• 2024. május 06., hétfő

Katona József, a „sercegő pennájú” kecskeméti főügyész


2021.08.21

Katona József (1791-1830), első nagy, nemzeti tragédiánk, a Bánk bán szerzője saját korában szinte teljesen ismeretlen volt irodalmárként, még a mindenkit számon tartó Kazinczy is csupán egyetlen ízben említi őt kiterjedt levelezésében. Korszakos drámájának ősbemutatójára is csak 1833-ban került sor, három évvel a szerző halála után. További 15-20 év kellett, hogy a Bánk bán országosan ismertté és elismertté váljon. A mellőzöttség, a magánéleti kudarcok, a megélhetésért és családjának támogatásáért folytatott mindennapos küzdelem felőrölte erejét. Korai halála a kortársak szerint is a csalódottságra és a túlhajtott munkára vezethető vissza.


Katona József, Kimnach László rajza / Wikimedia Commons


Katona alacsony sorból származott. Felmenői kecskeméti parasztok, fuvarosok, kisiparosok, édesapja és öccse takácsmesterek voltak, lánytestvérei is helyi iparosokhoz mentek férjhez; ám a műveltség igénye és a tanulás iránti fogékonyság nem hiányzott a családból. A költő apja, idősebb Katona József „üres idejét szellemi munkával, olvasással, írással tölté; néha jó kedvében még verselgetett is.” (Miletz János: Katona József családja, élete és ismeretlen munkái, 1886).

Az apa nagy hangsúlyt helyezett fiai, különösen a legidősebb, József taníttatására, pénzt és energiát nem kímélve iskoláztatta, pedig ez gyakran valóban meghaladta a család szűkös anyagi lehetőségeit.

Az alsóbb iskolákat a gyermek Katona József így felváltva végezte Kecskeméten, Pesten és Szegeden – vagy költségtakarékossági okokból, vagy mert már fiatalon is sokat betegeskedett. Sajnos e betegeskedés pontosabb hátterét nem ismerjük, mert Katona naplót nem vezetett (csak a kiadásairól), és levelezésében is alig említi személyes ügyeit.

 

A jognál jobban érdekelte a színház

1810-1813 között a pesti egyetem joghallgatója volt, de a jogi stúdiumok kevéssé kötötték le a figyelmét, annál inkább a színház. Ekkoriban aratta sikereit Pesten az úgynevezett második pesti magyar színtársulat, melynek több joghallgató is tagja lett és e jurátusok változatos módokon igyekeztek támogatni a magyar teátrum hazafias ügyét.

Ki színlapokat másolt, ki darabot fordított, ki színpadra lépett – Katona mindet egyszerre. Először színdarabokat fordított a társulat számára, később magyarított is (vagyis az eredeti darabot átírta, a korabeli magyar viszonyokhoz igazította), végül már önálló darabokat is alkotott.

Emellett maga is fellépett színészként, sőt rendezett is. A kortársak visszaemlékezései szerint nem is volt rossz színész: „… ő később játszott a színpadon velünk, és igen jól játszotta az Abellino című játékban Abellinót. (…) Ő szeretett volna színész lenni, de orgánuma nem volt hozzá: igen az orrából beszélt. Alakja elég csinos volt, sugár termettel, de arca nem volt szép. Haja gesztenyeszín, de az úgy állott, mint a szeg.” – írta róla később a társulat primadonnája, Déryné.

Déryné Széppataki Róza, Szathmáry Pap Károly litográfiája / Wikimedia Commons

Tőle tudjuk az is, hogy egy ízben, még házassága előtt titokzatos szerelmes levelet kapott K.J. aláírással, és „…én gondolkodtam, tűnődtem, ki lehet az a K.J. az ismerősök közül? Bizonyosan Kacskovics János. De soha a legkevésbé sem közeledett felém. Hát ki? Nem emlékszem ily nevű ismerősre. Katona Józsi? Oh, az még inkább nem, mert az mindig oly mogorva, oly visszatartó; aztán az hármat sem szólt még velem.” (Déryné naplója, é.n.) – pedig valóban Katona volt a levél küldője, aki csak egy évvel később fedte fel magát Déryné előtt, amikor az már Déry felesége volt. 

 

Szótlan, zárkózott ember volt

A viszonzatlanul maradt szerelem még zárkózottabbá és komorabbá tette az írót, aki ezek után már nem próbált közeledni sem Dérynéhez, sem más nőkhöz, legalábbis semmilyen adat nem utal erre.

Úgy tűnik, eleve reménytelennek tartotta, hogy szerelmet nyerjen, még a viszonzás igényéig sem merészkedett. Érzelmeit megvallani bátortalan volt, csalódásait leplezte.

Magányos, befelé forduló, rendkívül szűkszavú embernek ismerték – ebben szerepet játszhatott az alacsony származásából adódó félszegség, gátlásosság is: a nemesség által uralt társadalomban valószínűleg nem érezte magát egyenrangúnak.

Jól példázza ezt egy eset 1818-ból, amikor Pest megye gyűlésén nyilvános feddésben részesítették, holott nem a maga, hanem egy ügyfele nevében élt egyébként teljesen jogos beadvánnyal, de annak hangnemén a nyitrai alispán megsértődött.

 

A Bánk bán sokáig visszhangtalan maradt

Szótlanságát, zárkózottságát valamennyi visszaemlékezés kiemeli, de legpontosabban ugyancsak Déryné fogalmazta meg: „Ez igen különös egyéniség volt. Nagy különc, szörnyű komoly mindig s igen rövid beszédű. Egy-egy szóval végzett mindent. Midőn Bánk bán-ját írta, ő Petur bánt a maga számára írta. Éppen olyan volt az ő jelleme is, azt nem engedte volna másnak játszani a világért sem.”

A valóságban Katonának sosem volt lehetősége eljátszani Petur bánt, mert a darabot a cenzúra még a premier előtt betiltotta.

„Nemcsak a dráma tartalma, hanem egyes részletei is alkalmasak arra, hogy a magyarok gyűlöletét a német fejedelmek, s általában a németek ellen lángra lobbantsa.” – írta akkoriban a német titkosrendőrség egyik éles szemű hivatalnoka. 

A könyv alakban való megjelenést viszont engedélyezték, így Katona legalább nyomtatásban láthatta művét, ám az teljesen visszahangtalan maradt, pedig a szerző nagyon vágyott volna bármiféle visszajelzésre, a könyv megjelenése utáni leveleiben többször kérdezgeti irodalomértő barátaitól, hogy nem hallottak-e valamit a Bánk bán-ról.

 

Kecskemét megbecsült polgára lett

A nagy művet fogadó érdektelenség, a viszonzatlan szerelem, de főleg az erélyes atyai fellépés végül eltávolította Katonát a színház világától. Pesti szállásadóinak lánya, a később neves pedagógussá és íróvá lett Karacs Teréz visszaemlékezéseiben olvasható, hogy egy ízben az idősebb Katona József haragosan jött fel Pestre, mert hírét vette, hogy a fia komédiásnak állt.

Karacs Teréz fotója 1886-ból / Wikimedia Commons

Mivel ő úgy hitte, hogy ez „kötélen ugrálást” jelent, a felvilágosult Karacsék elvitték őt a színházba, ahol aznap este Katona József éppen címszerepet játszott, olyan hatásosan, hogy még az öreg Katona is elérzékenyült, ennek ellenére „fiát aztán jól lehordta, s értésére adta, hogy a színészkedés helyett lásson a kenyeret adó tudományokhoz.

(…) „És az engedelmes fiú is ezután egész erejével, noha fájó szívvel, mint szülőimtől hallám, a biztos kenyeret ígérő törvénytanuláshoz fogott.” (Karacs Teréz: A régi magyar színészetről. 1888)

Katona letette az ügyvédi vizsgát és 1820-ban hazaköltözött a szüleihez Kecskemétre, ahol ügyész, majd városi főügyész lett és emellett ügyvédi magánpraxist is vitt. Pestről való távozásakor végleg leszámolt irodalmi terveivel e gyakran idézett sorokkal: „… ha a madár látja, hogy hasztalan esik fütyürézése, élelméről gondoskodik és – elhallgat.”

Kecskeméten a város megbecsült polgára lett, rengeteget dolgozott, sőt, a szegények peres ügyeit többször is ingyen vállalta. Szüleinek igyekezett meghálálni, hogy felnevelték, taníttatták. Szülőházát, amelyet az idős házaspár csak bérlőként lakott, megvásárolta és a haszonélvezet jogát szüleire íratta. Egyébként ő maga is együtt lakott velük, és testvéreit is támogatta.

A városban továbbra is különc, zárkózott, önmagát szigorúan fegyelmező embernek ismerték, aki egész napját a peres ügyekkel tölti. A kecskeméti városi levéltárban ma is megvannak hivatali ügyiratai, melyek irodalmi igényű írásainak a sokszorosát teszik ki.

Egy ízben beadvánnyal fordult a városi tanácshoz, hogy a kecskeméti mészárszéket alakítsák át színházzá, hogy az a városba látogató vándorszínészeknek otthont adjon, de a tanács úgy látta, hogy a mészárszékre nagyobb szükség van. Katona nem forszírozta tovább a dolgot.

 

Megházasodik, sok pénzt nyer vagy meghal

1830 újév napján egy barátjának állítólag azt mondta, hogy úgy érzi, az eljövendő évben, Malákiás napján (április 15-én) valami nevezetes dolog fog történni vele: vagy megházasodik, vagy sok pénzt nyer, vagy meghal.

Egy nappal Malákiás napja után, április 16-án az úriszék hosszadalmas, fárasztó ülést tartott, utána pedig nagy, közös ebédet. Katona már az ebéd alatt panaszkodott, hogy szúr a szíve, és annyira megizzadt, hogy haza kellett mennie inget váltani. Az ebédről egy papirosban édességet vitt haza az édesanyjának.

Később visszatért a hivatalba, de a városháza lépcsőjén összeesett, és ott helyben meghalt. Szívszélhűdés végzett vele. Halála helyét a kecskemétiek utóbb egy kettéhasadt mészkővel jelölték meg, melyen ez a felirat olvasható: „Itt hasadt meg szíve Kecskemét legnagyobb fiának”.

Katona József emlékköve Kecskeméten / Fotó: bacstudastar.hu

 

Mi lett volna, ha...?

Bár a történetírás – és így az irodalomtörténet – sem szereti a „Mi lett volna, ha?”-típusú kérdésfelvetést, Katona József esetében mégis tehetünk egy érdekes gondolatkísérletet. Mi lett volna, ha nem hal meg élete virágjában, 39 évesen?

A kérdés azért jogos, mert életeseményei és személyes habitusa sok egyezést mutat Arany Jánoséval, aki ugyancsak színésznek állt, szintén csalódnia kellett, majd a szüleivel szemben érzett felelősség miatt hagyta ott a színi pályát, és nem sokkal később az irodalommal is szakított – ő akkor úgy gondolta, hogy örökre – majd hazatért a szülőfalujába és jegyző lett. Eddig nagyon hasonló a két költő sorsa. Ám Arany néhány év múlva mégis visszatért a költészethez, a magára parancsolt önfegyelem nem tudott örökké gátat szabni a művészi kreativitásnak.

Vajon mi lett volna, ha Katona József megéri, hogy 1837-ben végre megnyílik az első pesti kőszínház – a Nemzeti Színház –, amelyben ráadásul a társulat több tagja az ő egykori színésztársa volt?

Vagy ha megéri, hogy egyre többször tűzik műsorra a Bánk bán-t és a darab egyre nagyobb sikereket arat? Ha megéri az 1830-as évek derekát, amikor az eredeti, magyar történelemről szóló színdaraboknál semmi sem tudott érdekesebb és vonzóbb lenni a közönség számára? Ha megéri ezt a kulturális Kánaánt, vajon maradt volna továbbra is kisvárosi főügyész? Aligha.

Dávid Andrea 
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter