• 2024. április 25., csütörtök

Nyolc érv a sörivás mellett


2020.06.26

Miért igyunk sört? Elsősorban azért, mert jólesik. Ám akinek ez kevés lenne, annak szolgálunk néhány további érvvel a mérsékelt sörfogyasztás mellett. Tudományosan igazolt állítások következnek a sör egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. 


Forrás: unsplash.com


A sör az egyik legrégebbi ital a világon, ha nem is ma ismert formájában, de több ezer éve főzi és issza az emberiség. Volt idő, amikor az egészségtelen víz helyett is sörrel oltották szomjukat Európa lakói. A kora középkorban leginkább a kontinens északi és keleti részén fogyasztották, mindenütt, ahol nehézkes vagy lehetetlen volt a szőlőtermesztés. A sörfőzésben a legfontosabb újítást a komló használatának elterjedése jelentette, a 12-13. századra lényegében már egész Európában alkalmazták mint a sör fűszerét és tartósítószerét. Az ital ennek köszönhetően nyerte el ma ismert kesernyés ízét. 

hirdetés

1. Tápanyagok tárháza

A sör természetes ital, amely a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz – írja a sör kedvező tulajdonságait összegző cikkében a Piedmont Healthcare. Az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ami fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához. Ráadásul vasat, kalciumot, magnéziumot, rostokat és a B-vitaminok egész tárházát rejti. Segíti az egészséges bélműködést, jó hatással van az emésztésre és a tápanyagok felszívódására.

 

2. Antioxidánsokban gazdag

A borhoz hasonlóan a sör is bővelkedik antioxidánsokban – alapanyagában, az árpában és a komlóban található flavonoidok azonban különböznek a szőlő flavonoidjaitól. Egy pohár sör több mint kétszer annyi oxidációt gátló anyagot tartalmaz, mint az ugyanakkora alkoholtartalmú fehérbor, és fele annyit, mint a vörösbor. Az antioxidánsoknak szerepük lehet a rákkal szembeni küzdelemben. A komló flavonoidjai elsősorban a gyomor-bélrendszeri daganatok, a mellrák és a pajzsmirigyrák leküzdésében játszhatnak szerepet.

 
3. Jótékonyan hat a szívre 

A mérsékelt sörfogyasztók körében kisebb a stroke, a szívroham és az egyéb szívbetegségek kockázata, mint azoknál, akik nem isznak alkoholt. Valójában a bor, a sör és általában a szeszes italok egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata azt mutatja, hogy ezek módjával történő fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kisebb arányával.

 

4. Segíthet megelőzni a vesekőképződést

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azoknál az egészséges férfiaknál és nőknél, akik mérsékelt sörfogyasztók, 41 százalékkal kisebb a vesekő kialakulásának kockázata. A sok komlót tartalmazó sörök – például a pale ale-ek – az egészséges veseműködést elősegítő fitokemikáliákban (bioaktív növényi vegyületek) is gazdagok.

 

5. Gátolhatja a gyomorfekély kialakulását

A sörfogyasztás véd a Helicobacter pylorival szemben. Ez a baktérium – amellyel a világ lakosságának közel a fele fertőzött – felelős a krónikus gyomorhurut-betegségek és a fekélyek nagy részéért, és jelenléte a gyomorrák kialakulásának kockázatát is növeli. 

 

6. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét

A sörben lévő oldott rostanyagok – melyek az árpamaláta sejtjeinek sejtfalaiból származnak – hozzájárulhatnak az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjének csökkentéséhez. A ballasztanyagok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve az egészséges vércukorszint és koleszterinszint megőrzését. Egy liter sör a napi ajánlott ballasztanyag-bevitel 20%-át tartalmazza, egyes sörfajták akár a 60%-át. 

 

7. Erősíti a csontokat, javítja a bőr és a haj szerkezetét

A sör magas szilíciumtartalma hozzájárulhat a csontok megerősödéséhez. Fontos szerepe van a kollagénszintézisben, a bőr, a köröm és a haj egészségében.A komlóban lévő anyagok megakadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását, így a sör összességében csökkenti a csontritkulás kockázatát.

 

8. Javítja a kognitív képességeket

Középkorú férfiaknál és nőknél a mérsékelt alkoholfogyasztás egyértelműen a kognitív funkciók javulását eredményezi, vagyis kedvezően hat az olyan megismerési és gondolkodási tevékenységekre, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat és egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok. 
 

Mindez egészséges felnőtteknél jó indok lehet a sörfogyasztásra. De csak mértékkel: napi 0,33 liter 4,5%-os sör, azaz 12 g alkohol fogyasztása a javasolt mennyiség. 

Szerdahelyi Krisztina
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Elmúlt 50 éves? Ezekre a betegségekre figyeljen! Gyógyhír Magazin

Hajunkat is óvjuk a káros UV-sugárzástól! Gyógyhír Magazin

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Gyógyhír Magazin

Dióhéjban a makroelemekről Gyógyhír Magazin

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja! Gyógyhír Magazin

A vegetáriánusok kisebb eséllyel betegszenek meg rákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter