• 2024. április 29., hétfő

Nagy László élete és halála


2021.04.12

Nagy László (1925 – 1978) az 1945 utáni költőnemzedék emblematikus alakja volt: feleségével, az ugyancsak költő Szécsi Margittal kifejezetten híresek, népszerűek voltak a hetvenes években, Nagy László gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Költői életműve mellett műfordítói munkássága is jelentős: nemcsak Garcia Lorca vagy Dylan Thomas műveinek volt értő tolmácsolója, de a délszláv népköltészet remekei is az ő fordításában jelentek meg. Emellett képzőművészként is alkotott: 1959-től haláláig, csaknem húsz éven keresztül volt az Élet és Irodalom képszerkesztője, és önálló kiállításai is voltak.


Nagy László 1961-ben / Fotó: Fortepan / Hunyady József


Nem volt könnyű élete pedig: még gyermekkorában súlyos csontvelőgyulladáson esett át, amitől az egyik lába megbénult és emiatt mozgáskorlátozottá vált, egész életében járógépet kellett használnia. 1974-ben írt, Életem című önéletrajzában részletesen leírja a tragikus esetet, ami örökre megváltoztatta az életét:

Pár szót a forrásról is. A völgy tövéből gyöngyözött fel, kávátlan kis kútnak látszott, moha- és nefelejcsgyűrűben. Hasra fekve ittam belőle. Legutóbb 1935 augusztusában, amikor végzetesen nagy láz jött rám a réten.” (Nagy László – mint akkoriban a parasztgyerekek többsége – nyarait a mezőn pásztorkodva töltötte.)

„A láz, majd hideglelés ott lepett meg a réten, őrizés közben. Délben már nem ettem, a mákgubós zsákra dőltem és félrebeszéltem. Bal lábam is nagyon fájt. Csak napok múlva hívtak orvost. Ő megvádolt, hogy zöld almát ettem. Izzasztást ajánlott, vasbort írt receptre. Tíz napig izzasztott anyám, vizet nem adtak. Csak ritkán voltam észnél a láztól. A pápai doktorok levágták volna a lábam.”

„Rokonunk, aki ott lakott, autót szerzett. Pest felé egy csárdánál apám hozott egy hideg fröccsöt, különben meghaltam volna. Verebély-klinika, éjszaka, főzik a műszereket. Lekötnek, éteres kosár alatt számoltatnak. Reggel fölébredve tapasztalom, hogy megvan a lábam. Szomszédom tán egyetemista, faggat s leírja a tőlem hallott furcsa szavakat. Apám belopakodik: nem fáj a bábó? (a láb).”

Elmondja, csontvelőgyulladás volt, hogy erős a szívem, azért bírtam ilyen sokáig, hogy ebbe egy bivaly is beledöglött volna a professzor szerint.” Bár a lábadozása viszonylag gyorsnak és sikeresnek volt mondható, mert szeptemberben már iskolába járhatott, októberben már szaladni is tudott, ám aztán: „November végén elsápadtam újra. Este a ló faránál elszédültem. (…) Pesten megvéstek újra, tán az idegeket is elmetélték. Csak behajtani tudtam a lábam, kifeszíteni nem. Madzagot kötöttem lábfejemre, rángattam, hogy helyrehozzam. A doktor azt mondta: kár. Azóta járok járógéppel.” 

 

Szennyezett víz okozhatta a fertőzést

A csontvelőgyulladás főleg gyerekeknél fordul elő, leginkább pubertáskorban jellemző. Okozói gyennykeltő baktériumok, ám olykor a tífusz kórokozója is előidézheti a betegséget. Czeizel Endre kutatásai szerint valószínűleg Nagy László esetében is ez történt: a kis forrás baktériumokkal szennyezett vize okozhatta a fertőzést. A baktériumok a vér útján elterjedtek a szervezetben és a bal láb hosszú, csöves csontjait támadták meg.

A baj kezelhető lett volna, ha időben felismerik. A kisfiúhoz kihívott első orvos azonban nem volt jó diagnoszta, így a tíznapos, izzasztással töltött időhúzás végzetesnek bizonyult. A pesti gyógykezelés megmentette az életét, de teljes egészségét nem tudta visszaadni, mivel a baktériumok nem ürültek ki a szervezetből, és három hónap múlva újra támadtak. 

Ez Czeizel szerint sajnos gyakran előforduló kórlefolyás a csontvelőgyulladás esetében, mert akkoriban az antibiotikumok hiánya miatt nemigen lehetett a lappangó kórokozók ellen védekezni.

Ilyenkor a beteg csontból elhalt részek távoznak, ami ismét nagy fájdalommal és lázzal jár. Ez történt a későbbi költővel is 1935 novemberében. Fivére, az utóbb ugyancsak neves költővé lett Ágh István visszaemlékezése szerint: „Újra operálták a Fővárosi Gyermekkórházban. Holt szilánkok jöttek lábából, ahogy vésték a csontot. A harmadik műtét végén skarlátot kapott, elvitték a Stefánia úti járványkórházba. A lába megbénult, azután csak géppel tudott járni.”

Rettenetes, embert próbáló szenvedéseket kellett kiállnia mindössze tízévesen! Nem csoda, hogy ezek a szörnyű élmények örökre nyomot hagytak a személyiségén is: zárkózott, szemérmes férfi vált belőle, járógépét szégyellte (igen kevés egészalakos kép készült Nagy Lászlóról, de a járógép sehol sem látszik, a költő mindig fának vagy falnak dőlve látható ezeken a képeken).

Nagy László (jobbra) Juhász Ferenccel 1963-ban / Fortepan / Hunyady József

Lábának gyengeségét úgy próbálta kompenzálni, hogy elszántan edzette a felsőtestét, 106 centis mellbősége, széles vállai és kidolgozott bicepszei voltak. Rendszeresen tornázott és jógázott is. Az orvosokban nem bízott és tartott is tőlük egész életében. Amikor felesége 1956-ban tüdővérzést kapott, nem merte őt a kórházban az orvosok gondjaira bízni: „Margitot, mert rosszul kezelték, válságos állapotában kihoztam a kórházból, otthon meggyógyítottuk.” (Életem, 1974.)

 

Krónikus álmatlanság és gyomorpanaszok

A mozgáskorlátozottságon túl azonban más csapások is nehezítették az életét: krónikus álmatlansága és gyomorpanaszai legalább ennyi szenvedést okoztak neki. Szintén önéletírásában jegyzi meg, hogy „kényességemmel sokszor megbántottam szüleimet” – itt a „kényesség” a válogatós ízlést jelenti.

Nagy László gyerekként is, felnőttként is kifejezetten finnyás, válogatós volt, gyakran elundorodott bizonyos ételektől, melyeket aztán többé nem volt hajlandó megenni. Undorodott a nyers tojás sárga színétől, nem ette meg a túrós rétest, ha az „tojástól sárgállt”. Ugyanígy undorodott a kacsahústól, mert egy ízben, még gyerekként egy gácsér tollát a kalapjára tűzte és a tolltól megbüdösödtek az ujjai. Soha többé nem evett kacsahúst, még a belőle készült levest sem.

És így tovább, sokféle ételtől undorodott, és nem ette meg, ennek ellenére igen gyakran volt ételmérgezése és rendszeresen hányt, olykor naponta többször is. A hányás úgyszólván állandó velejárója volt az életének, ezt naplójában elég gyakran leírja. „Éjjel 2 körül kihánytam mindent, csak úgy kopogtak a nyugtató tabletták a porcelánkagylóban. (…) Tehát mindent kiokádtam, és ezután édesen aludtam egészen 10 óráig! Két hét óta ez az első jó alvásom.” (Napló, 1976. december 26.)

Az Írószövetség székházában 1965-ben / Fortepan / Hunyady József

A gyakori hányásoknak oka lehetett esetleg a reflux, mivel a költőnek diagnosztizált gyomorsav-túltengése volt. Azt is leírja, hogy az édes, cukros ételek megerjedtek a gyomrában és másnapra „bűzlöttem, mint a cefre” – ezért ma már arra is lehet gyanakodni, hogy ún. Helicobacterpylori fertőzése lehetett, ám ezt a baktériumot akkor még nem ismerték.

Mindezeken túl a sok gyomorrontás és főleg a sok „elundorodás” és gyakori hányás hátterében pszichés okok is meghúzódhattak – ahogyan a gyötrő álmatlanság esetében is, mert ez volt Nagy László másik nagy keresztje.

Sokszor egész éjszakákat virrasztott át, a marékszám szedett nyugtató és altató ellenére álom nélkül. Nem segített az sem, hogy nappal viszont mértéktelenül kávézott és cigarettázott. Próbált leszokni a dohányzásról és a tablettákról is, de nem járt sikerrel. A sok gyógyszert alternatív medicinával és öngyógyítással próbálta ellensúlyozni: nagy híve és rendszeres fogyasztója volt a Béres-cseppeknek, a Nektár sörnek és a ginzeng teának.

 

Szív- és érrendszeri betegségek

Az Egyetemi Színpadon 1969-ben / Fortepan / Kádas Tibor

Életmódja némileg megmagyarázza a szív- és érrendszeri betegség kialakulását, bár az infarktus, ami végül 53 évesen a halálát okozta, talán kezelhető lett volna, ha a tüneteket észreveszik – amelyek egyébként Nagy László naplójából utólag egyértelműen kiolvashatók.

A halál 1978. január 30-án érte és egész januárban sorjáznak a nyilvánvaló tünetek: „Furcsa idegesség remegtetett.”„Beleállt a kard a bal oldalamba, hasamtól a szívemig szúrt.”„Bal oldalamban kés.” Január 22-én ezt írja: „Majdnem elpatkoltam az éjjel, fuldoklásra ébredtem, hajamról is csöpögött a víz. (…) Karjaim fájtak, gyomromtól a fejem tetejéig tompa fájás. Verejtékezve kinyitottam az ablakot, sokáig szellőztettem. Aludtam 10-ig. Semmi erőm egész nap.”

Ez könnyen lehetett egy első infarktus, ám mire jut a beteg? „Margittal kisütöttük, hogy ez influenza.” – és aztán ennek megfelelő a gyógymód is: ágyban fekvés, lázmérés. Orvoshoz nem fordultak, mert: „Orvost kéne hívni, jót, de ilyen nekünk nincs.”

Egész januárban végigkísérték a kisebb-nagyobb lázak, az erős fáradtság és a furcsa izzadások, valamint a baloldali, hasogató fájdalom. Január 29-én ennek ellenére elment a Kassák Klubba feleségével, ahol Szécsi Margit verseiből rendeztek felolvasóestet.

Másnap reggel 8-ra pedig meghalt, hiába hívta felesége azonnal a mentőket, mire kiértek, már nem lehetett segíteni rajta. A róla szóló szakirodalomban a mai napig az olvasható, hogy hosszabb influenza után hirtelen szívinfarktus vitte el, ám a Napló ismeretében talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy az első, január 22-ei, fel nem ismert infarktust a második január 30-án követte, ami aztán végzetesnek bizonyult.


Dávid Andrea
Irodalomtörténész

 

EZEN a linken Nagy László szavalja Adjon az Isten című versét. 

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter