• 2024. április 18., csütörtök

„Nicsak, ki beszél?”


2020.08.21

Bognár Szilvia énekes gyakran vendégeskedik televíziók családbarát műsoraiban és családi rendezvényeken. Szeretnivaló, tehetséges, kedves személyiség, három kislány anyukája. A nagylány, Janka már 13 éves, az ikrek Borka és Tündi 7 évesek.


Bognár Szilvia / Fotó: Falus Kriszta


Az ikrek érkezése éppen olyan volt, mint a filmekben. Az ultrahangos vizsgálaton az orvos egyszer csak így szólt: itt van egy fejecske, ami szépen mozog, de mi az ott mögötte? Egy másik gépre mentek át, hogy jobban látszódjék a kép. A doktor széles mosollyal közölte: ketten vannak a gyermekek. A Kodály Zoltán-emlékdíjas, Artisjus- és eMeRTon-díjas művésznő első gondolata az volt: hogyan kelek fel éjjel egyszerre kettőhöz?

 

Nem is sejtettél semmit, mielőtt az orvos megmondta, hogy mi a helyzet?

Így utólag már tudom, hogy voltak jelek. Két hónapos várandós voltam, amikor már úgy véltem, látszik a hasamon. Amikor az első gyermekemet, Jankát vártam, ugyanebben az időszakban semmi változást nem láttam magamon külsőleg. Még vicceltünk is a férjemmel, hogy milyen furcsa, hogy ilyen hamar dudorodik a pocak, mondtuk, biztosan ikrek, de eszünk ágában sem volt, hogy tényleg.

És akkor ez valóban úgy volt, mint a filmekben?

Úgy. Derült égből jött, a 12. hétben voltam. Sosem felejtem el, hogy Kistarcsán egy afrikai orvos vizsgált akkor éppen, ez azért érdekes, mert  tudom, hogy Afrikában sok az ikerterhesség. Egyszer csak azt láttam, hogy a doki ráncolja a homlokát. Kicsit megijedtem, kérdeztem, van valami baj? Mondta, hogy nem, csak valami furcsát lát a baba fejecskéje mellett. Mivel nem volt elég jó a kép, átmentünk egy másik vizsgálóba. „Ketten vannak”  mondta széles mosollyal és felszabadult örömmel a doki. Szabályosan boldog volt a bejelentéstől.

Buta kérdés, de mégis mit éreztél, mire gondoltál elsőre?

Kettős érzések kavarogtak bennem: nagyon-nagyon örültem, de rögtön az nyílalt belém, hogy egyszerre kettőhöz, hogyan kelek majd fel éjjel, egyszerre kettőt hogyan fürdetek, etetek. 

Természetes úton jöttek a világra?

A tervem az volt. A  29. hétig kerestem orvost, hogy természetes úton szülhessem meg az ikreimet. Amikor éreztem, hogy mintha megindulnának világot látni, bementem az orvosom magánrendelőjébe, és kiderült, hogy az egyik pici farfekvésben, a másik haránt van. Ő pedig közölte, hogy mese nincs, kórházba kell menni és mindhármunk érdekében vállalni kell a császárt. Nagyon gyors vajúdásom volt, mire az ügyeletes megvizsgált, már a tolófájásaim kezdődtek. Azonnal elaltattak, és nagyon boldogan ébredtem, hiszen akkor már ott láttam az én szépségeimet.

A császár miatt apás szülés nem lehetett, de a terv az volt?

Igen, és ő ott volt Janka születésénél is.

Szokták viccesen mondani, hogy oké, hogy a mama meg a gyerekek jól vannak, na de mi van az apukával?

Ó, ő remekül volt, szuperül állta a sarat. Én sem panaszkodom, jól viseltem a műtétet, ébredéstől fogva velem lehettek a gyermekek, édesanyám bejöhetett mellém a szobába, kezdetét vette egy új, nagyon izgalmas fejezete az életünknek.

Bognár Szilvia lányai 2015-ben / Családi fotó

És a félelmeid? Hogy egyszerre mi lesz a kettővel?

Szertefoszlottak. A természet szépen elrendezi a maga módján, amit kell. Már az ikerterhesség alatt átállt a szervezetem egy más üzemmódra: lecsökkent az alvásigényem, ezt Jankánál nem tapasztaltam. Őt is igény szerint szoptattam, egy éjjel háromszor-négyszer keltem fel hozzá. Aztán Janka egy éves volt, amikor azt mondtam, ezt nem bírom, kell, hogy egyben aludjak 5 órát. Janka pocakfájós volt, sokat ringattuk, folyton foglalkoztattuk, ahogy általában az első gyereknél a szülők kicsit „túlbonyolítják” az életet. És láss csodát: az ikrek elaludtak a kiságyakban, semmi sírás. Összességében hozzájuk hatszor-tízszer keltem fel, de jobban bírtam, mint Jankánál. Az ikrek 3 évesek és 3 hónaposak voltak, amikor megbeszéltem velük, hogy be kell fejezni a szopikázást. Ugyanúgy összebújunk, szeretjük, öleljük, pusziljuk egymást, de elmondtam nekik, hogy a visszér műtét miatt olyan injekciót kell, hogy kapjak, ami miatt anyának a teje már nem jó a babáknak. Megértették. Pedig nagyon szerettem szoptatni. Emlékszem a pillanatra, éppen egyszerre voltak a melleimen, amikor eszembe jutott, hogy most szoptatok utoljára babát, hogy valószínűleg több gyermekem nem lesz, és ez a meghittség, ez a csoda most múlik el.  Ezeket az érzéseket pedig akkor is elő kell vegyem, amikor mérges vagyok, amikor már nagyobbacskák, rosszcsontok.

Úgy képzelem, hogy egy énekesnő folyamatosan énekel a gyerekeinek.

Sok a zene itthon, de azért ez nem így függ össze. Én alapvetően nagyon szeretem a csendet, a nyugalmat is. De ahogyan sok anyuka, apuka, mi is minden este dúdolunk, mesélünk nekik. Együtt is tanulunk dalokat. Emlékszem, egyik ősszel azt mondták a lányok, a tavaszt szeretik, mert „annak van éneke”. Rádöbbentem, még nem tanultunk őszi dalt. Nosza, pótoltuk. De teljesen természetes, hogy férjemmel, Kovács Zoltánnal sokat dolgozunk itthon, dalokat szerzünk, próbálunk, a gyerekek isszák magukba a zenét.

A Bognár Szilbia Sextet / Fotó: Vermes Tibor 

Népdalénekes vagy, ami azt jelenti, hogy egészen másképp képzed az énekhangokat, mint mondjuk egy opera- vagy egy sanzonénekes. Én úgy hallom, a népdalénekes torokból, erősen énekel. Erre mindenképp születni kell?

Szerencsés, ha vannak jó adottságok, de nem feltétlenül erős torokhang kell. A szakirodalom ezt egyébként mellhangnak hívja, a gégének jelentős szerepe van benne. Másképp, máshol rezeg a hang ilyenkor, nem ott és nem úgy, ahogy egy klasszikus hangnál. De a népi megszólalás is sokszínű, a felvételeken, amiken nénik, bácsik lágy puha hangon énekelnek ugyanolyan autentikusak, mint az erőteljes interpretáció. Emlékszem, egyszer egy foniáter azt mondta nekem, hogy csak lágy Schubertet énekeljek, mondjak le a népzenei pályáról, ha nem akarom teljesen elveszteni a hangomat. Nem tudott tanácsot adni a népzenei éneklésre.  Szerencsémre Szombathelyen egy csodálatos tanár, Farkas Erzsi meghallgatta, elmagyarázta a hangképzési technikámat és pár óra is elég volt ahhoz, hogy elindítson egy úton, amelyen megtapasztalom, megtanulom, hogyan jó, hogyan kényelmes, hogyan tudom okosan használni az adottságaimat úgy, hogy ne sérüljenek a hangszalagjaim.  

Sokat énekelsz koncertjeiden gyerekeknek is. Jobb közönség, mint a felnőttek?

Nem, csak más. Nagyon nagy öröm nekik énekelni, mindig töltekezem mellettük, jó érzéseim vannak, szeretek velük játszani. Imádom az egyszerű őszinteségüket, a megnyilvánulásaikat, tanulságos is egy-egy ilyen fellépés. Fontos az interaktivitás, a felszabadultság: meg kell érintenünk egymást, kell egy jó kontaktus, színpadi közvetlenség. Kell, hogy beszélgessünk, meg kell beszélnünk egy-egy nem gyakran használt szó jelentését, valami megfoghatatlan jó érzés, ami – ha gyerekeknek énekelek – erőt vesz rajtam.

Végre újra találkozhatsz velük most, augusztusban.

Hála Istennek! 29-én a Bakáts Feszten lépünk fel 11 órakor, a közönségnek ingyenes a koncert látogatása. Nagyon várom már a találkozást. Szeptember 4-én pedig az Urániában lesz egy szép koncert „Pannónia is ontja a szép dalokat címmel”. A népzenei koncerten Kónya Istvánnal és Szokolay Dongó Balázzsal muzsikálunk.

Vincze Kinga 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Létay Dóra: Szeretném behívni a nagy lehetőséget Gyógyhír Magazin

Kubik Anna: Advent a Hargitán Gyógyhír Magazin

Brüll Zsófia: Egy mese mindfelett Gyógyhír Magazin

Gegely Róbert: „Unalmas pasi vagyok, nincs káros szenvedélyem” Gyógyhír Magazin

Juhász Anna: Egy varázslat részese voltam Gyógyhír Magazin

Garami Gábor: Almafüggő vagyok és 30 éve agglegény Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter