• 2024. április 26., péntek

„Az étel legyen áldott, akkor válik egészségünkre”


2020.08.14

Bíró Icáról általában azt írják, hogy mennyire népszerű modell volt a nyolcvanas és kilencvenes években, hogy a Luxus Áruház egyik arca volt, hogy ő volt az, akinek a fotója a legtöbbször szerepelt kártyanaptárokon – több mint százféle készült –, hogy Pauer Gyula, Kossuth-díjas szobrász gipszből kiöntötte a testét és szobrot készített belőle, hogy nem volt olyan autószerelő műhely, ahol Ica vizes-pólós posztere ne lett volna fent a falon – és ez mind igaz.


Bíró Ica a MasterChef VIP főzőműsorban


A sok minden mellett talán mégiscsak az az elsődleges, hogy Bíró Ica volt a magyarországi testszépítés és egészséges életmód első igazi úttörője, a test és a lélek egységének hirdetője. 2003-ban elvégezte a Testnevelési Egyetem testépítő–fitnesz szakát, oktatóként vizsgázott. A napokban a MasterChef VIP főzőműsorban drukkolhattunk neki, ahol kiderült, főzni is remekül tud.

A Testszépítő Kézikönyved megjelenése után, 1996-ban, nők százai jeleztek vissza neked, hogy megváltoztattad az életüket. Mi volt a titka ennek a példátlan sikernek?

Talán, hogy valóban az első voltam a rendszerváltozás után, aki a pozitív gondolkodás, az egészséges táplálkozás, a mozgás és a testápolás fontosságának jelentőségéről beszéltem, és arról, hogy ezek összefüggenek, és ezeknek az összefüggéseknek az alapján létrehoztam a saját programomat. Az egész a testszépítő fitness-kazettáim országos méretű sikerével indult: olyan rengeteg visszajelzést kapott a kiadó, hogy ennek nyomán kértek fel a könyv megírására. Az akkor 220 oldalasra sikerült munkám után 2005-ben folytattam a könyvet, megjelent egy 900 oldalas bővített kiadás, A megújulás titkai- – A test- és lélekszépítés bibliája címmel. Én az érési idő szerinti, természetközeli diétára esküszöm, vagyis azt mondom, hogy az évszakoknak megfelelően kell étkezni. Az érési idő mondja meg, milyen alapanyagokkal dolgozzunk. Éljünk úgy, mint a hangya: nyáron igyekezzünk feldolgozni télire, amit csak lehet. Tehát savanyítsunk, fagyasszunk, füstöljünk, süssünk le húst zsírban, mint a nagymamám. Minél közelebb vagyunk a természethez és annak ritmusához, annál inkább szimbiózisban tudunk élni vele, és ez a cél.

Ha jól tudom, ezen a csapáson most megint elindulsz, méghozzá egy saját online műsorral a www.biroica.hu oldaladon.

Igen, ez egy komoly terv, most nagyon sokat dolgozom ezen. Végre olyan partnereket találtam, akik a megújulás programomhoz valóban olyan nyersanyagokat hoznak létre, amelyekben benne van az az eszencia, ami tökéletesen felszívódik a szervezetünkben. Ezek képesek hozzájárulni a sejtjeink megfiatalodásához, ha egyébként tényleg akarjuk a test, a lélek és a szellem megújulását, ha rendszeresen mozgunk és – szeretjük magunkat. Kerestem és találtam specialistákat, növénytermesztők legjobbjaival dugtuk össze a fejünket. Azt érzem, most kezd összeérni az a tudás, amit az évek során szedegettem össze, a sok tapasztalat és tanulás eredménye. Tudnunk kell például, hogy a növények az igazi túlélők, történhet bármi az ezredévek alatt a bolygóval: a növények őrzik, halmozzák erejüket, küzdenek a negatív energiák ellen. Ha jól válogatva és a leggondosabban termesztett növényeket megesszük, azzal az ő védekező erejüket is magunkhoz vesszük. Ahogy nevezik, Isten patikája tényleg korlátlan lehetőségeket ad nekünk, a kertjeink gyümölcse, növénye, a természetesen nevelt állatok számunkra erőt adnak, okosan feldolgozva, egy jó programot követve képesek lehetünk az idő vasfogának harapását enyhíteni. Látjuk, hogy az emberiség által megtámadott Föld bizony visszaüt, és egyre másra dobálja a kórságokat. Azon túl, hogy meg kell állítani a természet lerombolását, saját testünket jó erőben kell tartani, hogy szembe tudjunk szállni a betegségekkel.

 

A cikk szerzője és Bíró Ica 19 évvel ezelőtt egy egészséges életmód kiállításon interjú közben

Mondod, hogy kertünk gyümölcse, ez lehet képletes is, de te gyerekkorodban tényleg a természet közelségét élvezhetted.

Pilisborosjenőn, a nagymamámnál fantasztikus volt! Kimentem a kertbe, mindenből ehettem, ami éppen érett, a csodálatos paprikák, paradicsomok íze ma is a számban van. Volt ott minden, csirke, liba, malac. A Pilis hegyei, a Kevélyhegy nekem nagyon sokat jelent ma is.

Nemrég a MasterChef VIP főzőműsorban drukkolhattunk neked, és láttuk, hogy ez is megy. A nagymamától tanultál főzni?

Tőle is, meg anyutól is. Nálunk az volt a lényeg, hogy az íz nagyon jó legyen, nagyon házias és persze az, hogy gusztusos legyen a tálalás, legyen kedvünk leülni az étel mellé. Az étellel odateszed a szeretetedet azok iránt, akiknek tálalsz. Az ételemben benne van a szívem, a lelkem és a pozitív energiáim. Nemrég a MasterChef VIP főzőműsorban drukkolhattunk neked, és láttuk, hogy ez is megy. A nagymamától tanultál főzni?

Ezt láttuk a főzőműsorban is, bár mindig nagyon izgultál. Árulj el nekünk némi kulissza-titkot: csak úgy bedobtak benneteket a mélyvízbe?

Nagyon sokat tanultam ez alatt a kurzus alatt, mert ezt én egy tanfolyamnak fogtam fel. Először is nagyon nehéz idegen környezetben, ismeretlen eszközökkel dolgozni. De nagyon sok segítséget kaptunk, mindent megmutattak, mindent kipróbálhattunk, persze azért így is volt gond a használatukkal, de inkábba bőség zavara miatt. Rengeteg szuper eszközt mutattak, és a séfek sok praktikus fogást is megtanítottak nekünk. Igyekeztem feltalálni magam, de ami az izgalmat okozta, és ezt nyugodtan mondhatom, valamennyien így voltunk vele, az az idő. A sürgetés, hogy megy előre a mutató, telik az idő, nem haladsz úgy, ahogy tervezed, persze, hogy izgalmat okoz. De azt el kell mondanom, hogy az elkerülhetetlen koccanások ellenére is nagyon-nagyon jó csapat voltunk. Versenytársakként is sokszor segítettük egymást. Hiszen voltak olyan pillanatok, amikor volt, akinek az elkészítendő étel neve sem volt ismerős, nemhogy az, hogy hogyan kell megcsinálni. Sokszor súgtunk egymásnak, vagy például kisegítettük egymást. Én például az egyik feladatnál a kamrában felejtettem a babot. Nagyon jó érzés volt, hogy Cseke Katinka és Győrfi Pál azonnal adtak a sajátjukból egy-egy marokkal.

Telefont sem használhattatok, hogy puskázzatok valami receptet?

Á, dehogy! Semmit. Sőt! Semmilyen előre gyártott fűszerkeveréket sem lehetett használni, mondjuk ezt nem bántam, mert magam is gyakran csinálok saját fűszerkeveréket friss vagy szárított alapanyagokból. Nagyon sokat számított, hogy az első alkalommal a zsűri kiemelte, hogy mennyire jó ízeket tettem a tányérra, és ez nagyon komoly lendületet adott. Az is nagyon jó volt, hogy a tálalásra is tanítottak a séfek, nem hagytak magunkra, a feladatok előtt sok mindent elmagyaráztak, hiszen a lényeg az volt, hogy valami jót, szépet, finomat tudjunk létrehozni. Az étel legyen áldott, akkor válik egészségünkre. És akkor lesz áldott, ha tudással, szeretettel, odafigyeléssel, gondosan készítjük, na meg persze, ha lehet, jókedvűen. A csapatban a hangulat garantált volt.

hirdetés

Mi a legfontosabb, amit ebből a műsorból magaddal viszel?

Az én erős egyéniségemmel, az irányító attitűdömmel, az energikusságommal valóban nehéz együttműködni, de most megtanultam a második sorban is szépen teljesíteni: például Kautzky Armand irányítása, nyugalma mellett az ember megismer egy másik fordulatszámot. Megtanultam a műsorban, hogy egy-egy feladatnál, egy-egy étel elkészítésénél, hogyan kell koncentrálni, a fontos dolgokra fókuszálni, higgadtan gondolkodni, „B” terveket gyártani pillanatok alatt, ha a szükség úgy hozza. Az én saját programom alapja is a pozitív gondolkodás, erre itt is szükség volt. Nagyon-nagyon élveztem ezt a műsort, boldogan vennék részt bármikor egy folytatásban. Az élet úgy hozta, hogy hamarosan egy másik főzős műsorban is szerepelek majd egy másik csatornán, ott is nagyon jól éreztem magam, és természetesen ahhoz a műsorhoz is jó szórakozást kívánok a Gyógyhír Magazin olvasóinak!

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Létay Dóra: Szeretném behívni a nagy lehetőséget Gyógyhír Magazin

Kubik Anna: Advent a Hargitán Gyógyhír Magazin

Brüll Zsófia: Egy mese mindfelett Gyógyhír Magazin

Gegely Róbert: „Unalmas pasi vagyok, nincs káros szenvedélyem” Gyógyhír Magazin

Juhász Anna: Egy varázslat részese voltam Gyógyhír Magazin

Garami Gábor: Almafüggő vagyok és 30 éve agglegény Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter