• 2024. április 25., csütörtök

Kölcsey Ferenc: egy erős lélek töredékeny test láncai között


2020.10.12

A Himnusz szerzőjének, a magyar romantika első nagyobb hatású költőjének élete és pályafutása fájdalmasan rövidre sikerült. Hirtelen halálát nem előzték meg súlyos betegségek, emiatt aztán hamar szárnyra kapott a szóbeszéd: talán a császári udvar tette el láb alól az ellenzéki gondolkodású Kölcseyt. Bár ez a gyanú sosem igazolódott, mégis meglepően sokáig tartotta magát.


Kölcsey Ferenc Franz Eybl litográfiáján / Wikipedia


Kölcsey Ferenc (1790 – 1838) alapvetően nem volt beteges ember, önmagát egy levelében „tűrhető egészségű”-nek írta le. Személyes élete azonban egészen apró gyermekkorától kezdve súlyos tragédiákkal volt terhes, melyek meghatározták személyiségének fejlődését is.

Négyesztendős korában súlyos betegségen esett át: feketehimlőt kapott. A feketehimlő (vagy variola) félelmetes, pusztító járvány volt a 18-19. században, halálozási aránya elérte a 40%-ot. Akik szerencsésen átestek rajta, azok is gyakran életük végéig viselték a himlő után maradt csúf hegeket az arcukon, sokan pedig a szemük világát veszítették el miatta. Így járt a kis Kölcsey is, aki egyik szemére megvakult a feketehimlő következtében.

hirdetés

Amikor a himlő leverte lábáról a kisfiút, erdélyi dajkája, bizonyos Panka egy népi gyógymódot ajánlott a szülőknek: „Ha nincs segítség, nem él meg reggelig. Nálunk, Közép-Szolnok megyében úgy csinálják, hogy behevítenek a sütőkemencébe, de nem éppen annyira, hogy lángra lobbanjon a lapáton bedugott panusa (száraz kukoricaszár). Akkor rákötik a lapátra a gyereket. Ha nagyobbacska, bebújik magától. Rátolják a kemence ajtaját, s benn marad, míg anyja elmond hét Miatyánkot. Akkor kikapják, s kicsi testét bekenik faolajjal és bedugják a meleg ágyba. A forróságban kipattannak a hólyagok, levet eresztenek, a gyerek megkönnyebbül. Mintha kézzel vették volna le a betegséget róla.” – írja Szentimrey Jenő a Ferenc tekintetes úr című, 1939-ben megjelent életrajzi regényében. Mivel ez a fajta kezelés elterjedt volt a nép körében annak idején, valószínű, hogy az aggódó Kölcsey-szülők nem Panka dajkától hallottak róla először, így aztán megpróbálkoztak vele, és ezzel megmentették a gyermek életét.

A kemencét 60-70 fokosra fűtötték fel (ez megfelel a ma is népszerű szaunák hőmérsékletének) és betették a kisfiút. A családi hagyomány szerint azonban Kölcsey édesanyja, Bölöni Ágnes nem bírta kivárni a hét Miatyánk végét, előbb kikapta a gyereket a kemencéből, és ekkor, a kemenceajtó nyílásakor csapódott volna a kisfiú szemébe egy égő parázs, mely vakságát okozta. Ez a fatális véletlen inkább amolyan családi legendának tekinthető, semmi bizonyíték nincs rá, ellenben azt tudjuk, hogy mai becslések szerint a himlőoltás bevezetése előtti időkben a vakságok 5%-át a feketehimlő okozta a magyar lakosság körében.

 

Magányos, zárkózott fiatalember lett

Bár Kölcsey felgyógyult a himlőből, következményeit egész életében viselte és nemcsak fél szemének elvesztése miatt. Gyönge testalkatú, félénk és visszahúzódó gyerek lett, aki nehezen viselte, hogy kortársai csúfolták hibás szeme miatt. Hatévesen újabb csapás érte: elvesztette édesapját, majd 12 éves korában anyját is, így nemcsak teljesen árván maradt, de mint legidősebb fiúnak, neki kellett gondoskodnia három fiatalabb öccséről is. Ez nagyon korán súlyos terheket rakott a fiatal fiú vállára: innen ered túlzott felelősségtudata és komolysága. Mivel egész életében gondot viselt az öccseire és azok gyermekeire, egyes életrajzírói ezzel magyarázzák, hogy ő maga sosem nősült meg és nem alapított családot.

Forrás: Wikipedia

Magányos, zárkózott fiatalember vált belőle, akit a Debreceni Kollégiumban attól féltettek, hogy beleőrül a sok tanulásba, olvasásba. Állítólag a nyári vakációk idejére el is tiltották őt a könyvektől – hasztalan. A sok olvasással viszont nagyon megerőltette a megmaradt, ép szemét is, ami aztán állandósuló fejfájásokhoz vezetett (ő „fejzúgás”-nak nevezte ezt a leveleiben). A fejfájás mellett „gonosz hurut”-ról és „nátha hideg”-ről, sőt influenzáról tesz említést olykor a levelekben, de ezek sosem voltak súlyos lefolyású betegségek; Kölcsey jó egészségű ember volt.

Életmódja is nagyon puritánnak mondható: nem ivott alkoholt, még csak nem is pipázott, mint kortársai közül szinte mindenki. Étvágya rossz volt, mulatni nem szeretett, teljesen elütött a megyei uraktól, akik között élete legnagyobb részét kellett töltenie.

Egyik ifjú patvaristája (joggyakornoka), Pap Endre így írt mesteréről: „Egy volt a legérdekesebb jelenetek közül e nyulánk, magas termetű, de gyenge testalkatú, kopasz, borotvált arcú és ajkú, örökké halvány, szerény, egyszerű s igen tiszta alakot látni a megyének torzonborz bajuszú, piros pofájú, pohos hasú, vastag nyakú tisztei és táblabírái között.”

Kölcsey maga sem tartotta sokra testi adottságait: „Az én belsőm tűzzel teljes, de külsőm, ezen nyomorult alkotmányú test, mindenre alkalmatlan. Szerfelett puha vagyok s ezen rövid látású szem, ezen többnyire zúgó fej azt teszik, hogy félve lépjek minden társaságba,  hol nagyon ismeretes emberekre nem találhatok.” – panaszolja Kazinczynak 1814-ben.

1814-ben és ’15-ben érzelmileg amúgy is rendkívül megterhelő időszakot élt ált: családjáért érzett kötelességtudata a pesti irodalmi életből vidéki birtokaira szólította, ahol a gazdálkodó földesurak életét kellett élnie. A méltó szellemi környezet hiánya nagyon megviselte, valódi apátiába esett. Rosszul viselte azt is, hogy el kellett szakadnia legjobb barátjától, Szemere Páltól, aki ráadásul meg is nősült ekkoriban – és Kölcsey olyan, máig is zavarbaejtő, forró érzelmekről tanúskodó leveleket írt Szemerének, melyek ma is gondolkodóba ejtik az irodalomtörténészeket és számos találgatásra adnak okot a két férfi kapcsolatát illetően. Ám Kölcsey végül érettebben került ki ebből a sajátságos érzelmi viharból: a szentimentalizmusra oly jellemző kesergéseket egy sokkal magasztosabb téma váltotta fel költészetében: a nemzet, a haza és a haladás ügye. 

 

Nemzet, haza, haladás

1825-ben sor került az első reformországgyűlésre, a megyei politikai élet megélénkült és a társaságban korábban gátlásos költő hazafias lendülettel vetette magát a politikai vitákba, olyannyira, hogy Szatmár vármegye követének választották és az 1832-36 között tartott pozsonyi diétán (országgyűlésen) már a haladó, liberális nemesség legnagyobb hatású szónoka volt. Kossuth így írt később első találkozásukról: „Egy erős lélek töredékeny test láncai között. Tar agyát őszbe vegyült kevés haj lengte körül; színtelen arcán ezernyi átvirrasztott éjnek tikkadtsága ült; egyetlen szemében a nemzet múlt s jelen bánata tükrözött.” (Pesti Hírlap, 1842)

Kölcsey a jobbágyfelszabadítás elkötelezett híve volt, ám amikor 1835-ben Szatmár megyében a konzervatív nemesek szereztek többséget, olyan követutasítást küldtek ki Pozsonyba Kölcseynek, melyben meg kellett volna tagadnia a jobbágyfelszabadítás ügyét. Erre ő nem volt hajlandó, inkább lemondott a követségről. Távozásakor Kossuth az Országgyűlési Tudósítások-at gyászkeretben jelentette meg, az országgyűlés felfüggesztette a tanácskozást, az ifjúság pedig fáklyás felvonulást tartott Kölcsey búcsúztatására és a reformeszmék mellett kiállva: mindez jól megmutatja, milyen népszerű és megkerülhetetlen alakja lett rövid idő alatt a haladó, reformpárti, liberális értelmiségnek.

Egy évvel később, 1836-ban a bécsi kormány feloszlatta a pozsonyi diétát és leszámolt a hazafias, liberális ellenzékkel: Kossuthot bebörtönözték, Wesselényi Miklós bárót felségárulási perbe fogták. Wesselényi Kölcseyt kérte fel védőügyvédjének, aki elkötelezetten munkálkodott a báró felmentésén.

 

A bécsi kormány tette el láb alól? 

Mindenkit váratlanul ért, amikor 1838 nyarán, a per kellős közepén Kölcsey hirtelen meghalt. Unokahúga, Kölcsey Antónia naplója szerint 1838. augusztus 15-én elkapta őt egy zápor, amikor nyitott szekéren utazott, és ettől annyira meghűlt, hogy ágynak esett és augusztus 24-én meghalt. Obernyik Károly, a későbbi neves drámaíró akkoriban a Kölcsey-családdal élt Csekén, mint Kölcsey Kálmán nevelője, így írt a korabeli gyógykezelésről: „23-án eljövén Tamássy, minden lehetséges operatiót véghez vitt. Kölcseyre nadályokat ragasztott, hólyaghúzót tett gyomrára, nyakára, tormát lábára. Ez nap délig jobban is volt; de délután ismét, még pedig nagyon rosszul lett. Estvefelé pedig már eszmélet nélkül is beszélt.”

Másnap délelőtt, 1838. augusztus 24-én halt meg, 48 éves korában; a következő napon, augusztus 25-én pedig már el is temették. Ez a sietős temetés, a tény, hogy korábban Kölcsey nem betegeskedett, illetve, hogy a szabadelvű, hazafias ellenzék vezéralakja volt és épp a hasonlóan népszerű Wesselényit védte, gyanakvásra adott okot és hamar elindította a szóbeszédet: Kölcseyt a bécsi kormány tette el láb alól. A családi legenda szerint Kölcseyt megmérgezték, mégpedig Obernyik Károly adott volna át neki egy levelet, melyben nem volt semmi írás, ám a címzett kezében pillanatok alatt lilára változott, mire Kölcsey felkiáltott és elájult. Ez a legenda sokáig tartotta magát, még az 1875-ben kiadott Kölcsey-életrajzba is bekerült, de valóságtartalma sosem igazolódott. Amikor pesti barátai – már a temetés után egy héttel – értesültek haláláról, el sem akarták hinni. Wesselényi, amikor megkapta a hírt, állítólag tenyerébe temette az arcát és így sóhajtott fel: „Nem közénk való volt!”

Dávid Andrea
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter