• 2020. július 10., péntek

Szúnyogviadal, szúnyogdiadal


2020.05.07

Kipirosodott és irritált bőr, elviselhetetlen viszketés: általában ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei. Mindenkinek van valami tuti módszere a csípések ellen, még akkor is, ha a helyzettel időről-időre meg kell birkóznunk (esetleg barátkoznunk), ha természetközelben vagyunk.Tavaly, a szezon elején viccesnek tűnt a viccesnek szánt tanács, miszerint kora estétől hirdessünk kijárási tilalmat, az ajtókat pedig szereljük fel dupla szúnyoghálóval. Ma, amikor a járványügyi intézkedések miatt igyekszünk a négy fal között tölteni a napjainkat, és sokaknak a kert vagy a kirándulás kiváltság, talán másként érint minket a kérdés, vajon hogyan küzdünk meg a vérszívókkal? 

„Kit darázs megcsípett, szúnyogtól is fél”
Így tartja a mondás, és valóban: amennyire örülünk a jó időnek, a melegnek, annyi  „kellemetlenséget”  is hoz a nyár, hiszen ahogyan ébred a természet, úgy indulnak  „csatába”  a rovarok, a bogarak. A méh- vagy darázscsípések igen gyakoriak nyáron, és általában nagyon hasonló tüneteket okoznak: a bőr kipirosodik, megduzzad, jellegzetes „pukli” alakul ki a csípés helyén, és a viszketés is nagyon intenzív. Sajnos, nagyon nehéz megállni, mégis fontos, hogy ne vakarjuk a csípést! 

Pók, szúnyog  vagy kullancs
A pók csípése valójában harapás, és sokáig elhúzódó, égető érzéssel jár a sebe. A csípés többpontos, nem egy centruma van. Halvány bőrpírral jár, enyhén viszket és nedvedzik, ami ellen lokális antihisztamin és gyulladáscsökkentő alkalmazható. A szúnyogcsípésektől nem kell rettegni, de például a kullancstámadást nem szabad félvállról venni. Az oltás, a riasztóspray vagy a csapda jó szolgálatot tehet. A kullancscsípésnél legtöbbször még benne van a sebben a rovar. A piros kitüremkedés nem viszket, ilyenkor tilos krémet rakni a csípésre és az állatra, mert akkor beleereszti a mérgét a szervezetbe. Szakszerű eltávolítás után lehet fertőtleníteni. A csípések közül sok okoz fájdalmat vagy viszketést, amiért az állat nyálában lévő, szövetkárosító, duzzanatot, hólyagot, bevérzést kiváltó enzimek a felelősek. Dr. Kádár János immunológus szakorvos tapasztalatai szerint a legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt vagy az elfertőződött csípések okozzák. 

hirdetés

Rovarcsípés kezelése
A hidegnek és a melegnek egyaránt jó hatása lehet a csípésekre. A legegyszerűbb, ha jeges vízbe vagy meleg vízbe áztatott és jól kicsavart tiszta kendőt teszünk a csípésre, és az is gyorsan segíthet, ha meleg vagy hideg levegőt fújunk hajszárítóval az érintett területre. A viszketést antihisztamin-tartalmú krémekkel, ecsetelőkkel és spray-vel is lehet csillapítani. Minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha a légutakban, szájban vagy orrban történik a csípés. Ha azonnali és intenzív izzadás, valamint sápadtság, gyorsuló pulzus és lélegzet jelentkezik, sürgősen az ügyeletet kell felkeresni.

A viszketés leggyakoribb okai: 
● Növény - például csalán csípése.
● Rovar és más állatok csípése: szúnyogok, tetvek, medúza.
● Allergia: csalánkiütés, ekcéma.
● Bőrbetegségek, például a pikkelysömör
● Túl száraz bőr.
● A bőr különböző fertőzései, például gombás mikózis, vírusok, mint például a bárányhimlő, paraziták, mint például a rüh.
● Bizonyos betegségek is okozhatnak viszketést, például vesebetegség, májbetegség stb.

Dózsa-Kádár Dóra 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Pompás testápolás – a sokoldalú körömvirág Gyógyhír Magazin

Herpesz nyáron? Gyógyhír Magazin

Árnyékból a napra Gyógyhír Magazin

Ne felejtsen hidratálni! Gyógyhír Magazin

Napozás – tények és mítoszok Gyógyhír Magazin

Határozottan – nem csak a herpesz ellen! Gyógyhír Magazin