• 2021. április 17., szombat

Covid-öntesztek a patikákban


2021.03.01

„Szerintem én már átestem a koronavírus-fertőzésen, de nem tudom biztosan… semmi kedvem elmenni emiatt egy magánlaborba, hogyan tudnám egyszerűbben megoldani?” – fordult hozzám pár napja az egyik barátnőm, akinek mivel tanárnő – valóban nem mindegy, hogy rendelkezik-e pontos információval saját egészségi állapotáról. Azt javasoltam neki, menjen el a legközelebbi gyógyszertárba, mert, míg a tavalyi évben nem árusíthattak covid-öntesztet a patikák, idén már erre is van lehetőségük. Ha ott megveszi az egészségügyi szakszemélyzet nélkül, otthoni körülmények között is egyszerűen használható öntesztet, akkor perceken belül tudni fogja, termelt-e már a szervezete „vírusölő” antitesteket. 2020-ban mindenki életét átírta a koronavírus járvány, aminek a vége most, 2021 márciusában sem látható pontosan. Szerencsére jelenleg már rendelkezésre állnak a védőoltások, és Magyarországon is lendületesen zajlik a társadalom egyre szélesebb körének átoltása a koronavírus elleni vakcinákkal. Ezek - a vírushoz hasonlóan - antitestek létrehozására késztetik a szervezetünket, amelyek segítenek legyőzni a betegséget. Vagyis az antitestek két esetben alakulnak ki szervezetünkben: akkor, ha átestünk a koronavírus-fertőzésen, illetve ha megkaptuk az oltást. Nagy kérdés, mennyi ideig maradnak meg a kellő mennyiségben ezek az antitestek, hiszen ez egyénileg is változik, és a különböző vakcinák is eltérő ideig nyújthatnak védettséget – sajnos jelenleg még nem is tudjuk pontosan, hogy melyik meddig.

hirdetés

Egészen a közelmúltig csak a magánlaborokban lehetett elvégezni az úgynevezett antitest-tesztet, de az utóbbi időben megjelentek a gyógyszertárban vagy online szakáruházakban megvásárolható, kifejezetten otthoni tesztelésre szánt verziók is. Ezek közül ajánljuk az olvasók figyelmébe a svájci gyártmányú és minőségű  Lomina öntesztet. A teszt részletes, magyar nyelvű kezelési útmutatóval van ellátva, használata rendkívül egyszerű, és az eredmény is megvan néhány percen belül. 

Tudni érdemes, hogy a Kormány döntött a „védettséget igazoló okmány” bevezetéséről, mely megszerezhető úgy is, ha valaki hitelesített laborban, vérvizsgálattal igazolja az antitestek jelenlétét szervezetében. (Az ilyen módon megszerzett igazoló okmány érvényessége 4 hónap.) Az otthoni önteszt eredménye alapján viszont eldönthető, hogy érdemes-e vállalni a drága laborvizsgálat költségeit.

Az öntesztről bővebb információkat ide kattintva kaphat!

A Lomina önteszt 
magyarországi forgalmazója 
a Patika Pack Kft.
www.patikapack.hu 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ez legyen a házi patikában: pulzoximéter Gyógyhír Magazin

Függőség vagy napi rutin? Gondoljuk újra rossz szokásainkat! Gyógyhír Magazin

Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok Gyógyhír Magazin

Természeti csoda, ahol test és lélek megújul! Gyógyhír Magazin

100 éve született a legendás kutató, id. dr. Béres József Gyógyhír Magazin

Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz