• 2021. szeptember 26., vasárnap

Ez legyen a házi patikában: pulzoximéter


2021.03.18

Ha mostanában valaki megfázik vagy allergiás tüneteket tapasztal magán, az első gondolata valószínűleg az lesz: elkaptam a koronavírust? Bár több cikk szól a tünetek elkülönítéséről, és léteznek otthon is használható gyorstesztek annak kimutatására, átestünk-e már a fertőzésen, nem árt, ha van egy plusz eszköz a tarsolyunkban.Ez lehet például a mindössze néhány ezer forintos pulzoximéter, magyarul oxigénmérő, ami a vér oxigéntelítettségét (az oxigénszaturációt) és a pulzust méri, és így információt ad a tüdő és a szív állapotáról. Ez különösen hasznos egy olyan betegség esetében, mint a tüdőt támadó koronavírus-fertőzés.

Ezt az eszközt használta Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora is, amikor átesett a fertőzésen. „Ha az oxigénszaturáció 90 százalék fölött van, akkor nincs nagy baj.” – jelentette ki a szakember a napi.hu beszámolója szerint az ATV-nak adott interjújában. Érdemes alaposabban megismerkedni a pulzoximéterrel, ami ezt az adatot szolgáltatja nekünk.

hirdetés

Ezt kell tudni a pulzoximéterről

A pulzoximéter egy kicsi, két AAA-s elemmel működő, hordozható eszköz, aminek használata otthoni körülmények között is rendkívül egyszerű. Gyakran alkalmazzák az egészségügyben, sokan kórházakban vagy egyéb vizsgálatok során is találkozhattak már vele. Használata sem kockázattal, sem kellemetlenséggel nem jár.

A pulzoximétert az ujjunkra kell csíptetni – de vigyázat, műköröm vagy körömlakk téves adatokhoz vezethet! Az ujjunkat megvilágítja egy infravörös LED-fényforrás. A fény egy része visszaverődik, egy másik része része viszont áthalad az ujjon. Ennek a fények az intenzitását méri az eszköz, ebből számolja ki az oxigénszaturációt és pulzus.

Az oxigénszaturáció azt mutatja, hogy az artériás vérben található hemoglobin hány százalékához kötődik oxigén. Egészséges embereknél ez a szám 90 százalék fölött van, krónikus tüdő-betegek és dohányosok esetében pedig 90 százalék körül mozog. Ha a szokott érték 3-4 százalékkal visszaesik, akkor az olyan jel, amire érdemes odafigyelni, hiszen utalhat akár a koronavírus jelenlétére is.

A pulzus azt mutatja, mennyit ver a szívünk percenként. Normál értéke nyugalmi állapotban 70 körüli, de a 60-90-es tartományban még megfelelő. Fizikai aktivitás során azonban jelentősen megemelkedhet. A tartósan alacsony vagy magas érték azonban olyan betegségekre is utalhatnak, mint a szívelégtelenség és a szívritmuszavar. Ebben az esetben szakemberhez kell fordulni, hogy felállítsa a diagnózist és előírja a terápiát, ami ebben az esetben is annál eredményesebb lehet, minél korábban fedezik fel a betegséget.

Ma Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek számítanak a vezető haláloknak, úgyhogy a pulzoximéter figyelmeztetése nemcsak kulcsfontosságú lehet, hanem életet is menthet.

Miért is ne vásárolna egy ilyen egyszerűen használható és olcsó eszközt, ami megbízhatóan figyelmeztet akár komolyabb betegségekre is?

A pulzus és véroxigén mérő készüléket IDE KATTINTVA rendelheti meg.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Zavarnak a szem alatti táskák? Tüntesd el percek alatt! Gyógyhír Magazin

Erre figyelj, amikor napozol! Gyógyhír Magazin

Tegyen időben a porckopás ellen! Gyógyhír Magazin

Mi történne, ha teljesen eltűnne az oxigén a Földről? Gyógyhír Magazin

Dohányzásmentes Világnap: Szokjon le ön is! Gyógyhír Magazin

Covid-öntesztek a patikákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
szeptemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás