• 2024. április 20., szombat

Ezt kell tudni a COVID-19 tesztekről


2020.11.18

A COVID-teszt életünk részévé vált: az is naponta hall róla, akin még nem végezték el. De mit is kell tudni róla valójában? Hányféle teszt létezik, melyik mit mutat ki, melyek az előnyeik illetve a hátrányaik? Összeállításunk a Synlab cikke alapján készült.


Fotó: unsplash.com


A SARS-CoV-2 a koronavírusok családjába tartozó vírus, mely súlyos, akut légzőszervi szindróma képében jelentkező betegséget okoz. Elsősorban cseppfertőzéssel, köhögés vagy tüsszentés útján terjed akkor, ha a kontaktusba kerülünk a fertőzött betegekkel. A fertőzés lappangási ideje átlagosan három-hét nap (maximum 14 nap).

Tünetei elsősorban: láz, köhögés, légzési nehezítettség és fáradtság. A legtöbb betegnél a fertőzés enyhe lázas betegség formájában nyilvánul meg, azonban – elsősorban idős vagy krónikus betegségben szenvedőknél – súlyos, akut légzési distressz szindróma (ARDS) is kialakulhat. A betegség az esetek egy részében halállal végződik, korcsoportos bontás alapján a mortalitási valószínűség 0,2-14,8% között alakul a 10-80+ éves korosztályban.

hirdetés

A COVID-tesztek típusai

PCR-teszt

A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására, mivel annak örökítőanyagát (RNS) mutatja ki a vizsgált mintából. Kritikus jelentőségű a COVID-19 kezdeti megelőzésében a pandémiás terjedés szempontjából. Felső légúti minta (orrból és garatból történő mintavétellel) küldhető vizsgálatra. Az eredményt a vizsgálatot végző laboratóriumba érkezéstől számítva 24-48 órán belül kaphatjuk meg.

Mik az előnyei?
• A vírus légúti jelenlétének igazolására a legjobb, gold standardnak tekinthető módszer.
• Kiváló érzékenység és magas specificitás jellemzi.
• A fertőzőképesség legjobb vizsgálati módszere.

Mik a korlátai?
• Hosszadalmasabb mintavételi folyamat és várakozási idő az eredményre.
• A mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, kellően képzett és gyakorlott személy végezheti védőfelszerelésben.
• A nem megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet.
• A vizsgálat kivitelezése és értékelése magas szaktudást igényel, csak speciális felszereltségű molekuláris diagnosztikai laboratóriumban végezhető el.
• A folyamat számos, egymásra épülő lépésből áll, melyek mindegyike több órát is igénybe vehet, ezért hosszabb idő szükséges a lelet elkészüléséig.

A PCR a legdrágább teszt a COVID-19 diagnosztikai lehetőségek között. Egyéni páciensek vagy kisebb közösségek vizsgálata esetén mindenképpen ez javasolt, nagyobb közösségek tesztelésénél más kivizsgálási algoritmus is alkalmazható lehet.

Rapid antigén teszt

Magas specificitású, a PCR-hez képest alacsonyabb érzékenységű, de olcsó vizsgálati módszer. A vírust közepes vagy magas mennyiségben ürítő páciensek légúti mintáinak elemzése során a vírus S-proteinjét mutatja ki. Abban az esetben ideális, ha nagy valószínűséggel COVID-19-el fertőzött a beteg, és ezt szeretnénk kimutatni. Alacsonyabb érzékenysége miatt a negatív eredmény nem zárja ki az éppen aktuális fertőzés fennállását, így ezt meg kell erősíteni az RT-PCR vizsgálattal. A mintavétel módja ugyanaz, mint a PCR-tesztnél, azaz orrból és/vagy garatból történik. Az eredmény a vizsgálatot végző laboratóriumba érkezéstől számítva akár 15 perc alatt is elkészülhet.

Mik a vizsgálat előnyei?
• A vírus légúti jelenlétének igazolására szolgáló, kiváló specificitású (fluoreszcens detektálási módszeren alapuló) gyors metodika.
• Támogatja a gyors döntéshozatalt olyan helyzetekben, ahol a fertőzöttek mielőbbi elkülönítése szükséges.
• A gyorsteszt leolvasását speciális leolvasó eszköz (fluoreszcens reader) segíti, így azt nem kell szemmel értékelni.
• A teszt elvégzéséhez és értékeléséhez professzionális laboratóriumi személyzetre és háttérre van ugyan szükség, mégsem szükséges speciális molekuláris diagnosztikai laboratóriumban kivitelezni a vizsgálatot, kórházi laborokban is elvégezhető, ahol gyors döntésekre van szükség a betegek benntartásáról.

Mik a vizsgálat korlátai?
• A mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, kellően képzett és gyakorlott személy végezheti védőfelszerelésben.
• A nem megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet.
• Mivel érzékenysége alacsonyabb a PCR-nél, elsődlegesen olyan esetben használható, ahol magas a betegség előfordulási gyakorisága, tehát a pozitív eredmények száma várhatóan magas lesz.
• Ha túl korán, a betegség kezdeti fázisában történik a mintavétel, születhet negatív eredmény, mivel az RNS-hez képest a vírusfehérjék később válnak kimutathatóvá a légutakban.
• Kizárólag kvalitatív tesztelésre alkalmas, mennyiségeket nem mutat, az eredmény így csak pozitív vagy negatív minősítésű lehet.

hirdetés

Szerológiai vizsgálatok

A szerológiai tesztek a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki vérmintából. Az antitest kimutatási metodikák a szervezet válaszreakciójáról adnak képet, így a vizsgálatok információtartalma különbözik a direkt víruskimutatási eljárásokétól.
Míg a PCR és az antigén teszt a vírus jelenlétét igazolhatja, addig a szerológiai tesztek azt vizsgálják, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, elkezdődött-e már egy arra specifikus válaszreakció. Akut fertőzés kimutatására a szerológiai tesztek önmagukban nem alkalmasak, de segítséget nyújtanak a betegség teljes diagnosztikájában, kiegészíthetik a közvetlen kórokozó-kimutatási módszereket, komplexebbé téve azok eredményének értékelését. Segíthetnek a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett személyek felderítésében.

Rapid antitest tesztek

Ezek a tesztek a vérben található COVID-19 specifikus ellenanyagok (IgM és IgG) gyors, „ágy melletti” kimutatására szolgálnak. Számos ilyen teszt került forgalomba hazánkban is, azonban nem mindegy, hogy az adott tesztről milyen gyártói bevizsgálási adatok állnak rendelkezésre, milyen a tesztek teljesítőképessége (érzékenysége, specificitása, reprodukálhatósága) és azokat mennyire tudja igazolni professzionális laboratórium a gyakorlatban. A vizsgálatot a natív vérminta savójából végzik. Az eredmény a a vizsgálatot végző laboratóriumba érkezéstől számítva akár 15 perc alatt megvan. 

Mik a vizsgálat előnyei?
• Gyorsan elvégezhető, akár ágy mellett is.
• A legkedvezőbb árú teszteknek
• Az eredmények leolvasásához nem szükséges külön eszköz, a tesztkazetta szemmel is   értékelhető.

Mik a vizsgálat korlátai?
• Pontatlanabb az automatizált antitest tesztekhez képest, hiszen a gyorstesztekre jellemző módon, a fals eredmények nagyobb számban fordulhatnak elő.
. A leolvasási idő be nem tartása hibás eredményhez vezethet.
• Lokális felhasználás és az ujjbegyből történő vérvétel esetén nem végezhető nagy tömegben.
• A vizsgálat érzékenysége és volumene növelhető, ha nem ujjbegyből történik a mintavétel, hanem vénás vérből, professzionális laboratóriumi környezetben.
• Csak kvalitatív eredményt ad, így az ellenanyagválasz időbeli változásának megítélésre kevésbé alkalmas.
• Az eredmény álnegatív lehet, ha a betegség korai fázisában történik a mintavétel.
• Más vírusok hasonló fehérjéi ellen termelődött antitestek keresztreakciót okozhatnak, ami álpozitív eredményhez vezethet. (A specificitást befolyásolja, hogy a vírus melyik antigénje ellen termelődött antitestet vizsgálja a teszt és az mennyire specifikus a SARS-CoV-2 vírusra.)
• Nem tudni, hogy a vizsgált IgG antitest tartós védelmet nyújt-e a páciens számára a további SARS-CoV-2 fertőzésekkel szemben, vagy sem.
• Az eredmények értékelését megnehezíti, hogy az akut immunválaszra jellemző IgM akár tartósan is jelen lehet a vérben, annak ellenére, hogy a vírus esetleg már nem kimutatható a légutakban, és ez téves következtetésekhez vezethet (akutnak minősítik a fertőzést).

Automatizált antitest (ELISA és egyéb immunoassay-alapú) tesztek

Ezek a tesztek a SARS-CoV-2 elleni IgG vagy IgA/IgM immunoglobulin osztályú humán antitestek kimutatását jelentik nagy teljesítményű automatákon és kiegészítik a közvetlen kórokozó kimutatási módszereket. Ezenkívül epidemiológiai adatok gyűjtésére is felhasználhatók.Az antitest kimutatási eredmények helyes értékeléséhez(hasonlóan más fertőzéses betegségekhez) két betegmintát szükséges megvizsgálni ahhoz, hogy a szerológiai státusz megítélhető legyen, egyet az akut fázisból, ami a betegség 1. hete, a másikat pedig 2–4 héttel később.A vizsgálat itt is vérsavóból készül, az eredmény a laboratóriumba érkezéstől számított néhány órán belül megvan. 

Mik a vizsgálat előnyei?
• Automatizálható, így nagy tömegű szűrésre is alkalmas.
• Kevesebb az álpozitív vagy álnegatív eredmény, mivel érzékenysége és specificitása sokkal jobb, mint a rapid antitest teszteké.
• A jobb minőségű tesztek a vírus S1 proteinje ellen termelődött antitestet mutatják ki, ami magasabb specificitást tesz lehetővé.
• Ellenőrzött minőségű, bevizsgált, megbízható tesztek.

A koronavírus-járvány kitörését követően a diagnosztikai piac számos neves szereplője kezdett el automatizált SARS-CoV-2 szerológiai tesztet fejleszteni.

Mik a vizsgálat korlátai?
• Egyes tesztek csak kvalitatív eredményt adnak, így az ellenanyag-válasz időbeli változásának megítélésre kevésbé alkalmasak.
• Az eredmény álnegatív lehet, ha a betegség korai fázisában történik a mintavétel, ugyanakkor a szenzitivitás növelhető, ha a betegség későbbi szakaszában történő mintavétel esetén többféle antitest (pl.: IgA/IgM és IgG) együttes vizsgálata történik meg.
• Álpozitív eredmény születhet a vírus más antigénje ellen termelődött antitest kimutatása esetén (más vírusok, pl.: SARS-CoV-1) hasonló fehérjéi ellen termelődött antitestek keresztreakciót okozhatnak. 

A szerológiai vizsgálatok egyike sem alkalmas önmagában az akut fertőzés bizonyítására. Egyetlen vérmintából egyik antitestvizsgálati módszer sem tudja bizonyítani vagy kizárni az esetleges fertőződést. A savópár vizsgálat (két betegminta a betegség két fázisában) lehet alkalmas a szerológiai státusz tisztázására, de ez víruskimutatás nélkül nem zárhatja ki az éppen aktuális fertőzőképességet. Az RT-PCR vizsgálat és az antitest szűrés együttes alkalmazása nagyobb biztonságot ad a fertőzöttek felismerésében és elkülönítésében.

A téma bővebb kifejtését a Synlab oldalán találja meg, IDE kattintva. 

hirdetés


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Bosch×Richter közös kutatás Gyógyhír Magazin

Szavazzon a Kedvenc Patikámra! Gyógyhír Magazin

Hogyan szokjunk le a dohányzásról 21 nap alatt? Gyógyhír Magazin

Tavaly volt a legmagasabb az eutanázia Gyógyhír Magazin

Lábszárfekély kezelésére vezetnek be sejtterápiás eljárást Gyógyhír Magazin

Generációs kapcsolatot a dohányzás és a testzsír között Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter