• 2021. január 17., vasárnap

Tiszta kézzel


2020.11.05

A hétköznapok során számos mikroorganizmussal találkozunk. Vannak köztük ártalmatlanok, és olyanok is, amelyek súlyos megbetegedéseket okozhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint megfelelő kézhigiéniával a fertőzések 80 százalékát megelőzhetnénk.AWHO szakértői azt is hozzáteszik, hogy a kézmosás jelentőségét laikusok és egészségügyi szakemberek egyaránt lebecsülik. Pedig az olyan kórokozók, mint a májgyulladást okozó hepatitis vírusok, az influenza és más légúti betegségek vírusai, a rotavírus, az enterovírus vagy a szalmonella baktérium megtapadnak a mindennapi használati tárgyakon. Ott lapulhatnak a bevásárlókosár fogantyúján, a pénzen, a bankkártyán, a kilincsen, a csengő és a felvonó nyomógombján, a csaptelepen, a számítógép klaviatúráján és az egéren is. Ennek ellenére sokan vannak, akik rosszul vagy egyáltalán nem mosnak kezet még vécéhasználat után sem, pedig ilyenkor kétszer annyi kórokozó lehet a kézen, mint előtte. Talán nem gondolnánk, de 1 gramm emberi ürülék 10 millió vírust és egymillió baktériumot tartalmazhat. 

hirdetés

Így (nem) mosunk kezet
Egy nemrégiben közzétett jelentés riasztó képet fest általános kézmosási szokásainkról. Eszerint étkezés előtt csupán az emberek 39 százaléka mos kezet; a férfiak 15, a nők 7 százaléka pedig egyáltalán nem szokott kezet mosni. A férfiak fele, a nők 78 százaléka használ szappant a kézmosáshoz. Vécéhasználat után átlagosan 6 másodpercet fordítunk kézhigiéniára, pedig a WHO ajánlása szerint a baktériumok és vírusok elpusztításához 30 másodperces meleg vizes, szappanos kézmosás szükséges. Ennek ismeretében nem meglepő, mégis ijesztő adat, hogy például a bankjegyek 14 százaléka, a bankkártyák 10 százaléka emberi ürülékkel szennyezett. 

Általában elég a víz és a szappan
A szappan és a langyos, folyó víz segítségével számtalan betegséget megelőzhetünk. Mossunk kezet alaposan hazaérkezéskor, ételkészítéskor (főzés előtt és nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok érintését követően), étkezés és gyermekek etetése előtt, a csecsemők pelenkacseréje után, tüsszentéskor, orrfújáskor, köhögéskor, sebkezelés előtt és után, kontaktlencse kivétele és berakása előtt, beteg ismerősök látogatását vagy tárgyaik megérintését követően, illetve ha állatot simogattunk, vagy levittük a szemetet. Ha körmünk nincs egyenlő magasságban ujjbegyünkkel, akkor használjunk körömkefét is, így biztosak lehetünk benne, hogy alaposan eltávolítjuk az esetleges kórokozókat. A helyes kézmosás része a szárítás is, amihez tiszta, száraz törülközőt vagy papírtörlőt használjunk.

Amikor többre van szükség 
Egészségügyi intézményben tett látogatás után, kórházból való hazatérést követően, betegápoláskor, vagy ha nem áll rendelkezésünkre szappan és víz, érdemes kézfertőtlenítőt bevetni a lehetséges kórokozók elpusztításához. Járványok idején – mint most is – a kézhigiénia különleges aktualitást kap. Ha valaki a saját kezébe tüsszentett, utána megfogta a kapaszkodót, a kilincset, amire mi is rámarkolunk, majd egy önkéntelen mozdulattal a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz nyúlunk, a vírus máris „kapun” belül kerülhet. Ezért nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás és a helyes kézfertőtlenítés. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Megjelent Mentes Anyu szakácskönyve Gyógyhír Magazin

Karácsony túlevés nélkül! Gyógyhír Magazin

Hobbi és egészség Gyógyhír Magazin

Szorult helyzetben Gyógyhír Magazin

Tisztább levegőt! Gyógyhír Magazin

Zöldségek – másképp Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények