejlik az egészségünk – így vigyázzunk rá! Gyógyhír Magazin

Hat egyszerű praktika aranyér ellen Gyógyhír Magazin

Epés megjegyzések Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája