• 2021. szeptember 26., vasárnap

Mi történne, ha teljesen eltűnne az oxigén a Földről?


2021.05.04

Az oxigént (O2) természetesnek vesszük, hiszen létezésünk alapja, de amint kevesebb jut belőle a szervezetünkbe, azonnal megérezzük. Talán sokan nem tudják, de az oxigénnek jelentős szerepe van többek között az UV-sugarak blokkolásában is. Hiányában eltűnne a káros sugarak elleni első védőbástyánk és esélyünk sem lenne csökkenteni a bőrünkön keresztül a szervezetünkre ható ártalmakat. Mivel oxigén hiányában sokkal kevesebb olyan részecske lenne a levegőben, amely képes visszaverni a fényt, ezért hirtelen besötétedne az ég, szinte annyira, hogy majdnem koromsötét lenne a nap 24 órájában. Az oxigén eltűnésével egyből elveszítenénk a légnyomás körülbelül 21%-át. Ez pedig elég komoly következményekkel járna: a dobhártyánk sérüléséhez, sőt, akár beszakadásához is vezethetne. A lakó- és munkakörnyezetünkre is komoly hatással lenne az oxigénmentesség. A megmunkálatlan fémek – az oxidáció hiányában – azonnal összeolvadnának, és lehetetlen lenne őket szétválasztani. De az oxigén nagyon fontos kötőanyagnak számít a beton építményeknél is, ezért, ha ez az elem eltűnne belőle, akkor semmi sem tartaná az épületet, és minden, ami betonból és fémszerkezetből készült, azonnal összedőlne. 

Mivel a víz egyharmada oxigénből áll, nélküle a benne található hidrogén gázzá alakulna, és a gáz mennyisége is erőteljesen megnövekedne, hisz az óceánok, tengerek, tavak, folyók helyén gáz halmazállapotú hidrogén lenne.
Ezenkívül az oxigénnek az égésben is nagy szerepe van, hiszen az égéshez három dolog szükséges: éghető anyag, az égést biztosító közeg, azaz az oxigén, és a gyulladási hőmérséklet elérése. Oxigén nélkül nem jöhetne létre az égés, ha nincs égés, akkor nincs füst sem. Mindez persze lehetne akár pozitív is, hiszen a füstben több 100 olyan káros anyag is lehet, ami komoly betegségeket okozhat. A cigaretta égése során keletkező füstben pedig 93 olyan anyag van, amelyről már megállapította az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. 

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a nikotin a felelős a dohányzáshoz köthető megbetegedésekért, miközben a tudomány mai állása szerint elsősorban az égés, és az égés során keletkező füst az elsődleges okozója ezeknek a betegségeknek. A füst egyébként nem csak a dohányosokra, hanem közvetlen környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak – 
a Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak. Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdünk dohányozni, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét is. Ha már rászoktunk, akkor természetesen törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen a leszokással egyértelműen csökken a megbetegedések kockázata. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le a dohányzásról. Ők tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag- kitettséggel járó füstmentes technológiákról.

A tudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban már léteznek olyan füstmentes technológiák, amelyek égés és füst nélkül működnek. Ezek sem kockázatmentesek, hisz tartalmaznak például nikotint, ami erősen addiktív hatású, és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is, de ezek használói a cigarettához képest kevesebb káros anyagnak lehetnek kitéve a kutatások szerint. A tévhitekkel ellentétben ezek nem leszoktató eszközök, a céljuk a dohányzás okozta ártalmak csökkentése a cigarettázással összehasonlítva. A dohányzás okozta ártalmak csökkentése érdekében azonban továbbra is az a legjobb, ha tartózkodunk a dohány- és nikotin tartalmú termékek fogyasztásától, vagyis, ha egyáltalán nem dohányzunk.  

Szerencsére az oxigén nem tűnik el az életünkből, de a levegő- és környezetszennyezés miatt különösen fontos, hogy odafigyeljünk a jelenlétére. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyenként is felelősek vagyunk a globális méretű természeti károkért, amik társadalmi problémák részét képezhetik. Fontos tudatosítani magunkban, hogy a mindennapokban lehetőség szerint minél inkább törekedjünk az ártalmak csökkentésére, védve magunkat és a környezetünket. Legyen szó dohányfüstről, vagy bármi egyébről. 

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.


Gyógyhír Magazin
Cikkajánló


Zavarnak a szem alatti táskák? Tüntesd el percek alatt! Gyógyhír Magazin

Erre figyelj, amikor napozol! Gyógyhír Magazin

Tegyen időben a porckopás ellen! Gyógyhír Magazin

Dohányzásmentes Világnap: Szokjon le ön is! Gyógyhír Magazin

Ez legyen a házi patikában: pulzoximéter Gyógyhír Magazin

Covid-öntesztek a patikákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
szeptemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás