• 2025. május 02., péntek

Rost vagy soha! Legyen könnyű a karácsonyi étkezés!


2024.12.15

Szinte közhelyszámba megy, hogy az egészség megőrzésének alapvető feltétele a minőségi táplálkozás. De nemcsak minőségi zsírokra, fehérjékre és szénhidrátokra, hanem élelmi rostokra is szüksége van szervezetünknek. Az ünnepi idején is érdemes figyelni a minőségre és a mennyiségre!



Ahogyan a mondás tartja, nem a két ünnep között, hanem szilveszter és karácsony között hízunk el. December a diétázók talán legnagyobb mumusa, hiszen hiába a számtalan fantasztikus fogyókúrás tipp a különböző életmódmagazinokban, egyik sem szokott beválni, amikor ott ülünk a terített asztalnál.

A hízás azonban egyáltalán nem törvényszerű. Van néhány trükk, amellyel elkerülhető, hogy ne együnk olyasmit, amire tulajdonképpen nincs is szükségünk, mindössze egy kis önuralomra és néhány apró változtatásra van hozzá szükség.

Együtt (l)enni jó! 
Az ünnepi időszak nemcsak a családi összejövetelekről és az ajándékokról szól, hanem bizony az evésről is. Még azok is hajlamosak ilyenkor túlenni magukat, akik egész évben odafigyelnek és mértékletesen élnek. Ez pedig puffadáshoz, kellemetlen teltségérzethez, gyomorpanaszokhoz, rosszabb esetben epegörcshöz vezethet. Bár vannak bőven vény nélkül kapható szerek az ilyen panaszok kezelésére, a legjobb mégis a megelőzés. 

Íme néhány tipp: 
Szerencsére számos fogyókúra és egészségbarát karácsonyi étel is van, amit könnyen be lehet iktatni a diétába, vagy amely egy kis változtatással diétássá tehető. Így senki nem fogja úgy érezni, hogy bármit is nélkülöznie kell. Ilyen például a székelykáposzta, sült hús és párolt káposzta vagy a halászlé. 

A nassolási ingert csökkenthetjük, ha mindig kéznél van egy pohár víz, ugyanis gyakran előfordul, hogy ha édeset kívánunk, valójában csak szomjúságot jelez a szervezet. Fontos, hogy vendégségbe ne érkezzünk éhesen, együnk lassan, élvezzük a meghitt hangulatot! Karácsonykor nemcsak az ünnep fénye nagyobb, hanem az adagok is, fontos, hogy figyeljünk gyomrunk jelzéseire. A mértéktartás azért is fontos, mert ha a finomságokat ráadásul szénsavas üdítőkkel, vagy alkohollal öblítjük le, még komolyabbak lehetnek a panaszok. 

Az emésztés több szervünk összehangolt munkájával zajló  összetett folyamat. Ezek egyike az epehólyag, amely a májban és az epevezetékben termelődő, a zsírok emésztéshez szükséges epét raktározza az étkezések között. Az epepanaszok egy része közvetlenül az epehólyagot érinti. Ide tartozik a leggyakoribb epeproblémának számító epekövesség, valamint az epehólyag-gyulladás. A gyomor kapacitása egyébként körülbelül 1 liter. 

A teljes, bőséges karácsonyi vacsora elfogyasztása után jóval nagyobb lesz, ezzel más szerveket nyomni kezd, majd megkezdődik a gázok termelése.

Mehet a levesbe? 
Egyáltalán nem igaz, hogy az ünnepi időszakban csak nehéz, egészségtelen ételeket lehet enni. Nem kell lemondani a hagyományos fogásokról, de a menüsorba ilyenkor is bele lehet csempészni a könnyebb, rost- és vitamindúsabb ételeket. Például a hagyományos pulykasült vagy rántott hal mellé a majonézes krumplisaláta helyett (vagy mellett) adhatunk könnyebb, olívaolajjal, balzsamecettel készült salátákat is. A töltött káposztát készíthetjük sovány húsból, rizs helyett árpagyönggyel, hajdinával.

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek Gyógyhír Magazin

Miért egészséges naponta enni 1 tojást? Gyógyhír Magazin

A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája