

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, egészséges ropogós zabkeksz Nemes Dóra, azaz Mentes Anyu szakácskönyvéből. A méz elhagyásával hozzáadott cukortól is mentes lesz a sütemény.
Hozzávalók (10 nagyobb kekszhez):
10 dkg gluténmentes zabpehely
7,5 dkg gluténmentes univerzális lisztkeverék
csipet só
16 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (nálunk 4 dkg „negyedannyi” édesítőszer)
1 kiskanál őrölt fahéj
1 teáskanál gluténmentes sütőpor
10 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál cukrozatlan növényi tejhelyettesítő ital (pl. mandulaital)
1 evőkanál méz (elhagyható)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztához egy tálban keverjük össze a zabpelyhet a liszttel, a sóval, az édesítővel, a fahéjjal, a sütőporral. Ezután lassan, óvatosan olvasszuk fel a vajat a mézzel (ha használunk), adjuk hozzá a vaníliakivonatot, keverjük a lisztes keverékhez, végül adjuk hozzá a növényii talt. Keverjük össze alaposan.
Tegyünk a tésztából diónyi gombócokat a sütőpapírra, egymástól legalább 5 centiméter távolságra. Picit lapogassuk meg mindegyiket, majd süssük saranybarnára. Kb. 10-12 perc alatt kész.