Ez a recept bizonyíték arra, hogy a mentes ételek is lehetnek izgalmasak és finomak. Önmagában is isteni, de mártogatóst vagy sajtmártást is adhatunk mellé. Nemes Dóra, azaz Mentes Anyu szakácskönyvéből választottuk ki.
Hozzávalók (8 darabhoz):
A tésztához
1 kg burgonya
80 g barnarizs-liszt
40 g tápiókakeményítő
só, bors, szerecsendió
A töltelékhez:
2-3 közepes fej gomba
fél cukkini (kockára vágva)
fél kaliforniai paprika (kockára vágva)
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
só, bors, bazsalikom, oregánó, pirospaprika, őrölt kömény
A sütéshez: kókuszolaj
Elkészítés:
Főzzük meg a meghámozott, aprókockákra vágott burgonyát. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és burgonyanyomóval törjük össze, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt, majd keverjük jól össze.
A töltelékhez vágjuk fel a zöldségeket. Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajon pároljuk meg (3-4 perc alatt), és adjuk hozzá a gombát, a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és a cukkinit. Fűszerezzük és néhány percig rázogatva süssük a serpenyőben.
A tésztát osszuk nyolc egyenlő részre, és formázzunk belőle golyókat. Csináljunk egy kisebb üreget mindegyik közepébe és tegyünk bele fél evőkanál zöldséges tölteléket. A tetejüket óvatosan fedjük le egy kicsi tésztával.
Forrósítsunk fel néhány evőkanál olajat egy serpenyőben, és közepes lángon süssük meg mindkét oldalát aranybarnára. A kívül ropogós, belül omlós töltött krumplispogácsákat 190 fokra előmelegített sütőben (kb. 20 perc sütéssel) is elkészíthetjük.
A Mentes Anyu szakácskönyve című kiadvány EZEN a linken vásárolható meg.