• 2024. július 27., szombat

Ne hagyja, hogy a meleg levegye a lábáról!


2024.07.11

Ha önnek visszeres panaszai vannak, akkor a nyár közeledtével érdemes nagyobb gondot fordítani lábai egészségére. A meleg hatására ugyanis fokozódhat a végtagok feszülése, elnehezedése, és a vénás trombózis kialakulása is jobban fenyeget.



Ereink a meleg következtében kitágulnak, hogy minél több hőt tudjanak leadni. Ha a vénák fala ellazul, akkor a billentyűk nem képesek jól zárni, és a vér folyton visszacsorog. A kitágult vénákból folyadék is átpréselődik a környező szövetekbe, amitől a láb dagadt és vizenyős tapintású lesz, ráadásul a pangó víz gyorsítja a kötőszövet öregedését. Idővel a vénák még jobban kitágulnak, ami az évek múlásával vastagon kanyargó visszerek formájában válik láthatóvá. 

Ezek a tünetek jelzik, ha baj van
A vénás keringési elégtelenséget három fő szakaszra szokás osztani. Ez abban is segít, hogy ki-ki felismerje, melyik stádiumban jár:

  • A lábak esténként súlyosnak, feszültnek tűnnek, a bokatájon dagadás, kékes-vöröses elszíneződés jelentkezik, néha fájdalmak lépnek fel. 
  • A fenti tünetek reggelre is megmaradnak, dagadt, csomós visszerek, bőrelváltozások, fokozott pigmentáció jelenik meg a lábon. 
  • A felsorolt tünetek mellett fekélyek is jelentkeznek. 

Sokan talán csak seprűvénákat látnak a lábszárukon. Ezt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert arra utalhat, hogy alatta nagyobb, csak éppen nem látható visszerek rejtőznek.

Mit tehetünk ellene?
A panaszok hátterében részint a mozgásszegény vagy éppen a vénás rendszert túlságosan megterhelő életmód, részint kötőszövet-gyengeség állhat. Ennek ellensúlyozására mozogjunk rendszeresen, erősítsük lábikráinkat, és soha ne üljünk vagy álljunk túl sokáig egyfolytában. A szoros, bevágó zokni vagy térdharisnya viselése, a túlságosan szűk nadrág, a keresztbe tett láb szintén a vénák ellensége. Nyáron kerüljük a tűző napsütést, és ha szükségét érezzük, polcoljuk fel a lábunkat, tegyünk rá borogatást. Akinek pedig a munkája során sokat kell állnia, vagy hosszú repülőútra indul, viseljen kompressziós harisnyát.

Növényi hatóanyagokkal is felvehetjük a küzdelmet a visszeres panaszokkal. A vérrögképződés megelőzésére alkalmas a fokhagyma és a páfrányfenyőlevél készítmények formájában, gyulladt visszerek tüneti kezelésére pedig jól bevált a körömvirág. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A visszerek ellen Gyógyhír Magazin

A visszér velejárói Gyógyhír Magazin

Így vigyázzunk vénáinkra nyáron! Gyógyhír Magazin

Tegyünk a visszér ellen! Gyógyhír Magazin

Tanácsok visszérbetegeknek a járvány idejére Gyógyhír Magazin

A visszerek ellen Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája