Gyógyhír Magazin 2020-05-11

Milyen lesz a jövő fogászata?


A számítógépes technológiák, modern képalkotó eljárások már ma is sokat segítenek a korszerű fogászati kezelésekben. A sorozatos innovációknak köszönhetően pedig talán nincs messze az idő, hogy a hétköznapi fogorvoslásban 3D nyomtatóból érkezzenek a minden korábbinál pontosabb fogpótlások.Fotó: Pixabay


A fogorvoslás jövőjét egyre inkább a technológiai innovációk alakítják, ami a fogászati ipar dinamikus növekedéséhez is hozzájárul – olvasható a londoni székhelyű globális piackutató cég, a Technavio jelentésében, amely a közeljövő legfontosabb iparági fejlesztéseit összegzi.

A krónikus fogászati betegségek száma elsősorban az olyan kockázati tényezők miatt emelkedik világszerte, mint a cukorbetegség, a rossz szájhigiénia, a stressz, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. A közelmúltban a fogbetegségek növekvő aránya önmagában is folyamatos fejlesztésekre ösztönözte a globális fogászati ipart. A technológiai újítások, például a fogászati CAD-CAM rendszerek, a korszerű képalkotó eljárások vagy a 3D nyomtatás megjelenése pedig várhatóan tovább gyorsítják a fogászati kezelések forradalmi átalakulását. Az innovatív szolgáltatások egy része már Magyarországon is elérhető.

 

A cél a nagyobb hatékonyság és a kedvezőbb ár

Különösen az implantátumok és a szájüregi műtétek területén születnek előremutató termékek és megoldások. A legújabb fejlesztések közé tartozik például a mini implantátum megjelenése, amely a hagyományosnál kisebb, vékonyabb, szintén az állkapocsba ültetett implantátumfajta. A mini implantátum beültetése után gyorsabb a gyógyulás, mert kisebb a műtéti heg, és a kilökődés kockázata is alacsonyabb, mint a hagyományos implantátumoknál.

A Technavio összegzése szerint a fogászati ipar gyártói világszerte az ilyen és hasonló technológiák kutatás-fejlesztésére összpontosítanak. A cél egyrészt a szolgáltatások színvonalának javítása és a kínálat bővítése, másrészt a hatékonyság növelése – ami várhatóan az árak csökkenésében is megmutatkozik majd.

hirdetés

A fejlesztések három fő területe

1. Fogászati CAD-CAM rendszerek

A CAD-CAM (számítógépes tervezés  – számítógépes gyártás) rendszerek használata a fogorvoslásban is egyre népszerűbb. Az ötlet, miszerint számítógép segítségével állítsanak elő fogpótlásokat (koronákat, hidakat és egyéb beépítéseket), nem új keletű, nagyjából 30 éves múltra tekint vissza. A célja, hogy ezáltal olyan nagy pontosságú pótlások készüljenek, amelyek tökéletesen illeszkednek az előkészített fogakhoz vagy implantátumokhoz. Ennek megvalósítására a fogászati CAD-CAM rendszerek egyedi 3D felvételeket használnak a pótlások megtervezéséhez.

A hagyományos módon készülő, precíz kézi munkát igénylő fogpótlások munkafolyamatai több olyan hibalehetőséget is rejtenek, amelyek befolyásolhatják például a pótlások tartósságát. Mivel a CAD-CAM rendszer képes kiküszöbölni ezeket a hibákat, és leegyszerűsíti a gyártási folyamatot, várhatóan ez lesz a fogászat jövőjét meghatározó egyik legfontosabb tényező.

 

2. Képalkotás

A Technavio jelentése szerint a fogászati képalkotó eljárások globális piaca 2021-ig folyamatosan növekedni fog. A fejlődés egyik legfontosabb mozgatórugója, hogy világszerte emelkedik a részleges vagy teljes fogpótlásra szorulók száma, és hogy fejlődnek a szájápolással kapcsolatos igények. Az olyan tényezők, mint az átlagéletkor emelkedése, a periodontális (fog körüli) betegségek, a fogszuvasodás és egyéb fogászati problémák szaporodása, illetve az implantátumok és az arc-, állcsont- és szájsebészeti műtétek terén elért haladás a korszerű fogászati képalkotó eljárások iránti igény gyors növekedéséhez vezettek.

 

3. Fogászati 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás is egyre nagyobb szerepet fog játszani a fogászatban mind a gyógyászat, mind a kutatás területén – jósolja az elemzés. A technológia lehetővé teszi, hogy a fogorvosok egyedi formájú, akár görbülő belső csatornákkal rendelkező, a páciens fogászati anatómiájának tökéletesen megfelelő orvostechnikai eszközöket készítsenek – ami a fogászati beavatkozást is megkönnyíti, és végső soron a betegek kényelmét szolgálja.

Szerdahelyi Krisztina


Cikkajánló


Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin
Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is Gyógyhír Magazin
Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes Gyógyhír Magazin
Vigyázzunk fogainkra! Gyógyhír Magazin
Fogas kérdések
- a fogpótlásról
Gyógyhír Magazin
A száj védelme Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897105 látogatónk volt eddig