• 2021. január 20., szerda

„A tehetség csak esély a sikerre”


2020.09.11

Gundel Takács Gábor – anyai ágon a legendás Gundel Károly egyik unokájának gyermeke – 56 éves lett. Televíziós pályafutását 1983-ban, 37 évvel ezelőtt kezdte – és úgy harminc éve teszik fel neki a kérdést: szereti-e és tud-e Gundel-palacsintát csinálni.


Fotó: Valuska Gábor / Médiapiac


Gondolom, ezt a kérdést meg lehet unni, bár nyilván „kihagyhatatlan”. Sütni, főzni szoktál? 

Nem, de ettől még a gasztronómia szerelem nekem. Szeretek étterembe járni, nyitott vagyok az új ízekre is, ha külföldön vagyok, szeretem felderíteni a helyi specialitásokat, szeretek kóstolni, ínyenc vagyok. De a gasztronómia tudomány, egy szakma. Tisztelem azokat, akik értenek hozzá, én nem kontárkodom bele.

hirdetés

Egy-egy születésnapon az ember hajlamos elgondolkodni, lajstromba venni, mi volt, mi lesz. Mit érzel, így 56 évesen?

Semmit. Emlékszem viszont, hogy igazi mérföldkőnek gondoltam a 25. születésnapomat, az bizony ijesztő volt. Akkor már közelebb éreztem magam a 30-hoz, és az nagyon furcsa volt, mert azt gondoltam akkor, hogy a 25. év a fordulópont, akkor válik az ember visszavonhatatlanul felnőtté. A többi születésnap nem érintett meg. Persze szeretném megélni a 80-at, vagy többet is, jó lenne élvezni a nagypapaságot, ad abszurdum a dédapai mivoltot, és ezek nem lehetetlen tervek. Szerencsére édesanyám 77 évesen is jól van, élvezi az életet. Azt hiszem a kreativitás, a kíváncsiság meghosszabbítja az emberi életet. Én azt vallom, aki kíváncsi, nem öregszik meg hamar.

A televíziózással kapcsolatban is vannak terveid? 

Lehetnének éppen, de felesleges.  Ha beadtam egy szinopszist, abból soha nem lett semmi. Azok a műsorok, dolgok, amelyek sikerek lettek, mindig jöttek maguktól. Úgyhogy egy idő után már nem is erőltettem, mindig megtalált valamilyen érdekes feladat. 

További képek

 A Játék határok nélkül stábjával 

A gyermekeid már lényegében felnőttek, fotókat nem is kérek róluk, mert tudom, hogy különösen óvod a családodat, a magánéletedet. Annyit elárulsz, hogy követtek-e a pályádon?

Három gyermekem 22-26 közöttiek, az egyikőjük jogot végzett, a másik művészeti pályára ment, most a Szépművészeti Múzeumban dolgozik. Ilyen értelemben a legkisebbik, a 22 éves követett valamennyire, hiszen ő sportoló lett. 

Mindenesetre apaként jó példát mutatsz nekik. Kérdeztem „civileket” a környezetemben, hogy mit gondolnak rólad. Olyan válaszok jöttek, hogy Gundel természetes, kulturált, intelligens, elegáns. Ha a szakmából kérdezek kollégákat, olyan szavak jönnek vissza, hogy korrekt, egyenes, jó szakember. Hogyan sikerült ilyen szépen „középre” kerülni? 

Azt hiszem, az emberek nem tudják, hogy valami, valaki mitől jó. Egyszerűen érzik, hogy valami igazi vagy művi. Én mindig a saját életemből táplálkozom, azt gondolom, hogy „igazi”vagyok, ez lehet a titok, ha van ilyen. Úgy nem lehet televíziózni, hogy mit szeretnének látni a nézők, és akkor olyan leszek. Ami belőlem jön, az az egyéniségemből, és a korrektségre, szakmaiságra törekvő szándékaimból áll össze. Olyan egyébként nincs, hogy valakit mindenki szeressen, ezért nem arra kell törekedni, hogy kiszolgáld a nézőt abban az értelemben, hogy valamilyennek látszani akarsz. Természetesnek, a biztos tudást és szakmai tapasztalatot tükrözőnek, ugyanakkor egyedinek, unikálisnak kell lenni. A tehetség csak esély, hogy sikeres legyél, annak eléréséhez sokat kell dolgozni, tanulni, tapasztalni. Műsorvezetőként vagy sportkommentátorként ugyanúgy arra kell törekedni, hogy eszköz legyél arra, hogy rajtad keresztül kapjon értékeket és élményeket a néző. De ne te legyél a főszereplő. Azt hiszem, ameddig van bennem igazi kíváncsiság, jól tudom szolgálni a közönséget és a sportrajongókat. 

Mi a helyzet a kollégák véleményével?

Azt hiszem ennek kulcsa az, hogy én mindig csapatban gondolkodom, és az együttműködésre törekszem, nyilván van ebben része annak is, hogy kézilabdáztam. Gondoljunk csak arra, hogy mennyivel jobban működne a budapesti közlekedés, ha az emberek együttműködőek lennének, ha csapatszellemben gondolkodnának, hiszen a célja mindenkinek ugyanaz: A-ból B-be normális időben odaérni. A másik, amit fontosnak gondolok az emberi, szakmai kapcsolatokban egyaránt, az a korrektség, a nyitottság mások véleménye, gondolatai iránt. Én azt gondolom, hogy más emberek mássága ugyanúgy engem gazdagít. És még valami: a mi szakmánkban lényeges, hogy megértsük – nekünk nem dolgunk minősíteni. A mi dolgunk az, hogy jó kérdéseket tegyünk fel, hogy a dolgokat megmutassuk olyannak, amilyenek, és majd a néző eldönti, hogy miről mit gondoljon. Én bízom a befogadóban. 

Vincze Kinga 
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Mindannyian kapjuk vissza az életünket – ezt kívánom 2021-re! Gyógyhír Magazin

Az egykori sztárzsaru, aki még soha senkit nem „rajzolt körbe” Gyógyhír Magazin

„Hittel, odaadással, a maximumon versenyzünk” Gyógyhír Magazin

„Éreztem, ebből baj lesz: ez színész lesz…” Gyógyhír Magazin

„Nyugalomban, békében jönnek meg a válaszok” Gyógyhír Magazin

„Az alkalmasságom hívta elő a feladatokat” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények