• 2021. január 17., vasárnap

Zöld fordulat jön a járvány után?


2020.05.27

A koronavírus-járvány néhány hónapja alatt többet csökkent Földünk szén-dioxid-kibocsátása, mint azt a környezeti aktivisták legmerészebb álmaikban gondolták. Sokan úgy vélik, ez a globális krízis végre ráébreszti a világot, hogy az eddigi pazarló és felelőtlen életmód nem folytatható. Vagy csak annyi lesz a tanulság, hogy ezentúl többször mosunk kezet?


Forrás: ejaugsburg/Pixabay


A fertőzések és vírusok száma világszerte folyamatosan nő. Ebben a klímaváltozástól kezdve a népességrobbanáson és az urbanizáción át az áruszállítás és a turizmus ugrásszerű növekedéséig számtalan tényező szerepet játszik. Tudósok évek óta figyelmeztetnek a világméretű járványok fenyegetésére, ám a kormányok és nemzetközi szervezetek jellemzően egészen addig nem lépnek, amíg a baj utol nem ér bennünket. Ez most megtörtént.

 

Helyreállítás vagy megújulás?

Jelenleg az érintett országok a koronavírus-járvány hatásainak azonnali kezelésére, az egészség védelmére és a gazdaság helyreállítására összpontosítanak. Persze az élet előbb-utóbb visszaáll a normális kerékvágásba. De vajon a tanulságok levonása után készek vagyunk-e arra, hogy a puszta helyreállítás helyett a megújulást válasszuk? – teszi fel a kérdést a Daily Telegraphban megjelent írásában Hilary McGrady, a brit National Trust műemlékvédelmi szervezet igazgatója. 
„Kétségtelen, hogy néhányan a gyors, magas szén-dioxid-kibocsátással járó helyreállítás mellett fognak érvelni, vagy azt szorgalmazzák, hogy a gazdasági stabilitás érdekében a kormányok enyhítsenek a környezetvédelmi szigorításokon. De ezzel nem nyerhetünk. Ha visszafordítjuk az elmúlt évek környezeti fejlődését, azt mindannyian megszenvedjük. Itt az ideje, hogy befektessünk az energia-hatékonymegoldásokba: a megújuló energiába, a tiszta közlekedésbe. A zöld infrastruktúra biztosítása és a jövő technológiáinak támogatása gazdasági szempontból is értelmes döntés. A világ minden országa választás előtt áll: megteremti a fenntartható növekedés alapjait, vagy tovább folytatja az évtizedek óta tartó környezetszennyezést” – írja McGrady. 

hirdetés

„Apa, kék az ég!”

Azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány hogyan befolyásolhatja az emberek hozzáállását a CO2 kibocsátást okozó tevékenységekhez, Rob Jackson, a Stanford Egyetem kutatója egy nemrégiben megjelent interjúban így fogalmazott: „A COVID-19 tartósan megváltoztathatja a közlekedést és a szállítást. Olaszországtól Amerikáig a világ számtalan városában hosszú útszakaszokat zártak le az autóforgalom elől, hogy átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak. A forgalmi dugók elpárologtak, és az is lehet, hogy a jövőben a távoktatás és a home office lesz jellemző világszerte. Amikor a kijárási korlátozások miatt minimálisra csökkent az autóforgalom, az emberek rácsodálkoztak, hogy milyen gyorsan tisztult ki a levegő. A fiam felhívott Los Angelesből, hogy elújságolja: »Apa, kék az ég!«” 
Mindez azért is fontos, mert a levegőszennyezés károsítja a szívet és a tüdőt, ami rontja a szervezet vírus elleni védekezőképességét – teszi hozzá Jackson. „A hátrányos helyzetű emberek és közösségek még inkább ki vannak szolgáltatva a légszennyezés egészségkárosító hatásának, az amerikai tapasztalatok azt mutatták, hogy közülük többen haltak meg a COVID-19 következményeként. Ez is arra figyelmeztet, hogy a megújuló energia a járvány elleni küzdelem szempontjából is kulcsfontosságú.” 

 

Közös felelősségünk

A válságok pusztító hatásúak, de egyúttal az újragondolásra is lehetőséget kínálnak. Az ipari környezetszennyezés vagy a közlekedés és a turizmus növekvő karbonlábnyoma évek óta megoldásért kiált. A koronavírus-járvány okozta sokk talán ráébreszti a döntéshozókat az előrelátó gondolkodás és a tudományos kutatások fontosságára – egyrészt a korszerű megelőző egészségügyi intézkedések, másrészt a klímavédelem kapcsán. Ugyanakkor a hasonló krízisek megoldáshoz a társadalom felelősségtudatára is szükség van. Az állam nem oldhat meg mindent: érdemes személyesen is elgondolkodnunk, hogy mit tehetünk mi a megújulásért. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vakcina-keringő MTI

Ezt kell tudni a COVID-19 tesztekről Gyógyhír Magazin

Élet a koronavírus után MTI

A kormány megkönnyíti a koronavírus elleni vakcinák behozatalát MTI

Több koronavírus elleni vakcinát tesztelnek Magyarországon MTI

Alkoholcsapda lenne az otthoni munkavégzés? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények