• 2024. április 28., vasárnap

A bélflóra egyensúlya kulcs az egészséghez


2022.02.23

A bélben élő jótékony mikroorganizmusok szerepe jól ismert az emésztőrendszer egészségének fenntartásában. Talán a legfontosabb, hogy gátolják a kórokozók elszaporodását, illetve stimulálják a szervezet védekező rendszerét, többek között hozzájárulnak a mostanában sokat emlegetett T-sejtes immunválasz aktivizálásához.



Az immunrendszer és a bélflóra együttműködése biztosítja, hogy szervezetünk védve legyen az emésztőrendszerbe óhatatlanul bekerülő káros anyagoktól, ugyanakkor hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz. Mivel az emésztőrendszerben található az immunsejtek 70 százaléka, érthető, hogy a bélrendszernek és vele együtt a bélflórának meghatározó szerepe van az immunrendszer szabályozásában. 

Probiotikus élelmiszerek
•    joghurt 
•    kefir 
•    író
•    érlelt sajtok 
•    kovászos uborka
•    savanyú káposzta 
•    kovászos kenyér
•    egyes szójaitalok

Valójában kétirányú kapcsolatról van szó: a kóros immunválaszok okozta gyulladás befolyásolja a bélflóra egyensúlyát, ami bélbetegségekhez vezet. A kiegyensúlyozott bélflóra hasonlóképpen alapvetően fontos a fertőzések megelőzése és a betegségből való felépülés szempontjából. Ezért a bélflóra egyensúlya az egész rendszerre hatással lehet, és hozzájárul az immunrendszer egészségéhez.

Hogyan támogathatjuk az egészséges bélflórát?
Az ember emésztőrendszere a születés pillanatában még nem tartalmaz mikroorganizmusokat. A bélflóra az első táplálékfelvétel során kezd kialakulni, és az életkor előrehaladtával számos változáson megy keresztül. A betelepülő mikroorganizmusok révén egyensúlyi állapot alakul ki, amely különböző okok miatt felborulhat, és az itt zajló folyamatok zavarához vezethet. 

Miből áll a bélflóra?
A bélnyálkahártya felszínén, a szervezet és a külvilág között kialakult „előszobában” élő, mintegy ezerféle baktérium közösségét nevezzük bélflórának. Össze tétele genetikailag meghatározott, minden emberre egyedileg jellemző, mint az ujjlenyomat. Védelmet jelent a kórokozók megtelepedésével szemben, segíti az emésztést, hormonhatású anyagokat, B- és K-vitaminokat termel.

A változatos étrend, a feldolgozott és finomított élelmiszerek visszaszorítása, az élelmi rostokban gazdag táplálkozás mind elősegítheti az egészséges mikrobiom kialakulását és fenntartását. Például az antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő tápanyagokban és fitokemikáliákban gazdag gyümölcsök és zöldségek változatos fogyasztása csökkentheti az oxidatív stresszt, támogathatja a májműködést, és fokozhatja az immunrendszer általános működését.

Így tehetjük enyhébb lefolyásúvá a betegségeket
A gyümölcsök és zöldségek oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaznak: előbbiek „táplálják” a vastagbélben élő hasznos baktériumok közösségét, míg az oldhatatlan rostok segítik a káros anyagok hatékony feldolgozását és eltávolítását.
Szintén érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe a probiotikumokban gazdag élelmiszereket – ezek általában valamilyen erjesztés útján készülnek. Emellett az ősztől tavaszig rendszeresen szedett probiotikum-készítmények segíthetik megelőzni a légúti fertőzéseket, illetve enyhébb lefolyásúvá szelídítik a betegséget, és csökkenthetik a szövődmények kialakulásának esélyét. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Mit tegyünk a jobb anyagcseréért? Gyógyhír Magazin

Hogyan enyhíthetők az IBS tünetei? Gyógyhír Magazin

Mit tehetünk gyomorégés ellen? Gyógyhír Magazin

Egy titokzatos betegség: az irritábilis bél szindróma Gyógyhír Magazin

Nyáron megnő a hasmenés kockázata Gyógyhír Magazin

Ég a gyomra? Van megoldás! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter