Egészségügyi szakemberek világszerte azt javasolják, hogy naponta többször fogyasszunk zöldséget. Sokaknak ez nehezére esik, pedig valószínűleg csak nem tudják, hogyan készítsék el ízletesen és változatosan a zöldségféléket. Segítünk néhány egyszerű ötlettel!
Azöldségfélék tápanyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdagok, ezért fogyasztásuk hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és a betegségek leküzdéséhez, ráadásul alacsony kalóriatartalmuk az ideális testsúly elérésében és fenntartásában is segít. A zöldségeket számtalan módon beilleszthetjük az étrendünkbe – most három egyszerű, mégis változatosan elkészíthető ételcsoportra hívjuk fel a figyelmet.
Kísérletezzünk zöldségtésztával
A „zöldségtészta” alacsony kalória- és szénhidráttartalmú helyettesítője a gabonából készült tésztának vagy egyéb köreteknek. Különféle alapzöldségekből – cukkiniből, sárgarépából, céklából, édesburgonyából stb. – készíthetjük.
A nyers zöldséget tegyük spirálszeletelőbe, aminek segítségével tésztaszerű formát kapunk. Vágjuk a kívánt hosszúságúra,
majd pároljuk meg. Szószokkal, egyéb zöldségekkel vagy hússal kombinálva ugyanúgy fogyasztható, mint a tészta.
hirdetés
Süssünk zöldséges omlettet vagy rántottát
Az omlett egyszerű és sokoldalú lehetőség a zöldségfogyasztásra, ráadásul a tojás is hasznos tápanyagokat tartalmaz. Hagymát, leveles spenótot, brokkolit, paprikát, paradicsomot, gombát, zöldbabot és még számtalan zöldségfélét felhasználhatunk hozzá. A feldarabolt hozzávalókat pároljuk meg kevés zsiradékon, majd töltsük omlettbe; vagy öntsünk rá felvert tojást, és süssünk zöldséges rántottát.
Készítsünk zöldséges turmixot
A turmix lehet reggeli frissítő, vagy egy kis energiapótlás két étkezés között. Az alapja általában valamilyen gyümölcs, amit tejjel vagy vízzel keverünk össze. A változatosság kedvéért különféle zöldségeket is turmixolhatunk hozzá – a nyers cukkini, a sütőtök, a cékla, az avokádó, az uborka vagy az édesburgonya nem rontja el az ital ízét, sőt tápanyagokban gazdagabbá és izgalmasabbá teszi.
Szezonális ajánlatunk: mivel az ősz és a tél az antioxidánsokban, rostokban és A-vitaminban gazdag kelkáposzta idénye, ezért érdemes kipróbálni a 4-5 zsenge kelkáposztalevélből, 2 banánból, 1 csésze áfonyából (lehet fagyasztott) és néhány szelet uborkából készülő kelkáposztás turmixot. Csupa egészség!
Szerdahelyi Krisztina