• 2024. április 19., péntek

Kazinczy Ferenc és a koleralázadás


2021.03.01

Kazinczy Ferenc (1759 – 1831) 72 éves volt, amikor hosszú és viszontagságos életének, sikeres és elismerésre méltó életművének végére pontot tett az 1831-es kolerajárvány. Kazinczy ekkor már évtizedek óta a magyar irodalmi élet vezéralakja volt, és bár az utolsó években helyét fokozatosan átvették a romantikus fiatalok (Kisfaludy Károly, majd Vörösmarty és köre), de az idős mester tekintélyét és befolyását senki nem vonta kétségbe, személyét tisztelet és elismerés övezte. 


Kazinczy Ferenc szobra a Beleznay-kúria előtt / Wikipedia


Családi élete is irigylésre méltóan harmonikus volt: bár szerény anyagi körülmények között, de boldogan és elégedetten élt zempléni birtokán, Széphalmon népes családja körében. Kiterjedt levelezéséből tudható, hogy – az anyagi gondok ellenére – kapcsolata feleségével, Török Sophie-val és hét gyermekével kifejezetten boldog és szeretetteli volt, sok örömet adott az idős írónak. Alkotóereje teljében volt még, amikor a kolera elragadta. Utolsó leveleiből hiteles képet kaphatunk a járványról és a nyomában járó lázadásról is.

hirdetés

Ötven százalékos mortalitással pusztított a kolera

A kolera – vagy ahogy akkor hívták: ragadványos epekórság, epemirigy, görcsmirigy, napkeleti hányszékelés – Bengáliából indult el 1817-ben, és 1830-ban érte el a Habsburg Birodalmat. Minden valószínűség szerint az 1830-as lengyel felkelést leverő orosz katonaság tatár és más közép-ázsiai egységei hurcolták be a kórt Galíciába, onnan pedig a tiszai sószállítók hamar továbbvitték a folyó mentén az Alföldre.

1830 decemberében a császári hatóságok katonai kordont állítottak fel Galícia és a Magyar Királyság határán, ami egy ideig megfékezte a járvány továbbterjedését, ám a kordont túl hamar, márciusban feloldották, ami utóbb végzetesnek bizonyult.

A járvány betört Magyarországra és a kordon 1831 májusában történő visszaállítása már nem segített, inkább rontott a helyzeten, mivel az emberek és főleg az élelmiszerek szabad mozgását akadályozva erős ellenérzéseket szült, és végül is megágyazott a lázadásnak. 1831 nyarára a kolera az egész országra átterjedt és 50%-os mortalitással pusztított. Mintegy 465 ezer megbetegedést számláltak, ebből 250 ezer halállal végződött.

 

Az északkeleti megyékben nagyon rossz volt a helyzet 

Kazinczy Ferenc / Wikipedia

A járvány különösen erős volt Kazinczy szűkebb pátriájában, az északkeleti megyékben (Zemplén, Szepes, Sáros, Abaúj), így ő folyamatosan tájékoztathatta ismerőseit, barátait az aktuális helyzetről: „… tisztemnek ismerem elmondani, amit tudok, de előre bocsátván, hogy nem sokat tudok; mert Zemplény el van zárva. (…) Munkácsról érkezett hírek szerint, a sót Máramarosból Tokajba szállító oroszok és oláhok a cholerát Ugocsában elterjesztették. Utána küldöttek a mirigyeseknek, közzűlök elfogattak; némelyíke, félvén a bajtól, megszökött, s a bajt Szatmárban (nevezetesen Cseke helységben, hol a mi Kölcseynk), Szabolcsban, Beregben elterjesztette.” – írja 1831. július 16-án.

A hatóságok tehát megpróbálták elfogni, elkülöníteni a terjesztőket, de nem elég hatékonyan: akik megszöktek, továbbadták a ragályt. Kölcsey 1831. július 2-án Csekéről írt levelében a kór terjedésének másik okát is megvilágította: „Június utolsó felében a sós szálakon lévő oroszok közt kiütött a veszedelmes vendég, ezek félvén, hogy letartóztatni fognak, halottjaikat a Tiszába hányták…”


A hatóságok – hogy megakadályozzák a járvány átterjedését a Dunántúlra – július 16-án kordonnal zárták körül Pestet és lezárták a Budára vezető hajóhidat is (akkor még nem volt meg a Lánchíd), valamint betiltották az augusztusra tervezett pesti vásárt is, ám mindezt különösebb magyarázat nélkül.

 

Napról napra nőtt az elégedetlenség

A következmények enyhítésére sem tettek kísérletet – pedig a következmények súlyosak voltak. A belső kereskedelem a kordonok miatt lényegében megszűnt, az iparosok nem kaptak nyersanyagot, a termelők el voltak vágva a piacoktól. Az iparosok és kereskedők alkalmazottaikat kénytelenek voltak elbocsátani, akik azonban haza nem mehettek, de élelmet sem hozhattak be a városba.

A Pesten tanuló dunántúli diákokat sem engedték haza, holott a tanév már véget ért és az ő kosztpénzük is elfogyott. A pénztelenség, az éhezés és az elégedetlenség napról-napra nőtt és semmit nem lehetett tudni a hatóságok további szándékairól.

Kazinczy is problémásnak látta a hatósági tájékoztatás hiányát és következetlenségeit: „Hogy a nép tökéletes bizodalommal légyen a kormány rendelései eránt, szükséges volt volna tudtára adni a publikumnak, hogy melly koleraesetek adták magokat elő (…) s továbbá eleven szinekkel leírni a tett rendelések szükséges voltát.”

Ám mivel ez nem történt meg, a pesti diákok és a munka nélkül maradt szegények fellázadtak és követelték a hajóhíd megnyitását, mindhiába. Így aztán megtámadták a hidat őrző katonaságot, majd fogadókba, kávéházakba törtek be, fosztogattak, míg végül a katonaság a tömegbe lövetett és válogatás nélkül fogdosta össze az embereket, a teljesen vétlen járókelőket is beleértve.

Kazinczy nagyon eltúlzottnak érezte ezt a reakciót: „Volt-e szükség a fegyvertelen népre lövetni? (…) A katonaság keresve kereste a vérontást.” – írja, pedig a java még csak ezután következett.

 

Maguk az urak „csinálták” a járványt

A pesti lázadást ugyan egy nap alatt leverték és a dunántúli diákokat hazaengedték, de az északkelet-magyarországi helyzet csak ezek után eszkalálódott. Érdemes tudni, hogy a kolera főleg a szegény, alultáplált, és nyomorúságos viskókban, rossz higiénés körülmények között élő jobbágyok körében aratott, az udvarházak, kúriák lakóit többnyire megkímélte.

Kölcsey is azt írja fent idézett levelében, hogy „halottaink közül még alig volt valaki, kit vagy régi nyavalygás, vagy rendetlen életmód előre nem készítettek volna.” Az írástudatlan parasztok így azt látták, hogy ők igen, de az urak nemigen halnak meg.

Nem kellett sok hozzá, hogy elterjedjen a rémhír: az urak szánt szándékkal törnek a pórnép életére, és a járvány örve alatt akarják kiirtani őket. Olyan elképzelések is szárnyra kaptak, hogy maguk az urak „csinálták” a járványt, merő rosszindulatból.

Gyanújukat fokozta a – szintén minden előzetes tájékoztatás nélkül – kutakba szórt bizmutpor, amivel a hatóságok az ivóvizet akarták fertőtleníteni, de a parasztokat ez halálra rémítette, mert szándékos mérgezésnek hitték.

Az elégtelen tájékoztatás és a nem mindig következetes intézkedések párosultak az egyszerű nép tudatlanságával és a rémhírek által kiváltott pánikkal, ennek lett aztán egyenes következménye a koleralázadás néven ismert szomorú eseménysor. 

 

Szörnyű és kegyetlen lincselések

Török Sophie / Wikipedia

Kazinczy utolsó levelében részletesen leírja, hogy a fellázadt parasztok előbb az orvosokat, patikusokat és a vármegyei tisztviselőket meg a földesúri ispánokat támadták meg, aztán a földesurakat, azok házanépét, a papokat, kereskedőket és – ahogy az ilyen felfordulások esetén lenni szokott – a zsidókat is.

Nem kímélték a nőket, öregeket és gyerekeket sem, szörnyű és kegyetlen lincseléseket vittek véghez, melyeket olvasni is borzalom.

„Általánosan véve azt lehet mondani, mennél miveletlenebbek valának valamelly helység lakosai, annál borzasztóbb tetteket cselekvének; a kevéssel miveltebbek tettei noha szinte durvák és irtózatosak valának, de halált nem okozók.” – írja Balásházy János akadémikus, aki ugyancsak szemtanúja volt a véres eseményeknek.


Az egyik legvérfagyasztóbb rémtett a Kazinczy szomszédságában élő Szulyovszky József és családja, vendégei brutális kivégzése volt – 11 embert öltek meg a feldühödött jobbágyok válogatott kegyetlenséggel – Szulyovszkynak lecsapták a fejét és ő még aránylag jól járt, nem szenvedett sokat. „Aki fejét csapta el, fogva van, s megvallá, hogy ő csapta el fejét. – Kár azért a fejért. Nagy talentomu ember volt. Don Carlost franciára fordította; az pedig nem könnyü problém.” – írja Kazinczy augusztus 20-án, és ebben a pár sorban benne van egész életszemlélete és értékrendje: a Schillert fordító, kiművelt, kulturált fő elvesztése feletti fájdalma önmagában is megrázó.

 

Kazinczy legkisebb fia is megbetegedett

Kazinczy Lajos / Wikipedia

Amikor e levél íródott, már Kazinczy családjában is jelen volt a kolera. Legkisebb fia, az ekkor 11 éves Lajos is megbetegedett: „Lajos elkapta a cholerát, hányt és ment a hasa, s görcsöt kapott a lábában. De Sophie a dörzsölésekkel és egyéb szerekkel segített.” – írja Kazinczy július 25-én idősebb fiának, Emilnek. (Kazinczy Lajos később részt vett a szabadságharcban és annak bukása után őt is kivégezték Aradon; a tizenötödik aradi vértanúnak is szokták nevezni.)

Az idős családapa esetében azonban hatástalan maradt Török Sophie áldozatos ápolása és házi szerei: Kazinczy Ferenc 1831. augusztus 23-án, mindössze háromnapos kolerás betegség után hunyt el.

Legutolsó levelét sem tudta már befejezni, így azt végül legidősebb leánya, Eugénia zárta le e sorokkal: „Mély bánattal kell jelentenem a szegény atyám halálát, mely augusztus 23dikán nekünk nagy szomoruságunkra történt, a rettenetes kolera betegségbe esett 21dikén, s harmadnap mulva elhagyott bennünket örökre az áldott.”

 

Még négy hulláma volt a járványnak

A koleralázadást végül 1831 november 8-ára sikerült levernie a nagy létszámú császári seregek élén álló báró Eötvös Ignác királyi biztosnak (aki a nálánál dicsőbb emlékezetű Eötvös József apja, és Eötvös Loránd nagyapja volt).

A hangadókat, rémhírkeltőket – és rajtuk kívül még több mint száz embert – felakasztották, további négyezer (!) felkelőt börtönbe vetettek és/vagy súlyos testi fenyítésben részesítettek. A járványt azonban nem sikerült ilyen gyorsan és hatékonyan elfojtani. Az első, 1831-es hullámot a század folyamán még négy másik követte.

Dávid Andrea
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter