• 2020. augusztus 15., szombat

Nyolc érv a sörivás mellett


2020.06.26

Miért igyunk sört? Elsősorban azért, mert jólesik. Ám akinek ez kevés lenne, annak szolgálunk néhány további érvvel a mérsékelt sörfogyasztás mellett. Tudományosan igazolt állítások következnek a sör egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. Forrás: unsplash.com


A sör az egyik legrégebbi ital a világon, ha nem is ma ismert formájában, de több ezer éve főzi és issza az emberiség. Volt idő, amikor az egészségtelen víz helyett is sörrel oltották szomjukat Európa lakói. A kora középkorban leginkább a kontinens északi és keleti részén fogyasztották, mindenütt, ahol nehézkes vagy lehetetlen volt a szőlőtermesztés. A sörfőzésben a legfontosabb újítást a komló használatának elterjedése jelentette, a 12-13. századra lényegében már egész Európában alkalmazták mint a sör fűszerét és tartósítószerét. Az ital ennek köszönhetően nyerte el ma ismert kesernyés ízét. 

hirdetés

1. Tápanyagok tárháza

A sör természetes ital, amely a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz – írja a sör kedvező tulajdonságait összegző cikkében a Piedmont Healthcare. Az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ami fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához. Ráadásul vasat, kalciumot, magnéziumot, rostokat és a B-vitaminok egész tárházát rejti. Segíti az egészséges bélműködést, jó hatással van az emésztésre és a tápanyagok felszívódására.

 

2. Antioxidánsokban gazdag

A borhoz hasonlóan a sör is bővelkedik antioxidánsokban – alapanyagában, az árpában és a komlóban található flavonoidok azonban különböznek a szőlő flavonoidjaitól. Egy pohár sör több mint kétszer annyi oxidációt gátló anyagot tartalmaz, mint az ugyanakkora alkoholtartalmú fehérbor, és fele annyit, mint a vörösbor. Az antioxidánsoknak szerepük lehet a rákkal szembeni küzdelemben. A komló flavonoidjai elsősorban a gyomor-bélrendszeri daganatok, a mellrák és a pajzsmirigyrák leküzdésében játszhatnak szerepet.

 
3. Jótékonyan hat a szívre 

A mérsékelt sörfogyasztók körében kisebb a stroke, a szívroham és az egyéb szívbetegségek kockázata, mint azoknál, akik nem isznak alkoholt. Valójában a bor, a sör és általában a szeszes italok egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata azt mutatja, hogy ezek módjával történő fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kisebb arányával.

 

4. Segíthet megelőzni a vesekőképződést

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azoknál az egészséges férfiaknál és nőknél, akik mérsékelt sörfogyasztók, 41 százalékkal kisebb a vesekő kialakulásának kockázata. A sok komlót tartalmazó sörök – például a pale ale-ek – az egészséges veseműködést elősegítő fitokemikáliákban (bioaktív növényi vegyületek) is gazdagok.

 

5. Gátolhatja a gyomorfekély kialakulását

A sörfogyasztás véd a Helicobacter pylorival szemben. Ez a baktérium – amellyel a világ lakosságának közel a fele fertőzött – felelős a krónikus gyomorhurut-betegségek és a fekélyek nagy részéért, és jelenléte a gyomorrák kialakulásának kockázatát is növeli. 

 

6. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét

A sörben lévő oldott rostanyagok – melyek az árpamaláta sejtjeinek sejtfalaiból származnak – hozzájárulhatnak az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjének csökkentéséhez. A ballasztanyagok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve az egészséges vércukorszint és koleszterinszint megőrzését. Egy liter sör a napi ajánlott ballasztanyag-bevitel 20%-át tartalmazza, egyes sörfajták akár a 60%-át. 

 

7. Erősíti a csontokat, javítja a bőr és a haj szerkezetét

A sör magas szilíciumtartalma hozzájárulhat a csontok megerősödéséhez. Fontos szerepe van a kollagénszintézisben, a bőr, a köröm és a haj egészségében.A komlóban lévő anyagok megakadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását, így a sör összességében csökkenti a csontritkulás kockázatát.

 

8. Javítja a kognitív képességeket

Középkorú férfiaknál és nőknél a mérsékelt alkoholfogyasztás egyértelműen a kognitív funkciók javulását eredményezi, vagyis kedvezően hat az olyan megismerési és gondolkodási tevékenységekre, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat és egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok. 
 

Mindez egészséges felnőtteknél jó indok lehet a sörfogyasztásra. De csak mértékkel: napi 0,33 liter 4,5%-os sör, azaz 12 g alkohol fogyasztása a javasolt mennyiség. 

Szerdahelyi Krisztina
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyeregben az egészségért Gyógyhír Magazin

Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin

Nyers tej: biztonságos-e a fogyasztása? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája