• 2024. április 27., szombat

Illyés Gyula és az öregedés lélektana


2020.09.27

Illyés Gyula (1902-1983) írói pályája és életműve kivételes a magyar irodalomban: a XX. század legzűrzavarosabb évtizedeiben volt aktív, irodalmárként és közéleti szereplőként egyaránt.  Hat évtizeden keresztül írt, szellemi frissességét és alkotóerejét mindvégig megőrizve. Ehhez élete nagyobb részében kitűnő egészség is társult, melyet maga is megbecsült és megőrzésére törekedett, ám túl magas kort ért meg ahhoz, hogy a betegségek elkerüljék. 


llyés Gyula író, költő Józsefhegyi utca 9. alatti lakásán (1969) / Fortepan / Hunyady József


Idősödvén keserűen tapasztalta a test évről-évre való leromlását, az egyre sokasodó testi bajokat. Kháron ladikján vagy az öregedés tünetei (1969) című esszéregényét kifejezetten ennek a témának szentelte, nagyon pontosan és lélektanilag is hitelesen adva képet az öregedés testi és lelki folyamatairól.

Gyermekkorában a pusztai parasztgyerekek életét élte, kisebb-nagyobb sebesüléseket szerezve. Tízéves korában édesapja kovácsműhelyében vasszikra került a szemébe, emiatt a megyeszékhelyre, Szekszárdra vitték be kórházba, ami gyermekkorának meghatározó élménye volt: ekkor látott várost először, és egészen lenyűgözte ez az élmény. Kivételesen okos és élénk érdeklődésű gyerek volt, talán kissé túlérzékeny: a dicséretnek kevésbé hitt, mint amennyire megviselte őt a bántás vagy a kritika – ez később is jellemző volt rá.

Életmódja kifejezetten visszafogott volt, tudatosan óvta az egészségét: minden reggel tornázott vagy úszni járt a Lukács fürdőbe, évtizedeken keresztül. Mivel gyerekként már korán munkára fogták, a fizikai munka sem állt távol tőle, sőt megbecsülte: ünnepelt íróként is megfogta a kaszát tihanyi nyaralójuk kertjében, és elvégezte az egyéb megerőltető, ház körüli munkákat is. A bort szívesen megitta, de inkább csak társaságban, amúgy tartózkodott az alkoholtól. Ugyanígy a cigarettától is, bár fiatalon még szenvedélyes dohányos volt, de később önként szokott le, mert belátta, hogy árt az egészségének (ámbár élete végéig sóvárgott a nikotin után). Egy idő után a kávéról is lemondott és inkább erős teákat ivott helyette, hogy mindig alacsony vérnyomását kissé megemelje, ám utolsó éveiben krónikus nyombélfekélye miatt már a tea is tiltólistára került.

Illyés Gyula és felesége, Flóra asszony (1979) / Wikimedia Commons

 

Társául szegődött a fájdalom

Fiatal, életerős férfiként, 1933-ban, amikor egy biztosítótársaság hivatalnokaként dolgozott, még verset is írt arról, hogy milyen áldás olykor-olykor egy kis nátha, mert így legálisan lehet pár napig távol maradni az unalmas hivatali munkától, pihenni és verset írni: „Ó édes betegség, ó áldott nyavalya, / egyetlen ürügyem / élni ahogy élni álmodtam valaha / csak a dalhoz híven” (Ó édes betegség, 1933). Később azonban megváltozott a hozzáállása, ahogy egyre súlyosabb és fájdalmasabb betegségek támadták meg.

Elsőként a nyombélfekély jelentkezett, a negyvenes években, ami komolyan megrémítette Illyést, hiszen apja gyomorrákban halt meg és attól tartott, hogy ő is hasonló sorsra jut: „két fájdalom közt megpihenve / ágyamban úgy ülök pihegve, (…)/ Törlöm az arcom: mennyi van még? / De megállnék már, de nyughatnék.” (Fájdalom, 1943) A halálfélelem ettől kezdve – negyven évre! – társául szegődött, bár a nyombélfekéllyel a költő lassan megtanult együtt élni, sőt házi gyógymódját is kitapasztalta és alkalmazta: ha a tünetek jelentkeztek, „tejdiétát” tartott.

A fekélyhez később idült vastagbél-gyulladás társult, majd állandó fejfájások, végül szívbetegség is megkeserítették életét. 1974 januárjában hirtelen erős hidegrázás jött rá, majd éles fájdalmat érzett a mellcsont közepe alatt: ez volt az első szívkoszorúér-görcse (angina pectoris), melyet aztán még több követett.

1975 februárjában infarktust kapott, mentővel vitték kórházba, még időben jutott segítséghez. Augusztusban Balatonfüreden lábadozott, a Szívkórházban. Az általános érelmeszesedés egyéb kellemetlen tünetekkel is járt: „Írás közben hirtelen elhomályosult a szemüvegem bal lencséjének az alsó fele. Levettem, hogy megtöröljem. De a szoba alsó fele s kitekintve a táj alsó fele homálylott egyre sötétebbre. Vagyis a bal szemgolyóm alsó fele sötétedett el…” (Naplójegyzetek, 1975; a továbbiakban a csak évszámokkal jelölt sorokat szintén a szerző naplóiból idézem).

A diagnózis szerint az időleges elsötétüléseket is érszűkületek okozták. Ezzel egy időben hallása is erősen megromlott – ne feledjük, már jócskán túl volt a hetvenen ekkor! 1980-ban szívbaja miatt pacemakert is kapott, ellenben a halláskárosodásra ajánlott „újabb, áramtöltésű hallásjavítót”, vagyis a hallókészüléket visszautasította.
 

hirdetés

 

Időszakos depresszió is gyötörte 

Illyés Gyula fényképe (1972) / Wikipedia

S ha mindez nem volna elég, Illyés Gyulát időszakos depresszió is gyötörte: „Minden tett előtt először is nem az erőimet, hanem iszonyú erőfeszítéssel puszta magamat kell összeszednem, s a cselekvés idejére egyben tartanom.” (1968) Különösen a reggeli ébredésekhez volt szüksége nagy lelkierőre: „A reggeli órák egyre nehezebbek. Nem szeretek ébredni. Délutáni rövid alvásomból sem. Mielőtt fölébredek, már félálomban borzadva érzem, hogy föl is fogok ébredni s ez úgy megszorítja a szívemet, hogy valóban fölébredek teljesen, a teljes reménytelenségre. Mielőtt elalszom, már este is a fölébredés szörnyűségére gondolok. Bár örökre aludhatnék!?” (1968)

Az öngyilkosság gondolata időről-időre megkísértette, ahogy a depressziós tünetek erősödtek: „Aki tudja, mi a periodikus rohamában a dépressionnerveuse, tudja, mi a gyehenna a földön. Az, amelyhez képest üdv a puszta megsemmisülés. A fájdalom a szívben van. Nem testi fájdalom.” (1968) „Egyre gyakoribb beszédtárgy Flórával, hogy még épkézláb testtel-lélekkel, saját akaratunkból, egyszerre lépjünk ki az életből.”(1974) Alighanem feleségének, a pszichológus és gyógypedagógus végzettségű Kozmutza Flórának köszönhette, hogy e tragikus megoldásra végül sosem került sor: Flóra mindvégig testi-lelki társa, ápolója, „édes csitítója” volt, harmonikus kapcsolatuk valódi megtartó erő volt a költő számára.

 

Igyekezett küzdeni a bajok ellen 

A különféle bajok ellen igyekezett – a maga módján – küzdeni, de ahogy múltak az évek, ez a harc egyre egyenlőtlenebbé vált: „Esetem bonyolult. Egyszerre három-, négy-, sőt ötféle baj ostromolja határaimat. És valamennyi más-más védekezést kíván. A kiújult gyomorfekély gyógymódja az egész napi fekvés, lehetőleg hanyatt; a depresszióé a minél több mozgás, lehetőleg szabadban.” (1973) Illúziói nem voltak, egyik versében már korábban leírta, hogy „az ősbaj az öregség (…) lassúbb-gyorsabb agonizálás / minden élet ötven után” (Menedék, 1956), majd egy egész kötetet szentelt az öregedés témájának.

A Kháron ladikján (1969) filozofikus esszéregény, amely bölcs derűvel tanít az öregedés elfogadására. Szerzője szerint az öregedést azok tudják a legjobban elviselni, akik „szellemük könnyed gimnasztikájával, a mosolyösztön rendszeres gondozásával frissítik a petyhülő testi-lelki izomzatot.” Illyés szerint az öregedésnek nincs ellenszere, de könnyebben elviselhető értelmes tevékenységgel, a szellem munkában tartásával, öniróniával és derűs hozzáállással.

Illyés Gyula halálát végül prosztatarák okozta, amelyet még 1972-ben diagnosztizáltak. Nem volt műthető, ezért orvosai a sugárterápiát sem javasolták, gyógyszeres kezeléssel tartották karban 11 éven át. 1983 februárjában vizeletpangás és vesemedence-gyulladás miatt bekerült a János kórház urológiai osztályára, ahol napról napra romlott az állapota. Vért hányt, ami újabb kivizsgálásokat vont maga után: végzetes gyomorfekélyt állapítottak meg. Felesége és felnőtt lánya, Illyés Mária haza akarták vinni a költőt, de ő akkor már lemondott az életről. Lánya, visszaemlékezése szerint, minden nap főzött neki és meleg ételt vitt be a kórházba, de édesapja már enni sem akart. „Lefelé megy minden, nem tudok segíteni. (…) Nem akarok enni, nem akarok élni.” – mondta Flórának március 16-án. Egy hónap múlva, 1983. április 15-én hunyt el, sok szenvedés után.

Dávid Andrea
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter