• 2024. április 24., szerda

Depresszió és hipochondria – Pilinszky János


2020.10.26

Pilinszky János (1921 – 1981) nem volt termékeny költő, nem hagyott hátra hatalmas életművet, a 20. század második felének magyar irodalmában versei mégis megkerülhetetlenek. „Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap szárnyaival, hanem hogy íveljen.” – fogalmazott egyszer nagyon találóan, önvallomásnak is beillő és azóta is gyakorta idézett mondatával. Költői világa zárt és gyakran misztikus, öntörvényű, személyes, nagyon szubjektív és individuális; egyszóval nem könnyű Pilinszkyt olvasni. Mégis érdemes, mert egy kivételesen intelligens és érzékeny ember legbensőbb, önmagával folytatott, kínzóan őszinte dialógusaiba tekinthetünk be líráján keresztül.


Fotó: Fortepan/Hunyady József


Pilinszky gyermekkora nem volt felhőtlen: érthető módon nem volt jó a viszonya nagyon szigorú, katonatiszt édesapjával, aki őt gyakran és erősen verte. „Apám civilben is első világháborús katonatisztnek tűnt (…) egy tömbből faragták, ami egyszerre magyarázza jóságát és időről-időre kirobbanó brutalitását. (…) Engem tiszta erőből, válogatás nélkül ütött. Ökléről azóta is sokszor álmodom, úgy is, ahogy összetört, és úgy is, ahogy ügyetlenül megnyílva igyekezett összerakni egyetlen darabbá, olyanná, amilyenné én akkor már réges-rég nem tudtam összeállni.” Az apa viszonylag hamar, a költő 16 éves korában hunyt el szívinfarktusban, így Pilinszky megmenekült a további verésektől.

A család életében innentől kezdve – de némileg már ezt megelőzően, az apa életében is – fontos szerepet játszott Pilinszky anyjának három férjezetlen és gyermektelen lánytestvére. Pilinszky anyja, Baitz Veronika és testvérei, Erzsébet (Tete), Borbála (Bébi) és Mária nagyon összetartóak voltak, mivel egészen fiatalon árvaságra jutottak és csak egymásra számíthattak.

Egész életükben nagyon szoros volt a négy nővér viszonya, mindenben támogatták egymást. A kis Jánost és két évvel idősebb, Veronika nevű nővérét együttesen nevelték. Ez a nővér, Veronika szintén erős, uralkodó egyéniség volt, ahogy a nagynénik közül Erzsébet és Mária is, így Pilinszky végül is karakteres, öntudatos és erős akaratú nők között nőtt fel.

Legszorosabb viszonya a Bébi becenevű nagynénjével volt, aki a családi történetek szerint egy gyerekkori baleset miatt kissé együgyű, de nagyon szeretetreméltó teremtés volt. Bébi sosem tanult meg írni-olvasni és egész életét otthon, a szűkebb családban élte le, gondoskodott testvére két gyermekéről és a háztartást vezette. Az amúgy is erős női vonalhoz újabb adalék, hogy Tete nagynéni, tehát Baitz Erzsébet volt a szervita rend magyarországi női ágának rendfőnöknője és ebben a minőségében egy leányok számára létesített egyházi javító-nevelő intézet vezetője is.

hirdetés

Fortepan/Hunyady József

A javítóban kiskorú prostituáltak és egyéb, a társadalom peremére sodródott, deklasszált kamaszlányok éltek, „fiatal és gyönyörű börtöntöltelékek” – ahogy Pilinszky később nevezte őket. Ők voltak első játszótársai és szerelmei.

Egy sajátságos gyerekkori emléket írt le már felnőttként, a Vázlat című versében (egyébként ezt az esetet a Micsicsák nevű kamaszlánnyal sokszor elmesélte társaságban is): „… nekem viszont van egy-két oly emlékem / hogy pontosan tudom a különbséget / a természetes testmeleg / és a szerelem melege között. / Pedig én csak öt éves voltam, / s a lány tizenhat. / A legcsodásabb az, hogy két meleg / tudhat egymásról; mai szóval, / milliárd közlés lehetséges / két test között, / anélkül, hogy találkoznának. / Micsicsák rabruhát viselt, / én habos gallért és bársonyruhácskát. / Ő elpusztult, én pusztulok.” (Vázlat, 1975)

A sokat tapasztalt, rabruhás fegyenclányok, valamint a szigorú és vallásos nagynénik mellett tetejébe még a nővére is igen határozott egyéniség volt: „Nővérem egy sellő szépségével uralkodott felettem, miközben én az alávetettség nyugalmával végül is oly zavartalanul növekedtem fel védnöksége alatt, akár egy üvegházi növény, amely különben elpusztulna.”

 

Túlérzékeny, kissé nőies férfi lett

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy Pilinszky felnőttként túlérzékeny, kissé nőies (de legalábbis erőteljes nőies gesztusokkal és hanghordozással kommunikáló) férfi lett. Tizenéves korában hosszú éveken keresztül szerelmes volt egy férfiba, mindennemű testi kapcsolat nélkül. Máskor is felsejlik verseiben a fiúk, férfiak iránti érdeklődés: „Ismertem egy fiút. Szürke volt, / mint a tészta. Teste, mozgása mégis / száraz, ideges. Ma sem tudom, hogyan. / Csupán titkának természetét sejtem. / Ma már gyanítom, ez az egyetlen rossz. / Lehetek gyilkos, homoszexuális (…)” (Kenyér, 1974). 

Czeizel Endre sokat foglalkozott Pilinszky lelkialkatának elemzésével, és ő látens homoszexualitásával magyarázta későbbi depresszióját és pszichoszomatikus tüneteit. Való igaz, Pilinszky mély, őszinte katolikus hitével nehezen lett volna összeegyeztethető a homoszexualitás és az is igaz, hogy verseiben gyakran tetten érhető az önvád, az állandó bűntudat. Másfelől viszont több női kapcsolatáról tudunk, melyet mind ő, mind az érintettek és a költő barátai is szerelemként írtak le. Kétszer meg is nősült – igaz, első házassága csak néhány hónapig tartott, második pedig csak alig egy évig; ennek a költő hirtelen halála vetett véget, de az ismerősök szerint harmonikus kapcsolat volt. Mégis, azt kell feltételeznünk, hogy Pilinszky gyermekkori pszichoszexuális fejlődését erősen befolyásolhatta az az intenzív női közeg, amelyben nevelkedett.

Fortepan/Hunyady József

Rabja volt az alkoholnak és a nikotinnak

Mint számos kortársa, ő is rabja volt az alkoholnak és a nikotinnak. 18 éves korától kezdve – saját elmondása szerint – napi 30 cigarettát szívott. Fényképein Pilinszkynek szinte kötelező attribútuma a cigaretta, kevés olyan fotó maradt fenn róla, amin nem füstöl.

Párizsi barátja, Wiener Pál mesélte el az alábbi tragikomikus történetet: „Egyszer el kellett mennem itthonról három napra, János itt maradt egyedül egy olyan futónövénnyel, amely Goethétől származott le. Német generációk egymástól örökölték. Nekem volt ebből egy darabom, ami teljesen beborította a falat, körben, nem magasan, csak egy rövid sávon.  Mire visszajöttem, az egész növény kiszáradt, mert János annyit füstölt, hogy a növény nem bírta.”

Ugyanígy az alkohol is jó barátja volt, egyszer még szanatóriumba is került a túlzott alkoholfogyasztás miatt, ahol viszont megvonásos tünetei nem voltak, tehát nem volt alkoholbeteg, „csak” iszákos, amit azonban családja és barátai megértően kezeltek. Az önpusztító életmód hamarosan álmatlansággal párosult, amit a költő altatókkal remélt orvosolni, az altatók okozta nappali kábultságot pedig sok-sok feketekávéval (gyakorta egy kis cseresznyepálinkával felütve).

Pilinszky meglehetősen egészségtelen életmódot folytatott és ehhez járult még, hogy hipochonder is volt, leveleiben és önvallomásaiban minduntalan bizonytalan eredetű fájdalmakról és általánosságban „betegségről” panaszkodik.  Hipochondriájával magyarázható, hogy 1974-es első szívinfarktusát csak későn ismerték fel, mert eleinte saját orvosa sem adott hitelt a panaszainak.

Ettől eltekintve azonban nem volt semmi egyéb baja egészen 1975-ig, amikor Veronika nővére öngyilkos lett és a költő talált rá a holttestre. Nővére halála annyira megrázta, hogy komoly depresszióba esett, és soha többé nem írt verset. Érdemes megjegyezni, hogy a depresszió nem volt szokatlan a családjában: apai nagyapja, édesanyja, sőt a nővére is depressziós volt (ez vezetett öngyilkosságához). 

Egy hosszabb depressziós periódus után azonban élete rendeződni látszott: 1980-ban ismét megnősült (egy francia zeneművészt, Ingrid Ficheux-t vette el). Tele volt tervekkel: önéletrajzi regényén dolgozott, filmet akart rendezni, sőt, Kocsis Zoltánnal közösen operát akart szerezni. Mindenki számára váratlanul, 1981 tavaszán ízületi bántalmakkal kórházba került, ahol megállapították, hogy ismét infarktust kapott. Május 27-én, az esti vizit alkalmával épp a vizitelő orvossal tréfálkozott, amikor hirtelen felnevetett és meghalt. Pár hónap híján 60 éves volt.

Dávid Andrea
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter