• 2025. december 16., kedd

Táplálkozás a sejtek védelmében


2020.08.04

Az antioxidánsok segítenek megóvni szervezetünket a sejtkárosító szabad gyökök támadásától. Leginkább változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással juthatunk hozzájuk.



Az antioxidánsokban gazdag étrend csökkenti a krónikus oxidatív stressz okozta betegségek, például a szív- és érrendszeri elváltozások vagy a rák kockázatát. Az nem világos, hogy a védőhatás pusztán az antioxidánsoknak, az élelmiszerekben lévő egyéb anyagoknak, vagy a kettő kombinációjának köszönhető-e. Mindenesetre jól tesszük, ha étrendünkbe felvesszük a következő tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket.

hirdetés

Karotinoidok
A több mint 600-féle karotinoid közül a béta-karotin, a likopin és a lutein a legismertebbek. Keressük a vörös, narancs és mélysárga színű zöldségeket, gyümölcsöket és néhány sötétzöld leveles zöldséget – például az édesburgonyát, spenótot, sárgarépát, paradicsomot, kelbimbót, sütőtököt, brokkolit vagy sárgabarackot.

E-vitamin
Számtalan kutatás igazolta szerepét a rákos sejtek képződésének gátlásában és az érelmeszesedés megelőzésében. Más antioxidánsokkal, például a C-vitaminnal együttműködve fejti ki jótékony hatását. Forrásai növényi olajok, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék, mandula, avokádó, földimogyoró, paprika, spenót, napraforgómag.

C-vitamin 
Talán a legnépszerűbb antioxidáns, amely a sebgyógyulást, a kollagéntermelést, a vas felszívódását és a kalcium-anyagcserét is elősegíti. Tartalmazza többek között a csipkebogyó, a fekete ribizli, a homoktövis, az eper, a paprika, a paradicsom, a brokkoli vagy a citrusfélék. 

Szelén
Esszenciális mikroelem, számos enzim alkotórésze, amelyre minden sejtünknek szüksége van. Felvehetjük halfélékből, kagylóból, marhahúsból, baromfiból, árpából és barna rizsből is.

Cink
Olyan kulcsfontosságú funkciókhoz szükséges mikroelem, mint a genetikai aktivitás szabályozása, a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartása. Tartalmazza a marhahús, a baromfi, az osztriga, a garnélarák, a szezámmag, a tökmag, a csicseriborsó, a lencse, a kesudió.

Polifenolok
Gyulladáscsökkentő, érvédő és daganatellenes hatásukról ismert szerves vegyületek. Megtalálhatók az almában, szőlőben, fekete ribizliben, szederben, áfonyában, kakaóban, teában vagy a vörösborban.

Szerdahelyi Krisztina
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Valóban hizlal a B-vitamin? Gyógyhír Magazin

Immunerősítés: így kerüld el a vashiányt Gyógyhír Magazin

40 felett ezeknek a pótlására kell különösen odafigyelni Gyógyhír Magazin

Szerves vitamincsalád: így őrizheted meg az energiádat Gyógyhír Magazin

Lassítható a biológiai öregedés Gyógyhír Magazin

A vashiányos vérszegénység kevésbé ismert jelei Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
decemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája