• 2025. október 18., szombat

Egészségmegőrzés: a zöldségek felhasználási módjai


2025.07.08

Egészségügyi szakemberek világszerte azt javasolják, hogy naponta többször fogyasszunk zöldséget. Sokaknak ez nehezére esik, pedig valószínűleg csak nem tudják, hogyan készítsék el ízletesen és változatosan a zöldségféléket. Segítünk néhány egyszerű ötlettel!



A zöldségfélék tápanyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdagok, ezért fogyasztásuk hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és a betegségek leküzdéséhez, ráadásul alacsony kalóriatartalmuk az ideális testsúly elérésében és fenntartásában is segít. A zöldségeket számtalan módon beilleszthetjük az étrendünkbe – most három egyszerű, mégis változatosan elkészíthető ételcsoportra hívjuk fel a figyelmet. 

Kísérletezzünk zöldségtésztával
A „zöldségtészta” alacsony kalória- és szénhidráttartalmú helyettesítője a gabonából készült tésztának vagy egyéb köreteknek. Különféle alapzöldségekből – cukkiniből, sárgarépából, céklából, édesburgonyából stb. – készíthetjük. 

A nyers zöldséget tegyük spirálszeletelőbe, aminek segítségével tésztaszerű formát kapunk. Vágjuk a kívánt hosszúságúra, majd pároljuk meg. Szószokkal, egyéb zöldségekkel vagy hússal kombinálva ugyanúgy fogyasztható, mint a tészta.

hirdetés

Süssünk zöldséges omlettet vagy rántottát
Az omlett egyszerű és sokoldalú lehetőség a zöldségfogyasztásra, ráadásul a tojás is hasznos tápanyagokat tartalmaz. Hagymát, leveles spenótot, brokkolit, paprikát, paradicsomot, gombát, zöldbabot és még számtalan zöldségfélét felhasználhatunk hozzá. A feldarabolt hozzávalókat pároljuk meg kevés zsiradékon, majd töltsük omlettbe; vagy öntsünk rá felvert tojást, és süssünk zöldséges rántottát.

Készítsünk zöldséges turmixot
A turmix lehet reggeli frissítő, vagy egy kis energiapótlás két étkezés között. Az alapja általában valamilyen gyümölcs, amit tejjel vagy vízzel keverünk össze. A változatosság kedvéért különféle zöldségeket is turmixolhatunk hozzá – a nyers cukkini, a sütőtök, a cékla, az avokádó, az uborka vagy az édesburgonya nem rontja el az ital ízét, sőt tápanyagokban gazdagabbá és izgalmasabbá teszi.

Szezonális ajánlatunk: mivel az ősz és a tél az antioxidánsokban, rostokban és A-vitaminban gazdag kelkáposzta idénye, ezért érdemes kipróbálni a 4-5 zsenge kelkáposztalevélből, 2 banánból, 1 csésze áfonyából (lehet fagyasztott) és néhány szelet uborkából készülő kelkáposztás turmixot. Csupa egészség!

Szerdahelyi Krisztina 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Futócipőt fel! Tippek kezdőknek az egészséges futásért Gyógyhír Magazin

Életmódváltás ősszel? Hibák, amelyeket egy dietetikus sosem követne el Gyógyhír Magazin

Őszi fáradtság: több állhat mögötte Gyógyhír Magazin

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztítók Gyógyhír Magazin

Vissza a suliba: Uzsidoboz maradék nélkül Gyógyhír Magazin

A mikrostressz a modern kor népbetegségeként fenyeget Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
októberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája