• 2024. április 25., csütörtök

Richter Gedeon, az emberbarát gyógyszergyáros


2020.09.23

Richter Gedeon építette fel Kőbányán az első magyarországi gyógyszergyárat, amely a kitűnő fizetések, juttatások és az emberséges légkör miatt a kor egyik legjobb munkahelyének számított. A második világháború előtt már közel száz gyógyszer-specialitásuk volt, és öt világrész több mint száz országában forgalmazták készítményeiket.


A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár 1930-ban / Fotó: Fortepan — ID 28775


Richter Gedeont a gyógyítás, az önzetlen segíteni akarás motiválta. Olyan gyógyszereket kívánt létrehozni, amelyeket „az orvosok általánosan jónak és a szenvedő betegek gyógyításában célszerűnek ismernek el”, „az elérhető legnagyobb pontossággal készülnek”, és hozzásegítik ahhoz, hogy „felvehesse a versenyt a külföldi hatalmas hasonló vállalatokkal”. Munkatársainak jellemzése szerint maga volt a humanizmus. Emberszeretete minden helyzetben megmutatkozott, alkalmazottai szerettek nála dolgozni. 

hirdetés

15 évesen választott hivatást

Életrajzírói szerint szülei korai halála is közrejátszhatott abban, hogy a gyógyszerészetet választotta. 1872. szeptember 23-án született Ecséden, földbirtokos-terménykereskedő családban. Édesanyja pár nappal később gyermekágyi lázban elhunyt, édesapja egy évvel később halt meg. Richter Gedeont és testvéreit az anyai nagyszülők és az egyik anyai unokatestvér családja nevelték fel Gyöngyösön. Az ottani ferences rendi gimnáziumba járt, s valószínűleg ekkoriban fogalmazódott meg benne, hogy a gyógyítást választja hivatásul. 15 éves korától három éven át Mersits Nándor helyi patikájában volt gyakornok. 1893-ban szerezte meg gyógyszerész-gyakornoki bizonyítványát, majd beiratkozott a Budapesti Tudományegyetemre, ahol a kor legkiválóbb tudósai oktatták.

Miskolcon és Szolnokon végezte gyógyszerészsegédi gyakorlatát, majd – mivel úgy érezte, az itthoni gyógyszeripar még nem elég fejlett – 1897-ben külföldi tanulmányútra indult, hogy minden korszerű ismeretet megszerezzen és hazahozzon. Nyugaton tanulmányozta a legújabb felfedezéseket, gyógyszerfejlesztési eszközöket és eljárásokat, köztük az organoterápiát, vagyis az állati eredetű szervekkel, szövetekkel vagy kivonatokkal történő gyógykezelést. A módszerben rejlő lehetőségeket felismerve az organoterápia továbbgondolásával képzelte el az emberi szervezet hiánybetegségeinek gyógyítását. 

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár 1930-ban / Fotó: Fortepan — ID 28776

 

Saját patikából gyógyszergyár

Családi örökségéből 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán a Sashoz címzett patikát (ez ma is működik). Az alagsorában egy preparatív és vegyészeti labort hozott létre, és állati szervekből organoterápiás hormonkészítményeket, valamint erősítőszereket hozott létre. Állhatatos és precíz munkájának köszönhetően kutatásai új ösvényekre terelték a gyógyszerészetet. Első, jelentős sikert aratott készítménye a ma is használatos Tonogen suprarenale nevű injekció volt, amely a mellékveséből izolált, nagy jelentőségű adrenalint tartalmazta.

A kutatások vezetését Richter a legkiválóbb orvosokra bízta. Emellett szakmai tájékoztatókat jelentetett meg, köztük az orvosokhoz díjmentesen eljuttatott Pharmakotherapiai Értesítőt, hogy a szakemberek tudjanak a jelentős előrelépésekről. 

Felfedezéseire hamarosan komoly figyelem irányult, ezért úgy döntött, tovább bővíti vállalkozását. Saját és felesége családjának tőkéjét összevonva 1907-ben Kőbányán felépítette az első magyarországi gyógyszergyárat, melyet vezérigazgatóként irányított. A gyár első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, a Hyperol nevű fertőtlenítő tabletta pedig a honvédségi alapfelszerelés részeként az első világháborúban kapott jelentős szerepet. A háború kitörésének évében már jóval több mint húsz szabadalom volt a vállalat birtokában.

 

A növekedés évei

Fotó: Wikipedia

A Richter-gyár korán megalapozta hírnevét belföldön és külföldön egyaránt. Megalapítása után nem sokkal már nemzetközi szinten is jelentős gyógyszeripari cégnek számított, és az ország egyik legnagyobb exportőre lett. 1923-ban a vállalkozás Richter Gedeon Vegyészeti Gyár néven részvénytársasággá alakult át. A sikert nagyrészt a fejlesztésben megmutatkozó innovációs készségnek köszönhették. A kutatások eredményét a kontinensen az elsők között forgalomba hozott inzulin mellett az is jelzi, hogy a világháború előtt már mintegy száz gyógyszer-specialitása volt a gyárnak. Ezt még Horthy Miklós is elismerte: 1929-ben kormányfő-tanácsosi címet adományozott Richter Gedeonnak. 

A vállalat a gazdasági világválságot is sikeresen átvészelte, elsősorban azért, mert Richter kerülte a hitelek felvételét, a fejlesztéseket apránként, önerőből finanszírozta. A nehézségek ellenére senkit sem bocsátott el az állásából: a gyógyszergyár a korszak egyik legjobb munkahelyének számított. Richter vezérigazgatóként nem csupán az íróasztalnál ült: naponta végiglátogatta a részlegeket, ahol személyesen tájékozódott a folyamatokról. Emellett külföldi szakirodalmat olvasott, és az információkat megosztotta munkatársaival. 

A harmincas évek elejére öt világrész több mint száz országában forgalmazták készítményeiket, a gyárnak tíz külföldi leányvállalata és 34 államban bizományi raktára volt. Bukarestben, Londonban, Mexikóban, Milánóban, São Paulóban, Zágrábban és Varsóban gyógyszeralapanyag-gyártás is folyt.

 

Nincs menekvés

A második világháború kitörése alapvető változásokat hozott. Miközben Richter kötelességtudatból gyógyszeradományokkal támogatta a polgári lakosság és a honvédség egészségügyi ellátását, a zsidótörvények fokozatosan ellehetetlenítették a munkáját. 1942-ben megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, munkaviszonya megszűnt (csak igazgatótanácsi tagsága maradhatott meg egy ideig), majd a gyárból is kitiltották. Ettől kezdve hűséges munkatársai közvetítésével otthonából, illegálisan irányította a céget. Áldozatos tevékenységére a Vatikán is figyelt: 1943-ban Angelo Rotta apostoli nuncius látogatást tett a gyárban, és személyesen tolmácsolta Richter Gedeonnak a pápa köszönetét a segélyszervezeteknek küldött nagylelkű gyógyszeradományokért. 

Az ország német megszállása után, 1944 nyarán Richternek még lehetősége lett volna a menekülésre, a Vöröskereszt útján ugyanis svájci menlevélhez jutott. Őt azonban a felelősségtudat hazájához kötötte: úgy érezte, munkájára épp ebben a vérzivataros időszakban van a legnagyobb szükség. Az a hamis remény is éltette, hogy az orvoslás terén felmutatott érdemei megóvhatják a gyilkos hatalomtól. 

Október 15-e, a nyilas hatalomátvétel azonban végképp megpecsételte sorsát. A Richter házaspár decemberben a svéd diplomata, Raoul Wallenberg közbenjárására létrehozott, diplomáciai védettséget élvező házak egyikébe költözött az üldözések elől. 1944 utolsó napjaiban azonban a nyilasok egyre többször támadták meg a „védett” házakat. December 30-án elérték az ő lakhelyüket is. A fegyveres nyilas osztag igazoltatás ürügyén elhurcolta az idős gyógyszergyárost. Megfosztották papírjaitól, értékeitől, és sorstársaival együtt útnak indították a Duna irányába. Aznap a folyóba lőtt áldozatok egyike az egész életében mások megsegítésén munkálkodó, 72 éves Richter Gedeon volt. 

Szerdahelyi Krisztina
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nostradamus, a pestisdoktor Gyógyhír Magazin

Heim Pál, a modern csecsemőgyógyászat meghonosítója Gyógyhír Magazin

Háborúban edződött Amerika első női sebésze Gyógyhír Magazin

Aki élménnyé varázsolta az anatómiát: Szentágothai János Gyógyhír Magazin

Köszönjük, dr. Salk! Gyógyhír Magazin

Polcz Alaine, a szép halál ismerője Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter