• 2020. augusztus 13., csütörtök

Viszlát, puffadás!


2020.06.02

Az elmúlt hónapokban emberek tömegeinek változott meg, lassult le az élete és ezzel együtt az emésztése is. A bezártság és otthon ülés következtében mozgásterünk radikálisan lecsökkent, és az ebből adódó feszültség és félelem sem volt jó hatással az étkezési szokásainkra. Sokaknál jelentkeztek emésztőrendszeri problémák, mint például puffadás, hasfeszülés és diszkomfort érzés.



Unalmunkban hajlamosak vagyunk többet és gyakrabban enni. Az otthoni munka hátránya, hogy a jól megrakott éléskamra is csak pár méterre van az újdonsült irodánktól. Nem feltétlenül kell azonban híznunk! Pont most kell ráébrednünk, hogy mennyire fontos, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket, és ebbe beletartozik az emésztőrendszerünk is.

Tudta, hogy emésztőrendszere csaknem 8 méter hosszú, és éjjel nappal működik azért, hogy életünk folyamán körülbelül 30-50 tonna élelmet emésszen meg? Segítse ezt a rendületlenül működő gépezetet és fogadja meg az alábbi tanácsokat. A hatékony anyagcsereműködés alapja a megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás.

hirdetés

Így tartsa rendben emésztését!
Egyen naponta öt alkalommal kevés, rostban gazdag ételt, és kerülje az előkészített, tartósított, ultrafinomított élelmiszereket. Ne feledkezzen meg a probiotikumokról sem, fogyasszon rendszeresen joghurtot, savanyú káposztát vagy kovászos uborkát. Igyon másfél-két liter folyadékot, lehetőleg vizet naponta.

A megfelelő reggeli, a jó emésztés alapja. Egy tál zabpehellyel biztosan nem tud melléfogni. Íme, az én titkos receptem két fő részére: 75 g zabpehely, 450 ml víz, egy púpozott teáskanál fahéj, egy csipet szerecsendió, egy csipet kurkuma, egy pár mazsola, egy alma, egy banán. 15 perc alatt nagyon kis lángon fedő alatt többször megkeverve összeforraljuk. Feltétként keverjünk bele egy evőkanál chia- és lenmagot, egy teáskanál goji bogyót és egy nagy marék olajos magot. Mehet bele dió, tökmag, mogyoró, mandula, szezámmag, napraforgómag vagy bármi, amit otthon találunk. Ha sok energiára van szükségünk, keverjünk bele egy kanál mogyoróvajat is, és bolondítsuk meg szezonális gyümölccsel, például egy pár szem friss eperrel. 

Mozgás is kell a sikerhez 
Mindenféle mozgás segíti az anyagcserét, fokozza az emésztést, legyen az akár kertészkedés, lépcsőzés, sétálás, szobabiciklizés vagy könnyed kocogás. Ha nem teheti meg, hogy a szabadban mozogjon, tornázzon otthon. Sokan szereztek be a karantén kezdetekor különböző sporteszközöket, épp itt az ideje leporolni és valóban elkezdeni használni őket. Az sem lehet kifogás, ha nincs semmilyen eszközünk, hiszen nélkülük is mozoghatunk. Videók tömkelegét találja meg az interneten, nagyon sok ingyenesen is hozzáférhető, de az alábbi gyakorlatokat reggel és este elvégezve is már jelentősen csökkentheti a puffadást.

Ezekkel a gyakorlatokkal enyhíthetia puffadást 
Masszírozza át hasát gyengéden a kezével vagy egy teniszlabda segítségével.

Feküdjön hanyatt, húzza fel mindkét lábát a mellkasához és ölelje szorosan magához. Legalább egy percig maradjon ebben a pózban, finoman ringatózhat is előlre-hátra, illetve jobbra-balra.

Nyújtsa ki egyik lábát a földre, a másik láb maradjon a mellkasához felhúzva. Óvatos gerinccsavarással tegye le a térdét keresztbe az ellentétes oldalához a földre. A karok legyenek a földön oldalra kinyújtva, a testhez viszonyítva 90 fokos szögben.

Amikor a bal térdét teszi le a jobb oldalához, törekedjen a felső testével és a fejével is minél inkább balra csavarodni. Ismételje meg a másik oldalra is.

Feküdjön a hasára, támaszkodjon a tenyerére közvetlenül a test mellett mellmagasságban. Nézzen a plafon irányába, és tolja ki magát. Először csak 10, majd 20 cm-re, majd szinte teljes karnyújtásig, és emelje el a térdeit is a földről. Fejével törekedjen minél magasabbra törni, és lélegezzen mélyen. Ismételje a gyakorlatot legalább ötször.

Fogyasszuk rendszeresen az alábbi emésztést elősegítő és puffadást csökkentő gyógynövényeket.

  1. A borsmentateát már nagyszüleink is rendszeresen fogyasztották. A nyár beköszöntével akár limonádénkat is ízesíthetjük vele.
  2.  A gyömbér fokozza a nyál és számos emésztéshez szükséges enzim termelését, és a hányingert is csökkenti. Leforrázva készíthetünk teát belőle, és kitűnő ételízesítő.
  3. Az édesköményt tea formájában, már csecsemőkortól lehet alkalmazni a hasfájás megszüntetésére. Nem is beszélve róla, hogy számos ízes étel alapvető összetevője.
  4. Az ánizs magas illóolaj-tartalmú, az epetermelést és az emésztést elősegítő fűszer. Nemcsak mézeskalácsban, hanem gyógyteaként is ajánlott fogyasztani.
  5. A kurkuma stimulálja az epetermelést, ami pedig a zsíremésztéshez nélkülözhetetlen.

dr. Zahorán Éva • szakgyógyszerész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyeregben az egészségért Gyógyhír Magazin

Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Nyers tej: biztonságos-e a fogyasztása? Gyógyhír Magazin