• 2022. január 28., péntek

Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához


2021.12.02

Hogyan erősíti meg az immunrendszert a létfontosságú D- és K2-vitamin?

Meglepő kutatási eredmények láttak napvilágot, amelyekről a fenti címmel megjelent könyvben olvashatunk. Bizonyára hallott már a D-vitamin pozitív hatásairól, de mi a helyzet kulcsfontosságú „partnerével”, a K2-vitaminnal? A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a K2-vitamin is nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszerhez, és hiánya összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedések kimenetelének súlyosságával.„Felfedeztük, hogy a K2-vitamin és a D-vitamin hiánya volt a COVID-19 megbetegedések súlyosságának leglényegesebb rizikófaktora” – írja a Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához című könyv egyik szerzője, Dr. Grace McComsey, az amerikai Cleveland-ben található U.H. Klinikai Kutatóközpont vezetője. 

A kutatásban különböző súlyosságú betegeket vizsgáltak. A D- és a K-vitamin-hiány szoros összefüggést mutatott a COVID-19 betegség kimenetelével. Minél nagyobb volt a betegeknél a K-vitamin hiány, annál nagyobb volt a veszélye a súlyosabb tünetek kialakulásának.

Az amerikai mellett dán és holland kutatások is hasonló eredményre jutottak.1,2 A dán vizsgálat megerősítette, hogy a kórházi kezelésre szoruló COVID-19 betegeknek sokkal alacsonyabb volt a K-vitamin-szintje a lakossági átlaghoz képest.

A könyv egyik fő üzenete, hogy szedjünk K2- és D-vitamint, mert ezek együttesen erősítik az immunrendszert, és ezáltal csökkenthetik a koronavírus-fertőzés és valószínűleg más fertőző betegségek lefolyásának súlyosságát.

Sajnos az emberek nagy részének D- és K2-vitaminból hiánya van, mert a mai modern étrend nem biztosít eleget belőlük. Bár a K2-vitamin kis mennyiségben megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, pl. a tojássárgájában és a sajtokban, de ez kevés a napi szükséglet biztosításához.
 


hirdetés

A könyv többről szól, mint a COVID-19
A szerzők kiemelik, hogy a D- és a K2-vitamin ideális párost alkotnak, mert kiegészítik egymás hatásait, szinergiában működnek. Ez tapasztalható mind az immunrendszer, mind a csontok egészségénél is. 

A D-vitamin segíti két fehérje képződését, de ezek nem tudnak addig működni, amíg a K2-vitamin nem aktiválja őket. Az egyik fehérje (oszteokalcin) elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, míg a másik (MGP) gátolja, hogy a kalcium lerakódjon az erekben.

A könyv beszámol egy 2020-as kutatásról3, melyben azoknak nőtt a legjobban a csontsűrűsége, akik együtt szedték a D- és a K2-vitamint.

Pozitív hatás a szív és érrendszerre is
További érdekesség, amit megtudhatunk a könyvből, hogy a K2-vitaminnak pozitív hatása van a szív- és érrendszerre is. Kutatók szoros összefüggést fedeztek fel az alacsony K2-vitamin-bevitel és a súlyos érelmeszesedés között. Egy 4800 fős holland vizsgálatban4 például azt találták, hogy minél több K2-vitamint vitt be valaki, annál kisebb eséllyel alakult ki nála szívkoszorúér-betegség és annál kisebb volt a halálozási arány is.

A könyvből még sok-sok más érdekességet és gyakorlati tanácsot is megtudhatunk.
Keresse a könyvesboltokban és az internetes könyváruházakban! 
Kiadó: MD Publishing Kft.
mdpublishingkft@gmail.com

 

1    Dofferhoff, Anton S.M. „Reduced Vitamin K Status as a Potentially Modifiable Risk Factor of Severe Coronavirus Disease 2019,” Clinical Infectious Diseases, 2020
2    Linneberg, Allan „The Association of Low Vitamin K Status with Mortality in a Cohort of 138 Hospitalized Patients with COVID-19,” Nutrients, 2021 
3    Iwamoto, J. „Effect of Combined Administration of Vitamin D3 and Vitamin K2 on Bone Mineral Density of the Lumbar Spine in Postmenopausal Women with Osteoporosis,” Journal of Orthopaedic Science, 2020, 5(6): 546-551.
4    Geleijnse, J.M. „Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study,” Journal of Nutrition, 2004, 134(11): 3100–5. 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Rejtegetett cseppek: szégyenkezés helyett kezelés Gyógyhír Magazin

Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok Gyógyhír Magazin

Kezünkben a jövő: őszintén az ártalomcsökkentés alternatíváiról Gyógyhír Magazin

Tanácsok arthrosisos betegek részére Gyógyhír Magazin

Resistar Pro: komplex megoldás immunrendszere támogatására Gyógyhír Magazin

Zavarnak a szem alatti táskák? Tüntesd el percek alatt! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés dohányzás füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze