Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Magyarországon az étkezési szokások kedveznek az epekőképződésnek. Megelőzésében segíthet a rendszeres, kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozás és a megfelelő folyadékpótlás. Következetes diétával a már kialakult panaszok is jó eséllyel enyhülnek.
Az epe nem más, mint a zsírbontást végző emésztőnedv. A májsejtekben termelődik, majd az epehólyagvezetéken jut az epehólyagba, ahol raktározódik. Étkezéskor innen ürül a vékonybélbe, ahol feladatát ellátja. A táplálék zsiradéktartalma indítja be az epehólyag összehúzódását és kiürülését, kis mértékben a fehérjék is hatással vannak a folyamatra. Ez epekövesség esetén jár fájdalommal, vagy akkor, ha az epehólyag vagy az epeutak gyulladásban vannak.
Az epekő az epe alkotórészeinek kicsapódásával alakulhat ki az epehólyagban. Ezt elősegíti a rendszertelen táplálkozás: ha az étkezések között hosszú idő telik el, az epe nem ürül folyamatosan, így nagyobb eséllyel sűrűsödik be, ami kicsapódáshoz vezethet.
Kockázatát növeli az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a kösz-vény. Mivel a táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja az epe alkotórészeinek arányát, megfelelő étrenddel csökkenthető az epekőképződés esélye. Az egyéni tűrőképesség megfigyeléséhez érdemes étkezési naplót vezetni, így kizárhatjuk a panaszt okozó ételeket.
Ami segíthet:
Amit kerülni kell:
hirdetés
Táplálkozás panaszmentes időszakban:
Szerdahelyi Krisztina
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
