• 2024. április 29., hétfő

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor


2022.01.04

Molnár Ferenc (1878 – 1952) azon kevés magyar írók közé tartozik, akik nemzetközi karriert tudtak befutni. A 20-as, 30-as évek egyik legsikeresebb drámaírója volt és nemcsak az európai színpadokat hódította meg, de a Broadwayt is. Könnyed szalonvígjátékai rendkívül népszerűvé és gazdaggá tették, és mivel ez a kombináció teljesen szokatlan volt a magyar irodalomban, nem kevés irigye volt, akik a háta mögött „Csekkszpír”-nek gúnyolták. 


A Pál utcai fiúk szobra Budapesten a Práter utcában / Szanyi Péter alkotása / Fotó: Wikimedia Commons


Írói életműve ellentmondásos: darabjait léhának és felületesnek ítélte számos kritikusa, bár azt mindenki elismerte, hogy színi hatás és szórakoztatás szempontjából tökéletesek. Ugyanígy személyisége is erősen megosztotta a kortársakat: körülrajongott társasági ember volt, akiből dőltek a jó mondások, de cinikus és gonoszkodó természetével sokakat megbántott.

Párkapcsolataiban is távol állt tőle a harmónia: uralkodó hajlamú, féltékenykedő zsarnok volt, huzamosabb együttélésre képtelen, aki aktuális partnereit állandóan piszkálta és gyakran meg is verte – ám a nők ennek ellenére rajongtak érte, és mindent megbocsátottak neki, mert karizmatikus, vonzó egyéniség volt és szentimentális ellágyulással tudott bocsánatért esedezni.

 

Hipochonder és babonás volt 

Molnár életmódja olyan volt, mint legtöbb színpadi hőséé: beleszületett a jómódba, a polgári jólét, kényelem és elegancia számára természetes volt. Édesapja, Neumann Mór jóhírű orvos volt, sebész és gyomorspecialista. Belvárosi lakásukban sok titokzatos, kék-zöld színű orvosi üvegcse állt, nemcsak az apa hivatása, de az édesanya, Wallfisch Jozefa állandó betegeskedése miatt is, aki fiatalon, 38 évesen hunyt el.

A betegség és az orvoslás állandó téma volt otthon, ennek tulajdonítják, hogy Molnár később nagy hipochonder lett, aki rettegett a betegségektől, a fájdalomtól és legfőképpen a haláltól.

Laikusként figyelemmel kísérte a modern orvostudomány fejlődését, de az okkultizmus is ugyanúgy érdekelte. Rendkívül babonás volt, sosem ment át az utca túloldalára és hitt a számmisztikában is. Bár nagy vagyona volt, de sosem írt végrendeletet, mert az volt a meggyőződése, hogy azzal siettetné saját halálát.

Fotó: Wikimedia Commons

Nagyon adott a külsejére: drága és tökéletesen szabott öltönyöket viselt, valamint húszéves korától kezdve az elmaradhatatlan monoklit, amellyel előkelőségét kívánta hangsúlyozni. Nagy ínyenc hírében állt, szerette a finom fogásokat és a drága vörösborokat, a különleges, török cigarettákat. Nemcsak enni, de főzni is szeretett és állítólag tudott is. Életelve volt az élvezet és a luxus.

 

Végigkísérte a depresszió

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen kiváltságos életet élő embernek semmi gondja nem akad, de az igazság az, hogy Molnárt egész életében végigkísérte az erős szorongás és a depresszió.

Rendkívül hiú ember volt, akinek állandó megerősítésre, szüntelen sikerekre és ünneplésre volt szüksége – ha ez elmaradt, súlyos lelkibeteg lett.

Első apósa, Vészi József, a Budapesti Napló főszerkesztője konkrétan elmebajra gyanakodott, és rábeszélte vejét, hogy a tébolydában vizsgáltassa ki magát.

Nem csoda, hiszen leányát, a tehetséges festőnő Vészi Margitot Molnár negyedik hónapos terhesen úgy megverte, hogy a fiatalasszony vérző orral és eltört ujjal menekült vissza a szüleihez. Ám az agresszív jeleneteket állandó önvád és megbánás követte az ifjú férj részéről, és szűnni nem akaró fogadkozás, hogy soha többet ilyet nem csinál.

Margit többször meg is bocsátott neki és újrakezdték a házasságot, amit Vészi József érthető aggodalommal figyelt.

Molnár így írta le a sógornőjének, Vészi Jolánnak szóló levelében a tébolydás esetet: „Édesapád kívánságára már kétszer voltam dr. Salgónál, a tébolyda direktoránál. Te tudni fogod, hogy én, aki bíztam abban, hogy egészséges lélek vagyok, jó idegrendszer, most egy kicsit nagyon rosszul lettem erre a gondolatra (…) édesapád ragaszkodása ehhez az ötletéhez felforgatta a lelkem nyugalmát. Azt mondtam magamban: ha egy sokat tapasztalt, okos, öreg ember ezt ilyen szívósan követeli, talán mégis van benne valami. (…) De szerencsére úgy lett, ahogy én azelőtt, mielőtt édesapád nyugtalanná tett volna, tudtam. Az orvos egyszerűen kinevetett.”

 

Mentális betegséggel élt

Ám mégis lehetett valami igazsága Vészinek, mert a mentális betegség jelei rendre megmutatkoztak Molnár Ferenc életútján. 1909-ben idegösszeomlást kapott és hónapokra szanatóriumba került, amikor – az egyébként máig legnagyobb hatású és a mai napig is játszott – darabja, a Liliom az első bemutatón megbukott.

Vészi Margittól lehetett tudni, hogy a férje többször is megkísérelt öngyilkosságot: egy alkalomról még a nagyközönség is értesült. 1911-ben az Újság című korabeli pletykalap írta meg, hogy Molnár Ferenc nagy adag altatóval akart véget vetni az életének és a Pajor Szanatóriumban kezelik.

Az ügy hátterében szerelmi bánat állt: Molnár ebben az időben sikerrel ostromolta meg Varsányi Irén színésznőt, az asszony majdnem otthagyta érte a férjét – sőt, a két férfi párbajozott is – ám végül mégis visszalépett, mert nem bírta elhagyni a gyerekeit. Molnár ezek után az ünnepelt primadonnával, Fedák Sárival vigasztalódott, akiben emberére akadt: Fedák nem bánta, ha ütik, sőt, maga is élvezettel veszekedett és verekedett a férfival.

 

New Yorkban telepedett le

1937-ben, a fasizmus fokozódó nyomása elől menekülve Molnár Ferenc elhagyta Magyarországot és 1939-ben New York-ban telepedett le. Ekkor már a harmadik feleségével, az Európa-szerte híres Darvas Lili színésznővel utazott együtt – ez a helyes kifejezés, nem az „együttélés”, mert Molnár csak Vészi Margittal élt együtt fél évig, de utána mindig ragaszkodott a különéléshez.

New York-ban a Plaza Hotel 835-ös lakosztályában élt egyedül, egészen a haláláig. 1943-ban súlyos szívinfarktuson esett át, ami csaknem egy évre munkaképtelenné tette és ettől szellemi állapota is sokat rosszabbodott.

Bár alapvetően jól érezte magát Amerikában, időről-időre mégis elfogta a honvágy: „Kezdődni úgy kezdődik, hogy az ember úgy érzi magát, mint egy turista. (…) Aztán múltak a hónapok. Majd az évek. A turista nem ment haza. A turista megragadt. A turistából: emigráns lett. Az egészségesből: beteg.” (Egy itteni betegségről, amelynek neve: emigráció)

 

Megtört öregember lett belőle

A háború után, ahogy lassanként kiderült, mi történt a hitleri Európában, s hogy hány barátja, pályatársa lelte halálát a munkaszolgálatban vagy a haláltáborokban, Molnár meggyűlölte az egész emberiséget: kiábrándult emberkerülő lett, pedig a legsúlyosabb csapás még hátra volt. A Plazában néhány emelettel feljebb lakott Molnár utolsó társa, Bartha Vanda, aki titkárnője, szerkesztője, ápolónője, hűséges és önfeláldozó mindenese volt az írónak.

Molnár Ferenc 1941-ben / Wikimedia Commons

Ám 1947-ben Vanda – minden látható előzmény nélkül – öngyilkos lett, amit Molnár először el sem tudott hinni. Sokkot kapott, és ebből a traumából már sosem tudott felállni.

Életében nem sokra becsülte az asszonyt, kihasználta és alulfizette, állandó jelenlétét természetesnek vette, ám halála után ráébredt, hogy Vanda nélkül nem tud élni.

„Vanda meghalt – életem fénye kialudt” – ezzel a mondattal kezdődik az asszony emlékének szentelt Companion in Exile (Útitárs a száműzetésben) című írása.

Az író amúgy is törékeny lelki egyensúlya végleg megbillent, az egykori elegáns világfiból egy állandóan siránkozó, megtört öregember lett, aki annál jobban sírt, minél többen voltak jelen körülötte, zavarba hozva ezzel látogatóit, akik lassan el is maradoztak mellőle.

 

Súlyos gyomorpanaszai voltak

Vanda halála pedig nemcsak mentális, de a fizikai állapotára is végzetes hatással volt. Ekkoriban Molnárnak már súlyos gyomorpanaszai voltak, de Vanda lelkiismeretesen szervezte és felügyelte a gyógykezelését.

Ám halála után Molnár nemigen ügyelt többé az orvosok intésére, hogy az evés-ivásban mértéket kellene tanúsítania, és a számára előírt diétát csak olykor-olykor tartotta be – amikor viszont igen, akkor panaszkodott, hogy mit kell ennie: „Édestúrót, amit utálok, és nem sertéskarajt tökkáposztával, amit szeretek, de nem szabad ennem, és ha szabad volna is, azt a Gundel-féle sertéskarajt itt nem kapom.”

Végül gyomorrákot állapítottak meg nála, és 1952 tavaszán kórházba szállították, hogy megműtsék. Az operáció nem sikerült, az író a műtőasztalon halt meg.

Özvegye, Darvas Lili, aki az utolsó évtizedben már nem annyira a felesége, inkább bensőséges bizalmasa és jóbarátja volt Molnárnak, a Linden Hill temetőben helyezte őt végső nyugalomra, Bartha Vanda sírja mellett. Sírkövére, az író szerelmeinek és asszonyainak nevében egy közismert Molnár-idézetet íratott: „Te csak most aludjál, Liliom.”

Dávid Andrea
irodalomtörténész

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin

Móricz Zsigmond egészsége: „Én addig bírom, míg van papírom” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter