• 2021. január 17., vasárnap

„A bezártság egyfajta szabadságot is adott”


2020.08.30

Három hónap után búcsút intett a Balatonnak, ahol egyébként felnőtt, és ahol most a kényszerű szabadságot töltötte. A siófoki lány, az EMeRTon-díjas Vincze Lilla aktív pihenésre, feltöltődésre használta az időt, és új dalok is születtek. Most pedig óvatos tervezés mellett beindul számára is a munka, az élet.▶    Hogyan indítod újra a napi rutint, mi a legfontosabb, és mit „viszel magaddal” ebből a három hónapból? 

▶    Ivanics Ilona társulatával augusztusban folytatjuk A kék madár próbáit, és azt tervezzük, hogy annak a hónapnak a végén még be is tudjuk mutatni a zenés darabot, persze szolid közönség előtt. Addig is reméljük, hogy ezek a művészeti tevékenységek fokozatosan eindulhatnak, de a mértékletesség, és továbbra is vigyázni kell egymásra, hiszen a tömegrendezvények és tömeges megjelenések még nem javasoltak, teljesen jogosan. Most ott tartunk, mintha márciust írnánk, újra kell tervezni. Bár ez nem pontos, mert az internet adta lehetőségeket most tanulta meg igazán kiaknázni a legtöbb ember. A zenekarral távirányítással készítettünk három dalt a karantén alatt. De más tanulságai is vannak ennek a mögöttünk álló időszaknak. Mindenki műhelymunkázott, és egymásban tartottuk a lelket. Énekeltem a parton, sokat sétáltam a kutyussal és rengeteget gondolkodtam. Előtérbe került a számvetés és talán egy tudatosabb életszervezés. Ez nekem különösen aktuális, hiszen közeledik egy kerek évforduló az éveimben és a pályámon is. 

▶    Te korábban is nagy háztartást vezettél, neked nem volt újdonság a főzés, mégis sok ilyen képet posztoltál. 

▶    Azért, mert azt hiszem, megértettem, hogy a bezártság egyfajta szabadságot is adott. Imádtam mindig is főzni, de nem mindegy, hogy erre mennyi időd van, nagyon sokszor kellett például előre dolgoznom. Ha szabadabban teheted, hagysz mindenre időt, élvezed, amit csinálsz, és nem idegeskedsz attól, hogy egyébként mindjárt indulnod kell valahová, egész más az élmény. Felfedeztem magamnak a medvehagyma-szezont, a helyi piacot a szabályok betartása mellett persze látogattam, frissen szereztem be mindent, levadásztam a friss fűszernövényeket. Kísérleteztem különféle kenyerekkel, tökéletesítettem a recepteket. A kenyérsütés egyébként misztikus dolog, és nem azért csináljuk, mert a boltban nem lehet kapni. Nem véletlen, hogy a magyar nyelvben a kenyérnek annyiféle átvitt értelmű jelentése van: „kenyeret ad a kezébe”, „van kenyér az asztalon”. A friss kenyér illata otthonodban sokat tesz hozzá az élet szeretetéhez. Arra is rájöttem, hogy mennyire hiányzik a vidéki élet: kutyasétáltatással indul a napod a Balaton partján, locsolod a virágokat, észreveszed a természetet. Ebből a lassulásból meg kellene őriznünk valamennyit.

hirdetés

▶    Mennyire tartasz attól, hogy esetleg egy második hullám felborítja a terveket? 

▶    Óriási szerencse, hogy fegyelmezett az ország és most nem szabad nagyon türelmetlennek lenni. Félni nem kell, de továbbra is be kell tartani a szabályokat, vagy csak amiket a megelőzés érdekében tanácsolnak. Ha így folytatjuk, akkor az év vége már ugyanolyan szép lehet, mint amilyen lenni szokott. Karácsonyi koncertekkel, zenéléssel lehet teljes az ünnepünk. Persze a tudománynak szurkolunk, mert a biztonságos megoldás nyilván az oltás lesz, az a jövő. De ha visszatekintünk a történelemre, látjuk ezt a körforgást, amióta világ a világ, vannak vírusok, járványok és az emberiség túlélte a pestist, a spanyol náthát, ami például Kaffka Margit viszont elvitte. Most olvastam egy könyvet, amelyben éppen arról volt szó, hogy Michelangelo korában több millió áldozata volt egy járványnak. A polcaimon ott van számos zeneszerző életrajzi könyve: nem is gondolnánk, hogy közülük milyen sokan haltak meg pillanatok alatt ilyen fertőző betegségekben. Ez a mostani helyzet felrázza az embereket. Az élet attól kihívás, hogy le kell győzni ezeket a bajokat, és ezekkel együtt kell tudnunk boldogulni. A természet figyelmeztet, hogy le kellene lassítani az életünket, hogy meg kell találni a harmóniát. Eléggé látványos volt, ahogyan a szmog megszűnt Kína fölött, ahogy az ottaniak arról számoltak be, hogy látják a kék eget. Vagy ahogyan visszatértek a delfinek Velence mellett. Akár az emberiség nagy egészét nézzük, akár saját magunk önvizsgálatát, amit most, ebben az időszakban megtanultunk, azt – ha okosak vagyunk – a hasznunkra fordítjuk. 

Vincze Kinga 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Mindannyian kapjuk vissza az életünket – ezt kívánom 2021-re! Gyógyhír Magazin

Az egykori sztárzsaru, aki még soha senkit nem „rajzolt körbe” Gyógyhír Magazin

„Hittel, odaadással, a maximumon versenyzünk” Gyógyhír Magazin

„Éreztem, ebből baj lesz: ez színész lesz…” Gyógyhír Magazin

„Nyugalomban, békében jönnek meg a válaszok” Gyógyhír Magazin

„Az alkalmasságom hívta elő a feladatokat” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények