• 2024. április 26., péntek

„Az alkalmasságom hívta elő a feladatokat”


2020.10.16

Kertész Zsuzsa, Kazinczy-díjas rádiós, egy letűnt szakma örök nagykövete: a mai generációnak ugyanis már el kell magyarázni, ki is volt a tévébemondó. Kívülről nézve nem nagy dolog két tévés műsorszám között megszólalni, elmondani, hogy mi következik. Azonban az egykori Magyar Televízió bemondóit arra tanították, hogy abban a néhány másodpercben legyen benne a szívük, a lelkük, akarjanak valami minőségit adni abban a nagyon kevés időben is. 


Kertész Zsuzsa Makk Károllyal


A tévébemondó deréktól fölfelé látszott, egy asztal mögött ült a stúdióban és ez a kép a lakásokban betöltötte a képernyőt. Azok a bizonyos másodpercek elegendőek voltak arra, hogy a bemondók ismerős jó barátokká váljanak az otthonokban, és hogy mára a legtöbbjük legendává válhasson néhány korábbi generáció számára. 


Emlékszem, nagyon régen mesélted, hogy amikor még kezdő voltál a tévében, egyszer szaladtál a székház felé, közben elhaladtál egy kis utcai árus mellett, megakadt a szemed a finomságokon. Az eladó mondta, vegyél és egyél valami kedvedre valót, te csak sóhajtottál jó lenne, de késésben vagyok. Ekkor az árus a kezedbe nyomott egy kiflit, te továbbszáguldottál. Később mesélték neked, hogy amikor legközelebb megláttak téged a tévében, az eladó kikiabált a feleségének a konyhába: Nézd, anyukám, a kiflis! Az akkori „kiflis lánynak” milyen elképzelései voltak, milyen vágyai, az a pálya, amelyet azóta bejártál, mennyire váltotta valóra, amit szerettél volna?

Már szólásmondás, hogy nekem csak szépet, üdvözítőt szabad gondolnom, mert valóra válik, amit óhajtok. Emlékszem egy karácsony előtti hangulatra. Máriaüveges vaskályhánkban lobogott a tűz, zöldesen világított a rádió macskaszeme, esteledett, és a Mágnás Miska volt műsoron.

Csak feküdtem az ágyon, és odakívántam magam a dobozba a többi kisember közé. Sok év telt el, mire rádióbemondói meghallgatást hirdettek, és én bekerülhettem álmodozásaim színhelyére.

hirdetés

Vagy egy másik emlék: már tizenéves voltam, a kalandozások korában, amikor elvetődtem a Szabadság térre. Vajon mi ez a gyönyörű épület? Felvilágosítottak, hogy a Magyar Televízió székháza. Tettem-vettem magamat, hátha kijön valaki, és meglátja bennem a kimagasló tehetséget, a magam 156 centiméterével. Ugyancsak eltelt legalább 15 év, amíg Bán György,  legendás hangú kollégám rám nem szólt, hogy érdemes lenne a hangom mellett a pofikámat is megmutatni. Az elnökség átkért a Rádiótól, de ez nem jelentette azt, hogy hűtlen lettem volna. A 40 éves évfordulómon a rádiós kollégákkal vigadtunk. Izgalmas és mozgalmas pályám volt, és vallom, hogy minden úgy jó, ahogy éppen történik. Az én életemben nem a feladatok találtak rám, hanem az alkalmasságom hívta elő a feladatokat.

Mégis mi az, amit biztosan másképpen csinálnál: elfogadnál vagy visszautasítanál, valamilyen felkérést, lehetőséget, vagy váltanál –e valamikor valamiben, ha visszamehetnénk az időben? Azt tudom, hogy mindig nagyon bátor voltál , ami a döntéseket illeti , meg határozott….

Sehova nem megyek. Se előre, se hátra. A jelen pillanatba beleteszem a múlt tapasztalatait, és a váltásokra, változásokra vonatkozó vágyaimat. Tervek kellenek, mert céltalan hajósnak nem kedvez a szél, de csak azt a szelet kell befogni, amitől eredményt remélünk. Néha a szélcsend is hasznos lehet! Mindmáig igyekszem a lehető legnagyobb odafigyeléssel, és jóakarattal közelíteni emberhez, témához, eseményhez, mert az eltervezettségnek csak ezen a szintjén vagyok hatékony. Aztán, a nagy Kertész-mondások közül az egyik – a majd, ha beleérünk a szituációba lép érvénybe. Vagyis az adott helyzetben a pillanat dönt, és az annak megfelelő cselekvés. Hozzáteszem: életünk minden pillanatában a lehető legjobban cselekszünk. Nyilván! Hiszen, ha tudnánk, hogyan van még jobban, akkor azt csinálnánk! Ezért fölösleges visszaszánkázni a múltba, bezzeg ha akkor azt így vagy úgy csináltuk volna – nem, inkább tessék tapasztalatként elraktározni a következtetéseket.

A Dallas sorozat főcímének hangalámondása, bár szakmailag nem túl nagy kihívás, de mégis az is hozzájárult a népszerűségedhez. Az ismertségedet biztosítja a mostani generációknak is, akik szeretik a retrót és most nézik a sorozatot. A sorozat korszakot teremtett, és egyben téged, a hangodat megőriza magyar nézőknek. Valóban semmiség egy főcím hangalámondás?

Ki meri azt állítani, hogy semmiség"? A tévében egy műsort felkonferálni, vagy egy filmsorozat főcímét elmondani szinte ugyanaz. Mindkettőnél azt kellett abban a röpke időben érzékeltetni, hogy mi vár a nézőre. Tragikus, vagy épp bohókás lesz-e történet, egy cseppbe  a tengert! Bizonyára sok olyan sorozatot ismételnek, aminek a főcímét én mondtam, hisz a szinkronrendezők szívesen választották a jól bevált és jól ismert bemondóhangokat, ugyancsak szinkronban a film mondanivalójával. Olyan sok rendezőnek vagyok hálás, hogy csúf dolog lenne nem mindegyiket felsorolni. Még az is megesett, hogy huncutul, apró szinkronszerepet is rám bíztak. Nem az a vágy fűtött, hogy az utókornak dolgozom. Arra inkább ott van a mese CD, azt tényleg a következő generációknak készítettem, hogy a kicsikkel még este is az ágyban lehessek, és altatgathassam őket. Bevallom, amire még mindig vágyom az az, hogy a hangomat adhassam pl. természetfilmekhez, tudományos  ismeretterjesztőkhöz. Kedvemre való feladat lenne.

Kertész Zsuzsa egy MUOSZ-rendezvényen

Amikor az ember mögött egy ilyen gazdag pálya áll, van mit lajstromozni: történeteket, tapasztalatokat, embereket, akik fontosak voltak. Vannak-e olyan nagy csalódások, emberekben, eseményekben, életfordulatokban, amelyek megedzettek,  amelyek nagy tanulságok voltak?

Hiba, csalódás, vétség, kudarc – ezek a szavak nekem azt jelzik, hogy valaminek nem az lett a végkimenetele, amit, és ahogyan elterveztem.  Cserés Miklós dr., aki a rádió kiváló rendezője, a bemondóknak beszédtanára is volt, egy ízben megbízott azzal, hogy készítsek interjúkat bemondókkal a prezentációról. Hosszú hónapokon át dolgoztam több órás beszélgetésekbe merülten, mire elkészült az anyag. Miklós csak nem akarta véleményezni. Egy idő után rákérdeztem, mit gondol róla, mire ő a szemétkosárra mutatott. Fájt! Nagyon fájt! Hogy ebben a szellemben folytassam:  „Nem szidott, nem is nézett énrám”, viszont  újraolvastam a dolgozatomat, és számomra is egyértelművé vált: silány munka. Még nem voltam elég érett rá. Ő pedig megmentett egy nagy bukástól, szégyentől azzal,  hogy nem továbbította az anyagomat a szaklapnak. Dicsérni is tudott, a következőképpen: egy beszédórán nagyon vártam, mit szól a produkciómhoz. Belépett a stúdióba, és meleg hangon csak annyit mondott: „Sajnos, ez jó volt!”. Mennybe mentem. Csak zárójelben jegyzem meg, inkább ő kezelte a magnót, még a technikus kollégát is elküldte, hogy az együttmunkálkodásunk csak kettőnk dolga  maradhasson. Kritika, bírálat soha nem hangzott el részéről, de a kérdéseivel kitermeltette belőlem a vélekedést. Azóta ez számomra az egyik, ha nem a legfontosabb követendő példa. 

És hogyan talált rád a pszichológia, mi vitt abba az irányba? A legendás nyugodtságod és türelmed összefügghet a pszichológia tanulmányozásával? Tényleg ilyen béke van benned, amilyen látszik, vagy neked is vannak küzdelmeid?

Orosz-pszichológia szakra jelentkeztem az egyetemre. Úgy véltem, hogy ezek állnak hozzám a legközelebb. A későbbiekben az orosz „sokat hozott a konyhára". A rádiós nyelvlecke sorozatokat, a tévés interjúkat, a moszkvai kiküldetéseket, a Farkas Bercivel való ismeretségemet, az „űrutazásomat", azaz a műsort, amivel elkísérhettem őket az űrbe. A pszichológia, az egymás felé fordulás, a másik megértése, elfogadása nélkül pedig nincs élet, nincs párkapcsolat, nincs tanítás, és tanulás. Márpedig azoknál a fiataloknál, akikkel most foglalkozom, azoknál is érzem ezeknek a jelentőségét. Két satupofa között vannak, mert az én korosztályombélieket már meghaladták, a jövő nemzedékét még nem tudhatják magukénak, jó lenne ráébredni, hogy a mában hogyan tudnak hatni, miként kell bánni az emberekkel. Ehhez mindenek előtt a beszéd, a kommunikációs technikák ismerete segítheti hozzá őket. Vergődnek. Igyekszem segíteni. Időnként tépelődöm. Nekem a másik ember feladat. Ha együtt picsogunk noha gyakran lenne rá okunk , az nem hoz megoldást. Ahogy egykor tanultam: két lábon kell állnunk. Az egyik a valóságban, a másik azon az úton, amin az alanyunk jár, különben hogy is tudnánk vezetni, illetve ráérezni, mi lehet számára  az elfogadható megoldás. És igen, nekem is vannak gondjaim. Ordítani is tudok. Csak úgy bele a nagyvilágba. De az időnként jól jön. Nekem is jár!

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Létay Dóra: Szeretném behívni a nagy lehetőséget Gyógyhír Magazin

Kubik Anna: Advent a Hargitán Gyógyhír Magazin

Brüll Zsófia: Egy mese mindfelett Gyógyhír Magazin

Gegely Róbert: „Unalmas pasi vagyok, nincs káros szenvedélyem” Gyógyhír Magazin

Juhász Anna: Egy varázslat részese voltam Gyógyhír Magazin

Garami Gábor: Almafüggő vagyok és 30 éve agglegény Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter