• 2024. április 29., hétfő

Polcz Alaine, a szép halál ismerője


2020.10.07

A minden emberi rezdülésre érzékeny Polcz Alaine-t személyes tapasztalata vezette a halál témájához. 19 éves volt, amikor a második világháborúban szerzett sérülései miatt a klinikai halál állapotába került. Ez volt az az élménye, aminek hatására a halál és a gyász kutatásával kezdett foglalkozni, s ő lett a tanatológia, azaz meghalás tudományának első magyarországi képviselője.


Férjével, Mészöly Miklóssal / Forrás: Facebook


„Mindig is érdekeltek az emberek. Mérei Ferenc, egyik nagy mesterem mondta is, hogy olyan vagyok, mint a tükör, ami tisztán tükrözi azt, ami előtte van. Ha rálehelsz, nem látni a leheletet. Szeretem követni a sorsokat, nagyon szeretem nézni az emberek szemét, amikor beszélnek. Nekem minden ember egy képeskönyv egy oldala”– fogalmazott egyik interjújában. 

 

Saját szenvedései tették fogékonnyá 

Polcz Alaine 1922. október 7-én született Kolozsváron. A második világháború borzalmait 19 éves fiatalasszonyként élte át: szovjet katonák folyamatosan, csoportosan megerőszakolták és kínozták. Jóval később az Asszony a fronton című kötetében írta meg háborús traumáit, az „éhezés, tetvek, lövészárokásás, krumplihámozás, hideg, mocsok” és az erőszaktétel rettentő élményét. A szó szerint halálra gyötört fiatal nőt az orvosok újjáélesztették. A fronton szerzett élményei egyszer s mindenkorra a pszichológia, a fájdalom és a gyász feldolgozása felé fordították.

 

Forrás: Facebook

 

Gyerekeket kísért a halálig

A háború után, 1946 őszén jött át Magyarországra Erdélyből, és iratkozott be a Pázmány Péter Tudományegyetem pszichológia szakára. Bár harmadéves korában az egyetemen arra biztatták, hogy a „burzsoá tudományág” helyett tanuljon inkább kémiát, ő kitartott eredeti szándéka mellett, és 1949-ben – a Rákosi-korszak árnyékában az utolsók között – szerzett pszichológusdiplomát. 

Fotó: Nádas Péter / Facebook

Pályája kezdetén felnőtt betegekkel folytatott művészeti terápiát. 1970-től a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikán dolgozott a nagyon súlyos beteg illetve haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusaként.

1976-ban Magyarországon elsőként hozott létre klinikai osztályon játszószobát, illetve külön szobát a szülők számára. Gyerekpszichológusként a játékdiagnosztika szakértője lett, játékteszteket dolgozott ki gyermekeknek. 

Kórházi munkája mellett alapvető fontosságú műveket is publikált: tanatológiai, pszichológiai írásai ma már kézikönyvek. Ezekben ő fogalmazta meg először magyarul azokat a kérdéseket, amelyekkel a palliatív – azaz a gyógyulás esélye híján a tünetek enyhítésével foglalkozó – orvoslás ma önálló tudományterületként foglalkozik. 

 

Minél kevesebbet szenvedjenek

„Haldokló, leginkább leukémiás gyerekeket kísért a halálig. Családjaikat gondozta. Mit tud a gyerek ténylegesen a halálról, s mit hazudik nekünk, amit halála küszöbén mi készséggel elhiszünk, el is várunk tőle. A fedés, az elhárítás, az áthárítás, a kompenzáció és a projekció kérdéseivel foglalkozott. Halálképzetekkel, a halál fiziológiai és emocionális előjeleivel, a haláltusával, a halálközeli állapottal, azaz a küszöbélménnyel, a halálhoz kapcsolódó rítusokkal és népszokásokkal. Olyan végső kérdésekkel, amelyekre halandó jobbára nem tud válaszolni” – írta róla Nádas Péter Bármi jő. Emléklapok halott barátaimról című megemlékezésében.

Polcz Alaine azt akarta, hogy a gyerekek, ha már gyógyíthatatlanok, minél kevesebbet szenvedjenek, és a környezetük ne akadályozza, hanem támogassa őket „a könnyű és szép halálban”. Ehhez az orvosokat, ápolókat is „kézben kellett tartania”, minden egyes alkalommal felkészíteni őket, hiszen a gyermekhalál látványától mindenki összeomlik.

Ezt az összeomlást – legalábbis a gyerekek haláláig – meg kellett akadályoznia. Az orvosokat, ápolókat megtanította, hogy a gyerekek előtt miről beszéljenek, miről ne, miközben egy szigorú viselkedési kódexet is kidolgozott: meg kellett értetnie a kollégáival, hogy hiába beszélnek a beteg feje fölött latinul, a gyerek a gesztusaikból is ért. 

Meggyőződése volt, hogy a legjobb, ha a halállal otthon szembesülünk, családunk körében, ezért mindent megtett, hogy a gyerekek hazakerülhessenek, és az utolsó napokat szüleik, játékaik között töltsék. A gyerekek halála után tovább kísérte, gondozta a szétesett családok tagjait, egyénileg és csoportterápiás foglalkozásokon is segítette őket a gyászmunkában és a helyreállásban.

Forrás: Facebook

Még tart az élet

Vezetésével 1991-ben alakult meg a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítését, a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését célul tűző Magyar Hospice Mozgalom. A vezetésével működő Magyar Hospice Alapítvány a betegek emberhez méltó halálát, élettől való búcsúzását segítette – és segíti ma is – külföldi példák nyomán hospice-szolgálatok és hospice-házak létrehozásával. „A hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart” – olvasható ma is az alapítvány honlapján

A gyermekek pszichés és idegrendszeri betegségeinek gyógyítását szolgáló új diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, a Magyar Hospice Alapítvány létrehozása érdekében végzett munkásságáért, mély humánumtól vezérelt segítő tevékenységéért Polcz Alaine 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. 

 

A legszebb emberpár

Forrás: Facebook

Miközben pszichológusként, tanatológusként úttörő munkát végzett, a 20. század egyik legnevesebb magyar írója, Mészöly Miklós feleségeként is sok áldozatot vállalt. Alaine 1948-ban vált el első férjétől, Vitányi Jánostól. Amikor a Budapestre került fiatal nőt Mészöly először meglátta, óriási, kölcsönkapott férfitélikabátja zsebéből a gyermekpszichológus munkaeszköze, egy baba lógott ki. Levelezésük tanúsága szerint 1949 májusában költözhettek össze a Városmajor utcában, polgári esküvőt augusztus 12-én kötöttek. Egész hátralévő életükben ez a műteremlakás volt a közös otthonuk. 

Örkény István a valaha látott legszebb emberpárnak nevezte őket, Nádas Péter pedig így írt szerelmükről: „Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti.”

A két tehetséges, végtelenül empatikus lény a sok viszontagság ellenére a végsőkig kitartott egymás mellett. Mészöly Miklós 2001-ben, felesége 2007-ben búcsúzott az élettől. Polcz Alaine a saját távozására is tudatosan készült, az utolsó percig szembe akart nézni vele. Ezt a törékeny, mégis bátor és erős asszonyt az utolsó pillanatig az a meggyőződés vezette, hogy az élet nem a halállal ér véget. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nostradamus, a pestisdoktor Gyógyhír Magazin

Heim Pál, a modern csecsemőgyógyászat meghonosítója Gyógyhír Magazin

Háborúban edződött Amerika első női sebésze Gyógyhír Magazin

Aki élménnyé varázsolta az anatómiát: Szentágothai János Gyógyhír Magazin

Köszönjük, dr. Salk! Gyógyhír Magazin

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő küzdelmei Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter