• 2024. április 26., péntek

A Pomi és a „csodálatos szocialista népgazdaság”


2020.09.25

Nem írok hosszú bevezetőt ehhez a beszélgetéshez, Pomezanski György neve etalon a mai napig, ha gazdasági műsorokról, ötletekről beszélünk. Igazán izgalmas élete, múltja, gazdag jelene, és az egykori legendás műsor, a Felkínálom története tárul most az olvasók elé. 


Pomezanski György


Régen nem láttunk a képernyőn, most már a „megérdemelt nyugdíjas évek” telnek?

- Nehezen képzelem el magam „csak” nyugdíjasként. Abszolút aktív életet élek, hála Pataki András színigazgatónak: 9 éve a Soproni Petőfi Színházban alakítok többféle szerepet, de ezek persze nem kötődnek a színpadhoz.

hirdetés

Nono! Azt csiripelték a madarak, hogy felléptél egy darabban…

- Hát igen: volt egy három szavas szerepem, valóban. Egy operatőrt alakítottam, a végén meg is kellett hajolnom, rendesen benne voltam a tapsrendben. Jópofa dolog volt, de ez inkább csak vicc, valójában a színház eseményeiről írok és forgatok, portrékat készítek a színészeinkről. Van egy havonta jelentkező magazin és egy 25 perces video-műsor is, Páholy címmel, közeledünk a kilencvenedik adáshoz, a Sopron tévén és a youtube-on is látható. Engem nagyon érdekel a művészben maga az ember, és bizony meg is süvegelik, hogy nem a szokványos kérdéseket kapják tőlem. Művészeink szívesen beszélnek magukról, az életfilozófiájukról, a művészetükről, hiszen nem nagyon kérdezik őket egyébként az újságírók. De ez nemcsak a mi szeretett soproni színészeinkkel van így. Általában nem övezi érdeklődés azokat, akik nincsenek benne abban a néhány tízben, akiket országosan sztárolnak. Pedig szerte Magyarországon nagyszerű, nagyon különleges színészek játszanak, akik éppen olyan tehetségesek – ha nem tehetségesebbek –, mint azok, akiknek van szerencséjük a sorozatok, és néhány mozifilm által országosan ismertnek lenni. De hát a világ igazságtalan. Mi azonban mindent megteszünk azért, hogy a magunk eszközeivel minél ismertebbé és elismertebbé tegyük színészeinket. A Kisvárda Fesztiválon díjak tömegét hoztuk el, és ezzel vissza is igazolódott a soproni színházvezetés koncepciója, hogy tudniillik érdemes a határon túli színészeket is bevonni az előadásainkba, és ez nem kegyelemkenyeret jelent, és nem is politikai okai vannak: egyszerűen azt akarjuk erősíteni, hogy létezik egy univerzális magyar színházi kultúra. 

MTV-s levelezőlap 1986-bólTovábbi képek

A te nevedhez mégiscsak inkább emlékezetes televíziós műsorok tapadnak. Ne mondd, hogy nyom nélkül múlt el belőled a tévé! 

-    Egyáltalán nem bánt, hogy akkor és ott hirtelen vége lett. Én úgy fogom fel azt a „röpke” 50 évet, hogy alkalmam volt arra, hogy kifejezzem magam, hogy kísérletezzek, hogy létrehozzak dolgokat. Látok néhány megkeseredett életet, volt kollégákat, akik nem tudnak elszakadni a múlttól, nem tudnak újrakezdeni. Néha előkerül a téma, hogy álljunk össze mi, „régiek”, csináljunk egy internetes tévét, és mutassuk meg „ezeknek”, hogy ezt hogy kell csinálni. Szerintem ennek semmi értelme. Mi akkor, anno elmondtuk, amit akartunk, akkor és ott. Most egy másik generáción a sor, és ha ők megkérdezik a szakmai véleményünket, akkor mondjuk el, ha nem, úgyis jó. Amiben mi éltünk, az egy másik, egy lassabb, megfontoltabb világ volt, ennek megfelelően a televíziózás is „lassabb” volt. És ha őszintén magadba nézel, Kinga: érdekelt bennünket az előttünk járó generáció véleménye annak idején? Bizony nem. Magunk akartunk kísérletezni. Ja, hogy mi viszont szigorúan tartottuk magunkat a szakma szabályaihoz és törvényeihez – ez is igaz. Nyilván elképzelhetetlen volt, hogy egy híradós egy politikai reklámban szerepeljen. Most ezt is lehet, de ez nem baj. Azok, akik jelenleg vannak helyzetben, ugyanúgy lesznek késő középkorúak, mint például én, és mindenki maga számol el a lelkiismeretével majd. Ezzel nekünk dolgunk nincs. 

Te tulajdonképpen visszatértél a gyökereidhez, ami a színházat illeti.

-    Igen, még a szegedi tanárképző irodalmi színpadán indult a színház iránt érzett szerelem, nagybátyám révén a szegedi színház illatába is beleszagolhattam. Így lényegében visszatértem valóban oda, ahonnan indultam, az a kis közjáték a tévében meg „csak” 50 évig tartott. De a tréfát félretéve, az élet óriási kegyének tartom, hogy társrendezője lehettem a Johnny háborúba megy című, úgy négy évtizede megjelent könyv színpadi változatának. Ezt a darabot már régen kinéztem magamnak. Az én családom, úgy értem a belátható távolságig a felmenőim két világháborúba is belehaltak. Ebben a sztoriban egy fiatal amerikai katona elment a háborúba és fura vége lett. Vonzott a történet, de az is, hogy ez egy monodráma, és az ilyen egyszemélyes produkciók alkalmat adnak arra, hogy a színész különleges kapcsolatba kerüljön a közönséggel. Egy jó színész egy ilyen lehetőségben lubickol. Azt láttam, hogy Ács Tamás színművészünk úgy megfogta a közönséget, hogy a végén alig mertek mozdulni. A fiatalokra is nagy hatással volt, hiszen azzal szembesültek, hogy mi is valójában a háború, mennyire személyes, ami elsőre megfoghatatlan és távoli.

Kicsit térjünk vissza a tévéhez. Mindig meg akartam kérdezni tőled, annak idején a vad szocializmusban, hogyan engedtek neked egy olyan műsort létrehozni, mint a Felkínálom, ami tisztán felhívás volt – no, nem egy keringőre, de egyenesen a piacgazdaságra. 

-    Nem kezdem nagyon messziről és nagyokat ugrok a történetben. A lényeg, hogy volt egy műsor, amiben elértem azt, hogy komoly, „felnőtt” témákban fiatalok is elmondhatták a véleményüket. Ez amolyan szelep volt a rendszer fojtásában. Ez egyik ilyen műsort meglátta egy „fontos ember” felesége, és szólt annak, akinek szólni kellett, hogy ezt az ötletet lehetne továbbvinni. Az ember, aki ott, a magas szinten azt a bizonyos tüzet erősen csiholni nagyon is képes volt – elgondolkodott, és arra jutott, hogy ez bizony maga a demokrácia erős fénye, így kaptam újabb lehetőséget újabb „szelepkiengedős” műsorra. Azt találtam ki, legyen egy olyan műsor, amely egyben ad lehetőséget arra, hogy teljesüljön a vágy, hogy valami módon kifejezd magad, érj el valamit és élj is meg belőle. Pályázatot terveztem hirdetni, melyben apróbb és nagyobb találmányok lendítenének a hatékonyabb munkán, bármilyen területen és ilyen módon a gazdaságon is, amely egyébként természetesen dübörgött. Előadtam az ötletemet az Illetékes Elvtársnak, aki jót nevetett és annyit mondott – szinte ma is hallom a hangját – : „Pomikám, úgyis belebuksz, vaze, de csináld”. Meghirdettük. Egyik nap az emeleti szerkesztőségben ücsörögtem a Magyar Televízió székházában, amikor felhívtak a postázóból, hogy le kellene mennem, jött itt nekem valami, de nem bírják felhozni. Lementem. Három hatalmas kosár levél várt rám: az első adáshoz 3600 darab pályamunka érkezett. Nem tudom leírni sem a magam sem az Illetékes Elvtárs döbbenetét, részéről a „vaze” ezúttal sem maradt el, csak most már nem röhögött annyira.  A „Felkínálom népgazdasági hasznosításra” című műsorom húsz éven át tartott, mit tartott: dübörgött, talán kicsit jobban is, mint a csodálatos szocialista népgazdaság. 

Takács Marival – A kép felirata: Egy kellemes este emlékéül szeretettel tényleg TM

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Létay Dóra: Szeretném behívni a nagy lehetőséget Gyógyhír Magazin

Kubik Anna: Advent a Hargitán Gyógyhír Magazin

Brüll Zsófia: Egy mese mindfelett Gyógyhír Magazin

Gegely Róbert: „Unalmas pasi vagyok, nincs káros szenvedélyem” Gyógyhír Magazin

Juhász Anna: Egy varázslat részese voltam Gyógyhír Magazin

Garami Gábor: Almafüggő vagyok és 30 éve agglegény Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter